Cyklister väjer - för säkerhetens skull

Det går fort och de är många. Cyklisterna i Göteborg blir allt fler och nu testas en ny lösning för att förebygga olyckor: Väjningsplikt på cykelbanan.

 • Publicerad 07:00, 28 okt 2017

Det är fredag morgon och klockan närmar sig halv nio. Cykelbanan längs Åvägen intill Ullevi är hårt trafikerad av göteborgare på väg till jobbet. Sedan förra fredagen möts de som kommer söderifrån av en nyhet, nämligen ett väjningspliktsmärke. Den ser exakt ut som en vägskylt för biltrafik, fast i mindre format.

– Det behövs eftersom sikten är skymd och det är inte alltid man ser om det kommer någon uppifrån bron, säger Lina Reichenberg, som dagligen cyklar de närmare nio kilometrarna från hemmet i Utby till jobbet i Landala, där hon jobbar som forskare på Chalmers.

Kartlagt cykelkorsningar

Skylten har kommit upp genom ett forskningsprojekt som företaget Trivector gör på uppdrag av Trafikverket och i samarbete med Göteborgs stad. Målet är att hitta bättre lösningar för cykelkorsningar.

– Vi har kartlagt alla cykelkorsningar i Göteborgs innerstad och i just den här korsningen har det skett många olyckor. Både cyklister och fotgängare har känt sig otrygga och osäkra på vad som gäller, säger Annika Nilsson, projektledare på Trivector.

Den här veckan ska man ut och studera vad cyklisterna tycker. Faller projektet väl ut är det troligt att väjningspliktsmärket kommer att dyka upp på fler ställen.

– Det är inte säkert att väjning alltid är den bästa lösningen, men tanken är att det ska föras in i Trafikverkets riktlinjer för cykelkorsningar.

Lina Reichenberg cyklar närmare två mil om dagen och tycker oftast att det fungerar problemfritt, även genom centrum.

– Cykeln går snabbare än både bussen och bilen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Ljusare än någonsin på Jul på Liseberg

  Nyheter Fem miljoner juleljus Hallå där Ebba Källeskog, pr-ansvarig på Liseberg som i dag öppnar för julsäsongen.fredag 17/11 13:49

  EU-mötet en dyr historia för Simon

  Nyheter EU-toppmötet slår hårt mot flera av Göteborgs företag. Simon Akyol är en av de företagare som förlorar stora summor pengar.fredag 17/11 13:10

  Bildextra: Just nu vid EU-toppmötet

  Nyheter Göteborg Direkt är på plats Göteborg Direkts fotograf Edvin Bergström fick uppdraget att fånga stämningen utanför EU-toppmötet. Här är några av hans bilder.fredag 17/11 12:53

  Ann-Sofie Hermansson: "Har också varit utsatt"

  Nyheter Metoo i Göteborgspolitiken Nu måste vi börja reagera och säga ifrån. Det säger Göteborgs högsta politiker, Ann-Sofie Hermansson (S), som berättar att hon själv utsatts för sexuella trakasserier.fredag 17/11 9:00

  Metoo: Göteborgspolitiker vittnar om sexuella övergrepp

  Nyheter "Okända män tar sig friheten att tafsa, förfölja och kränka" Våldtäkt, tafsande och kränkningar. Vittnesmål om sexuella övergrepp fortsätter att välla in i kölvattnet av #metoo och nu träder kvinnor fram i bransch efter bransch. Göteborg Direkt har frågat våra...fredag 17/11 8:54

  "Babsan tjänar mer pengar än vad jag gör!"

  Nyheter Hallå där...torsdag 16/11 18:30

  Vi är GBG