Boende utreds: Personal tog nacksving på ung tjej

En 23-årig kvinna på ett LSS-boende i Bergsjön blev våldsam och utåtagerande. Då svarade en anställd med att fälla henne till marken med en kraftig nacksving och skrika "Nu är du körd". En utredning konstaterar nu flera brister i samband med händelsen.

  • Publicerad 08:16, 2 mar 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Kvinnan, som är född 1994, bor på ett LSS-boende i Bergsjön, alltså ett boende anpassat för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Det var i augusti förra året som händelsen inträffade. Enligt redogörelse från personal på plats ska den unga kvinnan ha mått dåligt under dagen, skadat sig själv, haft sönder saker och slagit en annan boende.

I samband med ett telefonsamtal ska den boende ha varit mycket upprörd, och när två anställda gick för att se till henne slog hon den ena med knuten näve i huvudet. Den anställde reagerade då med att ge kvinnan en våldsam nacksving så att hon landade på asfalten med ryggen mot marken.

Enligt kollegans redogörelse tryckte han sedan ned hennes huvud mot marken med sitt knä och ska även ha skrikit: ”Nu har du gjort ditt här”, ”Nu kommer polisen och hämtar dig”, ”Nu är du körd”.

Avvikelserapport efter flera veckor

Händelsen på boendet har nu lex-Sarah-anmälts av kommunen och Göteborgs stads östra stadsdelsnämnd har också låtit en extern jurist utreda fallet. Där konstateras en rad brister.

Av utredningen framgår att ingen avvikelserapport skrivits förrän flera veckor efter händelsen. När enhetschefen fick kännedom om vad som inträffat, blev den anställde genast omplacerad. En av stödpedagogerna har i utredningen dock berättat att hon vid flera tidigare tillfällen tvingats ta samtal med den anställde, efter att han visat brist på empati, haft en hård ton och talat kränkande till de boende.

Efter avvikelserapporten kommit in, ska det sedan ha dröjt fem månader innan en utredning påbörjats, trots att det ska ske utan dröjsmål. Göteborg Direkt har varit i kontakt med juristen, som inte får kommentera utredningen utan hänvisar till Göteborgs stad. Vi har även sökt enhetschef för det aktuella boendet, utan framgång.

Den anlitade juristen bedömer händelsen som ett allvarligt missförhållande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Jahja Zeqiraj: "Jag kommer inte bli någon trafikpolitiker"

Nyheter Ansluter till Västlänkenkritiska Demokraterna På tisdagen släpptes en bomb i Göteborgs kommunpolitik: Henrik Munck, tidigare MP, och Jahja Zeqiraj (S) kandiderar för Demokraterna inför höstens val. Partiet har framför allt gjort sig kända för...tisdag 20/3 14:54

S-ledningen: "Zeqiraj fanns inte på listorna inför valet"

Nyheter Avhoppet väntat enligt Ann-Sofie Hermansson (S) För Ann-Sofie Hermansson (S) kom Jahja Zeqirajs besked om att han byter parti inte som någon överraskning. Enligt henne hade han blivit varse om att han inte står på partiets listor inför valet. "Jag...tisdag 20/3 12:21

Ed Sheeran släpper fler biljetter

Nyheter Hårt tryck till utsålda Ullevikonserterna Trycket efter fler biljetter till Ed Sheerans två utsålda konserter på Ullevi i sommar har varit hårt. Men nu kommer beskedet som fansen längtat efter – fler biljetter släpps i morgon.tisdag 20/3 10:07

Missnöjd S-topp byter parti – går till Demokraterna

Nyheter Jahja Zeqiraj: "Det har värkt fram" Socialdemokraten Jahja Zeqiraj byter parti och går över till Demokraterna. I dag kallar partiet till presskonferens för att tillkännage att även Henrik Munck, tidigare MP, ansluter.tisdag 20/3 8:51

Nya idén: Serviceplatser på stan för cykelmek

Nyheter Enklare teststationer föreslås Platser där man kan meka med cykeln står högt på cyklisternas önskelista. Göteborgsförslaget som föreslår allmänna servicestationer har fått grönt ljus av Trafiknämnden och nu föreslås enklare...tisdag 20/3 5:30

För djurens skull: Fjäderstopp i Göteborg inför påsk

Nyheter "Kan inte till 100 procent garantera djurskyddet" Påsken är snart här, men i år får barnen i Göteborgs skolor och och förskolor pyssla med annat än fjädrar. Från och med i år har kommunen slutat köpa in dem av djurskyddsskäl.måndag 19/3 13:21

Vi är GBG