Charlotte gör ny konst av gammalt kvinnohantverk

Gammalt handarbete får nytt liv i konstnären Charlotte Olssons ateljé i Långedrag. Med spetsar och broderier som grund skapar hon nya färgglada målningar. – Jag använder mig av den ”förspillda kvinnokraften”, säger hon.

Det började med att Charlotte Olsson rensade sin mammas gömmor av sparade och ärvda spetsar och broderier. När dessa tog slut började hon besöka loppmarknader där gammalt kvinnohantverk finns i ett överflöd och säljs för en billig peng. Numera kommer även folk förbi ateljén med kassar fulla med gamla handarbeten som stått och samlat damm på någons vind.
– Normalt ska man sy in en sådan här spets i lakanen, men det är det ingen som gör längre. Folk köper lakan på Ikea, säger Charlotte Olsson och håller upp en från högen av spetsar som ligger på arbetsbordet i ateljén.

Naiv konst

Charlottes målningar är färgstarka och sträcker sig ut över ramen. Plastblommor, spetsar och pärlor sticker ut ur målningen. Motiven är ofta enkla såsom blommor och tårtor. Hon beskriver sin konst som ”väldigt naiv”.
– Den är enkel och känns väldigt rakt upp och ned tycker jag själv, säger Charlotte Olsson.

Konstutbildningar i bagaget
Så långt det är möjligt använder hon sig av återvunnet material. Förutom att spetsar och broderier ofta utgör grunden i målningen använder hon sig också av bijouterier som pärlor och plastblommor. Också ramarna som hon sätter målningarna i är gamla som återanvänds.
– Någon gång när jag bläddrat bland ramarna och granskat de gamla målningarna som sitter i så har jag tänkt att ”gud vad mycket gubbar”. Är det inte ett porträtt av en direktör så är det en fiskare. Man kan tänka sig att deras fruar suttit och virkat spetsar. Det känns som att jag på något vis sluter cirkeln nu när jag använder mig av den ”förspillda kvinnokraften”.
Det var för ungefär ett och ett halvt år sedan som Charlotte Olsson beslöt att satsa helhjärtat på konsten. Målat har hon alltid gjort. Hon är utbildad mönsterkonstruktör och har gått kurser i alltifrån textilkonst och keramik till foto och silversmide.

Drömmer om konstrunda

Till en början hade hon sin ateljé i ett litet arbetsrum i hemmets källare. Men efter ett tag kände hon att utrymmet var för litet. Det intilliggande gästrummet fick försvinna. En vägg slogs ned och i december förra året invigdes den nya större ateljén.
Planen är att ha öppet ibland så att omkringboende kan titta in för att prata, se konst och kanske köpa något. En anslagstavla utanför huset får redan folk att stanna till och ibland knackar de till och med på.
– Nyligen kom en man in och frågade om jag hade några tavlor kvar. Hans fru fyllde år och han ville köpa henne en present. Han köpte en tavla på stående fot, säger Charlotte Olsson och berättar att hon hitintills sålt i princip allt som hon gjort.
Om Charlotte Olsson fick bestämma skulle Långedrag ha en egen konstrunda i påsk, såsom är tradition på många andra håll.
– Jag känner till flera andra som har ateljéer här, men jag har inte lyckats få dem att nappa på idén än. Jag kommer åtminstone att ordna något själv i påsk.
Relaterad information

MER  Charlotte Olsson om…

Att hitta inspiration:
– Jag har aldrig inspirationstorka. Jag inspireras mycket av materialet; ramen eller spetsen. Mycket inspiration hittar jag vid resor utomlands. Sverige är inte så färgglatt.

Var hennes konst hänger:
– Jag har tavlor hängandes på konditori Lasse-Maja i Långedrag som byts ut med
jämna mellanrum. Sen finns mina tavlor bland annat på Drottning Silvias barnsjukhus och restaurangerna Kock och vin och Hello monkey.

Nyfiken på att veta mer om Charlotte…
Titta in på www.charlotteolsson.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.