Kommunpolis Niklas Svensson tror att grannsamverkan är en starkt bidragande orsak till att anmälda bostadsinbrott i Göteborg går ner. Foto: Mostphotos/Josefin Glada

Bostadsinbrotten ökar – men inte i Göteborg

Under första halvåret i år har antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige ökat med tre procent jämfört med samma period förra året. I Göteborg syns motsatt trend, här har bostadsinbrotten minskat med nästan 30 procent.

  • Publicerad 07:00, 12 jul 2017

Medan det totala antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige ökat i år syns en mer positiv trend i Göteborg, det skriver tidningen Hem&Hyra. Enligt siffror Göteborgdirekt tagit del av minskade antalet anmälda inbrott i bostad i samtliga lokalpolisområden i Storgöteborg under årets sex första månader.

Förra året anmäldes 845 bostadsinbrott i Storgöteborg mellan januari och juni. I år anmäldes 613 under samma period, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Polisområde syd i Storgöteborg, som sträcker sig mellan Västra Göteborg, Lindome och Härryda, har tidigare haft ungefär 60 procent av alla bostadsinbrott i Storgöteborg. Nu ligger de runt 40 procent och visar en stadig minskning.

2015: 342 anmälda bostadsinbrott (januari-juni)
2016: 268 anmälda bostadsinbrott (januari-juni)
2017: 202 anmälda bostadsinbrott (januari-juni)

Grannsamverkan - effektiv metod

En av anledningarna till minskningen är enligt Niklas Svensson, lokalpolis i område syd, att allt fler engagerar sig i grannsamverkan.

Läs också: Grannar som gör skillnad

Men det handlar också om att polisen gjort mer inriktade insatser med dörrknackning, spaning och flera gripanden.

– Vi har satsat hårdare och blivit bättre på att informera, media har skrivit mycket och allmänheten har lyssnat och fler har engagerat sig i grannsamverkan, säger Niklas Svensson.

Men det finns fortfarande områden som är mer drabbade än andra.

– För vår del i område syd är det längs Långedragslinjen kan man säga, spårvagnslinjen ut mot Saltholmen. Där har det alltid varit mycket. Sedan är det Askim östra som sticker ut. I Mölndals kommun är det Krokslätt och Kållered östra. Där ska vi rikta verksamheten lite mer och gå ut med information, säger Niklas Svensson.

Tre kategorier tjuvar

Polisen delar in gärningsmännen som gör bostadsinbrott i tre huvudkategorier - missbrukare, ungdomar och organiserade ligor.

– De professionella ligorna är svåra. När vi är dem på spåren har de ofta lämnat landet eller är någon helt annanstans. Tidigare år har vi sett att de mer avancerade inbrotten görs i Västra Göteborg och ner mot Askim. I Mölndal har vi tagit en hel del yngre personer och i Härryda har vi tagit många missbrukare. Hur det varit i år vet jag inte riktigt, säger Niklas Svensson.

Även om polisen varje dag får nya förfrågning från göteborgare som vill engagera sig i grannsamverkan finns det en grupp som är svår att få engagerad.

– De som bor i flerbostadsområden som lägenhetshus till exempel. Det finns några enstaka eldsjälar men när de flyttar eller går bort så försvinner också grannsamverkan. Vi behöver fler underifrån som engagerar sig. För det här är en metod som verkligen gör skillnad, säger Niklas Svensson.

Då är risken störst att drabbas

Flest bostadsinbrott i Göteborg anmäls i november och december. Efter det går inbrotten normalt ner i januari för att sedan gå upp under februarilovet. Sedan sker en stegvis minskning under hela våren. Bortsett från en liten uppgång i juni ligger antalet anmälda bostadsinbrott på en låg nivå under sommaren fram till september då anmälningarna stegvis ökar under hela hösten.

De flesta bostadsinbrotten inträffar mellan klockan 14 och 18 på eftermiddagarna.

Kurvorna bygger på polisens egen statistik från de senaste fyra åren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG