Årets föreningshjälte. Spelbolaget Unibet står bakom tävlingen där Ia Kjellsdotter vann i kategorin Årets föreningshjälte, bland annat för sitt engagemang för att göra seglingsidrotten mer inkluderande.

Årets föreningshjälte vill göra segling mer inkluderande

Hallå där....

  • Publicerad 14:56, 3 jan 2018

Ia Kjellsdotter, som är utsedd till årets föreningshjälte. Hon har tillsammans med Göteborgs Kungliga Seglarskola (GKSS) i Långedrag, arbetat för att barn och unga med funktionsvariation ska kunna ta del av seglingsidrotten. Men hon står även bakom flera ideella seglarprojekt.

Grattis! Hur känns det?

– Tack, det är jätteroligt att detta lyfts upp. Jag tror att det superviktigt att det finns den här typen av priser som visar vad föreningar gör för många av de samhällsutmaningar som vi har i dag.

Vad är det som driver dig?

– Från början är jag grundare och social entreprenör för Passalen som är en ideell förening som jobbar för att skapa ett samhälle där barn och ungdomar med olika former av funktionsvariationer ska kunna leva ett inkluderande liv. Det har varit min drivkraft hela livet.

Priset årets föreningshjälte fick du bland annat för ditt engagemang för GKSSs verksamhet Accessability Center. Vad handlar det om?

– Vi körde igång 2008 med en seglarskola för barn med funktionsvariationer. Vi seglar mellan april och september och har grupper två dagar i veckan med barn och unga vuxna från alla delar från Göteborg.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Segling känns komplicerat, är det inte svårt att lära sig?

– Accessjollen som vi använder är större och tyngre än en vanlig optimist. Skillnaden är att den har ett extra centerbord som fylls med vatten. Det går inte att kapsejsa och båten är väldigt enkel att lära sig segla i!

Varför just segling?

– Segling kan upplevas väldigt elitistisk. Det är kostsamt och bygger på att någon i din närhet har tillgång till båtar. Jag hade varit medlem i GKSS och uppfattade verksamheten som homogen med främst barn och ungdomar med goda förutsättningar. Men med min erfarenhet från Passalen såg jag en möjlighet att göra seglingsidrotten mer inkluderande.

Du är också initiativtagare till projektet Vattenvana som lär nyanlända tjejer och killar att segla och simma. Berätta mer!

– Tanken är att det är en introduktion till Göteborg för en målgrupp som har flytt över vatten och kanske känner vattenrädsla. Göteborg är vatten och vi rör oss mycket kring vatten här. Jag tror att om man inte behärskar vatten kan det vara svårt att hitta en relation till olika platser i Göteborg. Vi har också språkträning med ungdomarna. Det har varit ett fantastiskt år!

Läs också: Frölunda-Marco kan bli årets fan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Veckans helgtips: Loppisvåren är här!

Nyheter Dags för årliga loppisen på Nordhemsskolan Klassisk loppis eller slutspelshockey? Balett eller opera? Festival med fokus på psykisk ohälsa. Göteborgshelgen står öppen för det mesta.fredag 23/3 14:00

Polisen om Högsbomördaren: "Tror han går och känner på dörrar"

Nyheter Vädjar om tips från området En av polisens teser kring mordet i Högsbo är att gärningsmannen går runt och känner på dörrar i området. Mordet i mars kopplas samman med en liknande rånattack i december där det enligt polisen bara...fredag 23/3 12:27

Polisens nya tes kring Högsbomordet

Nyheter "Tillvägagångssättet detsamma" Polisen vädjar nu om tips från allmänheten för att kunna lösa gåtan kring den man som hittades mördad i sin lägenhet på Sikelgatan 9 mars. En arbetshypotes är att samma gärningsman ligger bakom ett...fredag 23/3 11:11

14-åring fick fingrar kapade – sommarjobbade på köttföretag

Nyheter Dryga böter En 14-årig pojke förlorade två fingrar på sitt sommarjobb i fjol. Det var när han stod vid en tarmmaskin och gjorde färsrullar som han fastnade med handen i maskinen. I samband med olyckan fick han...fredag 23/3 10:20

Staden går vidare med försäljning av spårvägen

Nyheter Vänsterpartiet: "Omdömeslöst" Staden går vidare med den avsiktsförklaring som innebär att 15 procent av spårvägen kommer att säljas till Västra Götalandsregionen. Det klubbades i kommunfullmäktige på torsdagskvällen.fredag 23/3 9:08

Polisens löfte: Synas mer i centrala stan

Nyheter Vill även sätta dit fler fartsyndare Förra året genomförde polisen över 700 fotpatrulleringar i Nordstan. I år är Centrumpolisens löfte att fortsätta vara extra synliga kring Nordstan och Avenyn, framför allt på helgkvällarna. Andra...fredag 23/3 5:30

Meriterade låtskrivaren satsar på egen artistkarriär

Nyheter Freja Jonsson Blomberg står på egna ben som Darling Freja Jonsson Blomberg har en tioårig karriär som låtskrivare. Musik skapad i Max Martins och Shellbacks studio i Stockholm. Men nu vill hon som Darling stå på egna ben.torsdag 22/3 18:30

Vi är GBG

    Vi är GBG