Cykeln höjs till skyarna med cykelkök i Majorna

Ett återvinningsställe för cyklar men allra mest en mötesplats för socialt mekande. Stadens första cykelkök planeras i Majorna med hopp om att höja tvåhjulingens status.

Över hela staden står de, övergivna och inte sällan rostiga. Cyklar som inte längre används och som retar gallfebern på hyresvärdar som vill att innergårdarna ska vara rena och tomma.
Det är här som cykelköket i Majorna vill komma in i bilden, som en tillredningsplats där vem som helst kan vara med och koka ihop skrotet från grovstädningar till nya cyklar, hitta reservdelar till den egna tvåhjulingen eller bara få hjälp på traven med punkteringar och felinställda växlar.
– Alla har inte verktygen och kunskapen, eller ens en plats att meka på. Det blir en form av hjälp till självhjälp där du kan få hjälp och hjälpa andra. En kreativ plats där människor möts, där det finns en hunger efter ny kunskap och där man skapar något av bortkastade grejer, säger Fredrik Kronhamn, som är en av initiativtagarna till det ideella projektet.

Återvinning och trivsel

Cyklarna och det sociala mekandet ligger i första rummet och förutom återvinningsaspekten finns även förhoppningar om förbättrad folkhälsa och trevligare framtida stadsmiljöer med färre bilar med i tankarna bakom initiativet.
– Det är en verksamhet som manar till att höja cykeln status. Vi vill skapa förutsättningar för cykelstaden Göteborg och få cyklandet att nå nya grupper. Det här är inget som startats bara för att nå hipsters i innerstaden, säger Fredrik Kronhamn.

Öppnar till våren

Han menar att Majorna med många invånare med intresse för grön livsstil är rätt arena för projektet, och en lokal i Röda Sten eller i Klippan vore det ultimata. Genom en studiecirkel som bildats under Ekologiskt stadsdel Majorna undersöker nu cykelkökets initiativtagare möjligheterna att få hjälp av bland annat bostadsbolag och Göteborgs Stad att hitta ett ställe. Helst tillräckligt stort för både lagring av cykeldelar och utrymme för större workshops. Planen är hur som helst att öppna köket till våren.
– Även om vi bara finns som en grupp på ett papper så finns det inget som hindrar oss från att vara på flera ställen. Om det är soligt kan man ha cykelkök var som helst utomhus. Gärna i samband med olika evenemang, säger Fredrik Kronhamn.
Förhoppningen är att idén med eller utan lokal ska skänka inspiration till andra delar av staden.
– Jag hoppas att det sprider ringar på vattnet. Det råder ingen brist på hårdvara, snarare tvärtom, och det finns grupper som inte har råd att köpa cyklar. Det vore jättebra om vi kunde hjälpa dem, säger Fredrik Kronhamn.

Relaterad information

Mer om Cykelkök

Ett cykelkök är en slags gratis gör-det-själv-verkstad dit vem som helst kan ta sig för lagning eller servning av den egna cykeln. Köket har verktygen medan deltagarna står för kunskapen, och genom insamlandet av övergivna cyklar fås reservdelar till reparationerna. Vissa cykelkök erbjuder också hela renoveringsobjekt enligt först till kvarn-principen.

Ordet är en direktöversättning av engelskans bicycle kitchen som i dag är ett känt begrepp bland annat i Los Angeles och i New York, där man renoverat och lagat övergivna cyklar enligt samma princip under en längre tid. I Sveriges startades det första cykelköket i Malmö i början av året och i våras provade Ekologisk stadsdel Majorna att återvinna cyklar på ett liknande sätt när Bostadsbolaget gjorde en grovsopsinsamling. Det var delvis ur det försöket som idén till det nu planerade cykelköket föddes.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.