AUGUSTPRISTAGARE. Johannes Anyuru tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Foto: Sören Andersson

Augustpris till göteborgare

Hisingsbon Johannes Anyuru får Augustpriset för årets svenska skönlitterära bok. Det stod klart när det prestigefyllda priset delades ut i Stockholms Konserthus i veckan.

  • Publicerad 15:32, 28 nov 2017

- Det känns väldigt roligt, tacksamt och overkligt, säger han.  När jag sitter och skriver upplever jag att jag är den där 17-åringen som precis har upptäckt poesi och som försöker skriva ihop något. Att människor sedan orkar läsa 300 sidor av det jag har skrivit, är villiga att betala pengar för det och sedan tycker att det är så bra att det tillhör litteraturen med stort L. Det är overkligt.

Det är med romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar som författaren, poeten och dramatiken Johannes Anyuru tilldelas årets Augustpris i kategorin årets svenska skönlitterära bok.

De kommer att drunkna i sina mördras tårar, som kom tidigare i år, handlar om hur tre unga göteborgare svär trohet till Daesh och planerar och utför en terrorattack mot en bokhandel i centrala Göteborg.

Tre kategorier

Motiveringen löd: ”Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.”

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen sedan 1989 för att uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna på svenska. Priset delas ut i tre kategorier, årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman är på 100.000 kronor.

- Jag har fyra barn och då går 100.000 ganska snabbt, säger Johannes Anyuru och skrattar. Jag går kanske och köper fotbollsskor till barnen och en fin tröja för tusen spänn. För mig är det mest skönt att jag kan fortsätta skriva i några år för de här pengarna, utan att känna att det finns en risk att min familj blir hemlös.

Nominerade

Det här är första gången Johannes Anyuru tilldelas Augustpriset, även om han varit nominerad två gånger tidigare. År 2009 nominerades han för Städerna inuti Hall och 2012 för En storm kom från paradiset.

Göteborgaren Jörgen Gassilewski var också nominerad till årets Augustpris för sin bok Hastigheten, som utspelar sig under folkmordet i Rwanda 1994. Han fick dock se sig besegrad av Johannes Anyuru i kategorin årets svenska skönlitterära bok.

Filmmanus

Just nu håller Johannes Anyuru på att färdigställa en essäbok med personliga texter och dikter, Akaj, som ska komma ut i vår. I början av nästa år ska han skriva filmmanus av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

- Det är fortfarande osäkert om det blir en film, men jag har faktiskt kommit på ett sätt att göra film av den här omöjliga boken. En översättning av romanen till film, kan man säga.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Veronica Wenzerl från Hisingen kämpar mot gladiatorer

Nyheter När TV4 drar igång elfte säsongen av Gladiatorerna på fredag är temat storstadskamp. Då är 25 år gamla Veronica Wenzerl en av deltagarna.fredag 15/12 9:15

Så ska Göteborg bli friskare 2018

Nyheter Sjukfrånvaron bland de anställda inom Göteborg stad fortsätter att öka. Nu tar kommunen krafttag och redan nu syns ett positivt trendbrott både i östra Göteborg och i Angered.fredag 15/12 5:30

Så klarade Hisingen de tuffa sparkraven

Nyheter Det har sparats på Hisingen det senaste halvåret. Men det har givit resultat.torsdag 14/12 17:30

Flyttad avfart skapar trafikkaos i rusningen

Nyheter Trafikverkets senaste omläggning vid Tingstadsmotet förvirrar Vägbyggena hopar sig och det är som göteborgare svårt att hänga med. En trafikomläggning vid Tingstadsmotet på Hisingen orsakade långa köer under torsdagen.torsdag 14/12 15:30

Maria sätter punkt för 2017

Nyheter Hallå där...torsdag 14/12 13:30

Sjunkande bostadspriser i Göteborg

Nyheter Mäklare inte förvånade Priserna på såväl villor som bostadsrätter sjunker i Göteborg. Men mäklarna ser ingen anledning till oro.torsdag 14/12 10:30

Bandet som firar in jul storstilat

Nyheter Hallå där...torsdag 14/12 9:15

Ett steg närmare: Göteborg till Stockholm på två timmar

Nyheter Planerna på en höghastighetsjärnväg blir tydligare Regionstyrelsen stödjer planen om en höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Stockholm där tågen går i 320 kilometer i timmen. Men pendelsträckan Göteborg - Borås är minst lika viktig, anser Johan...onsdag 13/12 14:26

Manifestation i synagogan efter brandbomberna

Nyheter "Ledande politiker på riks- och lokalnivå" I veckan begärdes två personer häktade efter förra helgens attentat med brandbomber mot synagogan i Göteborg. Nu på måndag anordnas en solidaritetsmanifestation.onsdag 13/12 11:54

Så ska dumpningen vid sopstationerna stoppas

Nyheter "Det är kostsamt och sista utvägen" Varje år dumpas tonvis med skräp på sopstationerna. Under året placerades sopvärdar ut på fyra utvalda stationer i Göteborg. "Det var uppskattat, men blev ingen kioskvältare gällande nedskräpningen",...onsdag 13/12 5:30

Vi är GBG