Internationellt. Lagen i Höstcupen kommer från Norge, Danmark, Stockholm, Småland, Skåne och närområdet. Foto: Privat

Cupen där föräldrarna gör grovjobbet

Under helgen spelas Höstcupen, Sveriges enda basketcup för tjejer i åldern 13–16 år. Samtidigt som Föreningssverige kämpar med att få anhöriga att engagera sig drivs Höstcupen enbart av föräldrar.

Höstcupen har vuxit för varje år och i helgen arrangeras den för fjärde året i rad. Fokus är och har alltid varit bredden. Men i år har också några av de bästa lagen i landet lockats till Gothia Arena i Frölunda.

Sedan starten har cupen drivits enbart av föräldrar. Detta samtidigt som andra föreningar har svårt att få föräldrar att engagera sig över huvud taget.

– Jag skulle säga att vi är en unik föräldragrupp. Alla tar sig tiden och väljer att prioritera våra ungdomar. Det hela bygger på att alla krokar arm, annars hade det aldrig gått, säger Pia Syrén som varit med sedan starten och själv har en dotter i Högsbo baskets tjejer födda 2002.

Tillsammans med en grupp föräldrar ansvarar hon för schemaläggning under helgen. Både när det gäller matchtider, sekretariat, mat och boenden.

– Det har varit många sena kvällar. Planeringen börjar egentligen från det att man avslutar cupen året innan. Då tar man en diskussion om vi ska köra igen och kollar av vad föräldrarna känner. Hittills har alla varit överens om att vi vill köra. Det är så roligt!

Ett 30-tal föräldrar hjälper till med Höstcupen. I år, när cupen är större än någonsin, har även föräldrar från andra föreningar i stan tagits in för att hjälpa till.

Hur brukar det kännas när allt är över?

– Nu precis innan och under turneringen kan det vara ganska intensivt. Så när det är slut är det skönt att kunna pusta ut efter allt. Samtidigt känner man en tomhet och längtar till nästa år, säger Pia.

Höstcupen 2017

Vad: En basketcup för tjejer mellan 13 och 16 år som arrangeras av föräldrar till aktiva i Högsbo basket.

När: 1 till 3 september.

Var: Gothia Arena och Flatåsskolan.

Nyhet för i år: I år deltar 46 lag, cirka 550 spelare och ett 100-tal ledare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan tror inte på färre besökare

Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

"Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

Proffsboxning på Hisingen

Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

Chaufför gav fingret åt bussrädda Mio, 3

Nyheter Efter flera nästan-olyckor var Karin Johanssons knappt fyraårige son rädd för att åka buss. När ytterligare en incident skedde sa Karins mamma till chauffören - som svarade med långfingret.torsdag 21/9 15:00

Vi är GBG