Barts resa från Roosendaal till Rosendal

Nära till naturen, tryggt och en flykt från storstadslivet. Det är beskrivningen av Björkekärr utifrån Bart Van Delfts holländska blick. – Jag skulle känna mig mer otrygg om jag bodde mer centralt, säger han.

Vi möts vid hållplatsen Studiegången och Bart Van Delft är punktlig. När jag frågar om han kan guida oss runt tvekar han inte.
– Det är inte så stort, men visst, häng på.
Bart är uppväxt i Roosendaal, Holland. Nu bor han i området Rosendal i Björkekärr. Anledningen till flytten berodde på att grundarna till ett datorsäkerhetsprogram var härifrån. Ett gott rykte om landet var också ett av skälen.
Nu läser Bart en femårig datorvetenskapsutbildning på Chalmers, där han också undervisar. Men det är inte första gången han är i Sverige för studiesyften, senast var förra året.
– Då bodde jag i Hovås. Det var väldigt lugnt och jag gillade närheten till öarna. Nackdelen var att det för långt bort från stan.

Nära och avsides
Nära men ändå långt borta. Bart tycker att Rosendal har ett bra läge.
– Jag gillar närheten till centrum och att bussarna går ofta. När det inte är isigt ute cyklar jag gärna till Chalmers. Det går nästan snabbare än att ta bussen. Björkekärr passar mig eftersom man kan rymma från storstadslivet, men man har ändå nära till det.
En önskan har han, att Rosendal hade ett större stadsdelscentrum. Han visar vägen förbi förbi en thailändsk restaurang, en kiosk och en mataffär på torget.
Villaområdet som ligger på andra sidan av Studiegången tycker han ser typiskt svenskt ut.

Svårt att hitta
Vi fortsätter gå, längs gångbanan där orangea byggnader byter av varandra.
– Eftersom byggnaderna liknar varandra var det jättesvårt att hitta var jag bodde i början. Därför satte vi upp ett klistermärke på vår dörr, säger Bart och pekar upp mot sin ytterdörr.
Barts rumskompis bruna tax möter oss nyfiket när vi kommit innanför dörren. Han hyr ett rum i en trerummare, men planerar att försöka hitta något eget till sommaren.
Känner du dig trygg här i området?
– Ja det är ganska upplyst och det finns inget som är kusligt med skogen. Jag skulle nog känna mig mer otrygg om jag bodde mer centralt.
Vad tycker du om människorna i området?
– Alla är vänliga, det är inte direkt så att de bjuder in mig på te, men de är trevliga, säger han och skrattar.

Trivsamt och tyst
Vi går ut på nytt och det har börjat snöa. Bart visar oss skogsområdet som ligger bakom hans lägenhetskomplex.
– Det är väldigt trivsamt och tyst här i området. På söndagar brukar jag springa här eller gå ut med hunden.
Skulle du kunna bo här permanent?
– Jag bor ju här permanent, säger han och skrattar. Jag saknar mitt hem men jag skulle kunna absolut kunna bo här, det hade inte varit några problem.
Vi säger hejdå, och Bart försvinner bakom de orangea byggnaderna. Hem till sin dörr med klisterlappen på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG