Står stilla? Cyklingen ökade inte i Göteborg under 2016, enligt en rapport från trafikkontoret. Foto: Elisabeth Alvenby

Cyklingen trampar vatten i Göteborg

2013 fick cyklingen en skjuts i stan när trängselskatten infördes. Men nu verkar boomen ha avtagit, trots högt satta mål ökade cyklingen ingenting under förra året. Ökade gjorde däremot kollektivtrafikresorna och... bilåkandet.

  • Publicerad 06:00, 20 mar 2017

Göteborg siktar högt. Cyklingen i stan ska öka med 8,2 procent per år, med siktet inställt på en tredubbling av antalet cykelresor till 2025.

Men just nu går det trögt, i alla fall om man ska tro en färsk rapport från trafikkontoret om hur vi reste i Göteborg under 2016. Enligt den ökade cyklingen ingenting under förra året.

– Effekten av trängselskatten har ju avtagit och på två år hinner man inte göra några revolutionerande förändringar för att cyklingen ska öka. Vi ser ju att vi måste göra jättemycket för att förbättra, säger Malin Månsson, cykelstrateg på trafikkontoret.

Hur säkra är de här siffrorna?

– Förra året var vi tvungna att flytta flera mätstationer och arbeten har gjort att cykeltrafiken blivit omledd, så felmarginalen var större under förra året. Men gissningsvis har det legat rätt så still, säger hon.

Att det just nu byggs historiskt mycket i Göteborg har väl ingen missat. Något som gör att trafikkontoret är hårt belastat, och många av de budgeterade cykelsatsningarna har inte blivit av eftersom annat fått prioriteras. Malin Månsson hoppas på förändring under 2017.

– Jag hoppas ju att vi ska få fart på ökningen igen när det gäller cykling. Vi kommer att börja bygga fler saker men exakt hur tidsplanen ser ut vet vi inte, säger hon.

Två arbeten som är planerade till 2017 är att förvandla Mariagatan i Majorna till cykelfartsgata, och längs Delsjövägen som ska rustas upp kommer även gång- och cykelbanan att få sig ett lyft.

Bilåkandet ökade

Att Göteborg ska vara en attraktiv cykelstad, slog politikerna i trafiknämnden fast redan 2015 när man klubbade ett särskilt cykelprogram. Ordförande Johan Nyhus (S) konstaterar att mer behöver göras för att man ska göra skäl för det.

– Vi behöver ta i mer. På nästa nämnd kommer rödgröna att lägga ett yrkande om cyklingen, vi vill ju knuffa på investeringarna och ge kontoret ett tydligare uppdrag, säger han.

Förutom cyklingen, går trafikkontorets rapport även igenom andra trafikslag. Där konstateras att resorna med kollektivtrafik ökat med 6,4 procent under förra året. Glädjande, tycker Johan Nyhus.

Att bilåkandet, tvärtemot den beslutade trafikstrategin, ökat i Göteborg (+1,3 procent under 2016) är han däremot inte lika nöjd med.

– Vi ser ju att pendlingstrafiken in till Göteborg ökar och vi jobbar intensivt med pendelparkeringar. När det inte finns blir det att man tar bilen hela vägen in och det är ett väldigt angeläget arbete vi behöver jobba med tillsammans med våra kranskommuner, säger han.

LÄS MER:

Göteborgarna om cykelstaden: Det blir bättre

Cyklisterna: Så blir Göteborg en bättre cykelstad

Cykling stannade av, bilresorna ökade

Göteborgs stad har som långsiktigt mål att öka det hållbara resandet, vilket betyder att man vill se en ökning av resor till fots, cykel eller med kollektivtrafik. Bilresandet vill politikerna minska.

Såhär såg den procentuella förändringen ut i våra resvanor under 2016 enligt trafikkontorets rapport "Trafik- och resandeutveckling 2016".

Cykel och resor till fots: +-0 procent

Kollektivtrafik: +6,4 procent

Bil: +1,3 procent

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Promenerar för hundar utan hem

Nyheter En promenad och 75 kronor - det kan rädda en sviken hunds liv. Det menar Caroline Holmgren som arrangerar Hundar utan hems årliga promenad i Kviberg nästa söndag.söndag 30/4 7:00

Skam den som ger sig

Nyheter "De slängde saker på en för femton år sen" Soran Ismail och Magnus Betnérs show En skam för Sverige 2 drar fulla hus runt om i landet. Nu bjuder komikerna på två extra föreställningar i Göteborg och ger sin syn på en underhållningsform som...lördag 29/4 7:00

Så spenderar du helgen bäst

Nyheter GöteborgDirekt tipsar! Nu står helgen inför dörren och den har mycket gött att bjuda på. GöteborgDirekt har plockat ut några av godbitarna, allt från rockfest till retrospel.fredag 28/4 12:00

Cykelplanen: Här är nyheterna 2017

Nyheter Fler Styr&Ställ-cyklar Nu har trafikkontoret presenterat sin handlingsplan för cykel under 2017. Uppfräschade cykelvägar, nya cykelställ och två nya Styr&Ställ-stationer är några av nyheterna.Men något cykeltorn på...fredag 28/4 9:00

Inför Valborg – ”Det har blivit lugnare”

Nyheter En nyktrare framtid är vår Ungas förändrade attityder till alkohol och bättre samverkan inom staden har lett till att Valborgsmässoafton blivit lugnare. Men en viktig faktor för hur vilt det blir på Valborg är svårare att...fredag 28/4 6:10

Här är Röhsskas nya chef

Nyheter Tillträder i augusti Nina Due, med lång erfarenhet från bland annat Design Museum i London, blir ny chef för Röhsska museet.torsdag 27/4 14:48

Gratis simundervisning via skolan i höst

Nyheter Ny satsning ska lära ALLA att simma Alla elever som går ut grundskolan ska kunna simma. Nu satsar kommunen på gratis simundervisning för förskoleklasser och årskurs två.torsdag 27/4 12:00

Sahlgrenska ser över säkerheten efter inbrott

Nyheter "Uppenbart inte tillräckligt bra" Farliga mediciner stals vid ett inbrott på Sahlgrenska under påskhelgen. Enligt säkerhetschefen måste man se över rutinerna.torsdag 27/4 9:00

Nya förslaget: Mer makt åt hyresgäster

Nyheter Men alla är inte nöjda Hyresgäster ska få mer inflytande och bör erbjudas flera nivåer vid renoveringar, ett förslag som nu överlämnats till regeringen. Men den möter kritik från flera håll, bland annat Stena fastigheter.torsdag 27/4 6:00