JOLLRANDE ÖVER GRÄNSERNA. Siriusgatan 52 i Bergsjön är första adressen när integrationsinitiativet Svenska med baby etablerar sig även i Göteborg. Foto: Privat

Bebisträffar för bättre integration

Med bebisarna som utgångspunkt blir integrationen till en lek. Svenska med baby ska ta föräldrar och barn från hela staden till Bergsjön.

Upplägget är enkelt. En gång i veckan träffas föräldragrupperna med ursprung från flera delar av världen och med hemvist i olika delar av staden. Som i vilken föräldragrupp som helst står sång, lek och prat om småbarn på schemat.
– Det finns ingen annan situation i livet när människor söker nytt sällskap, och det är ett enkelt faktum att småbarnsföräldrar har mycket gemensamt, oavsett vilket språk man pratar, säger Jeanette Kern, verksamhetsutvecklare vid Svenska med baby i Västra Götaland.
Förutom att skapa långsiktiga relationer över stadsdelsgränserna syftar verksamheten till att ge möjligheter till naturlig träning för nybörjare av svenska språket.
– Som föräldraledig får man inte gå på SFI. Då är det extra viktigt att hålla svenskan igång, säger Jeanette Kern.
Med framgång finns integrationsinitiativet på flera platser runt om i Sverige. Där har deltagarna kommit från bland annat USA, Polen och Syrien, för att nämna några av ursprungsländerna.
I veckan sparkades initiativet igång på Mammaforum i Bergsjön, som är först ut i Göteborg. Forumets kulturtolkar är anledningen.
– Kulturtolkarna har en långsiktig relation med många nyanlända kvinnor, och ett jättebra kontaktnät att nå ut, säger Jeanette Kern.

Vill locka fler
Information på BVC:er, affischer på förskolor och en facebooksida ska locka föräldrar även från andra delar av staden.
– Det är en stor del. Att ge alla föräldrar möjlighet att byta stadsdel och perspektiv, säger Jeanette Kern.
Ytterligare en mötesplats i höst och ytterligare tre i vår är Svenska med baby:s plan för Göteborg. Men först måste verksamheten hitta samarbetspartners likt Mammaforum i Bergsjön.
– Det är inte bestämt var det blir. Men i Stockholm har vi samarbetat med alltifrån kyrkor till bibliotek och kulturhus, säger Jeanette Kern.

MER OM... Svenska med baby


Vad: Bebisträffar över kultur- och stadsdelsgränserna på barnens villkor.
När: Varje tisdag klcokan 12.30-14.00.
Var: Mammaforum i Bergsjön, Siriusgatan 52.
Övrigt: Kostnadsfritt. Ingen föranmälan krävs. Deltagarna kommer så ofta som de kan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.