Det var då. Kärradagen låter områdets föreningar visa upp sig. Bilden är från 2015. Foto: Privat

Därför blir det ingen Kärradag för första gången på 31 år

Kärradagen har anordnats sedan 1986, men nu bryts sviten. Arrangörsstrulet har dessutom väckt frågor om framtiden för det populära evenemanget.

Vanligtvis anordnar föreningsrådet och stadsdelen Norra Hisingen Kärradagen tillsammans. Med sitt fokus på föreningar skiljer den sig lite från andra torgdagar där butiker vanligtvis spelar en större roll.

Att Kärradagen ställs in beror i huvudsak på frågetecken kring ansvarsfördelningen mellan föreningsrådet, stadsdelen och Göteborgslokaler. De sistnämnda sköter många stadsdelstorg men etablerades i Kärra först vid årsskiftet.

Anna Lifjorden, tillförordnad områdeschef för kultur och fritid hos Norra Hisingen, understryker att ansvaret inte ligger hos någon enskild part. Enligt henne hade Göteborgslokaler inte planerat för Kärradagen, samtidigt som nyckelpersoner på förvaltningen inte längre jobbar kvar. Dessutom, menar hon, kunde föreningsrådet inte bidra i samma utsträckning som tidigare.

– Sammantaget såg vi ingen möjlighet att genomföra dagen med ett bra innehåll, säger Anna Lifjorden.

Rådet är av annan uppfattning

Men föreningsrådet håller inte med. Enligt dem uppstod problemet främst på grund av en kommunikationsmiss mellan stadsdelsförvaltningen och Göteborgslokaler.

– Det är inte från vår sida det brister, säger rådets kassör Gunilla Lundgren.

Nu oroar hon sig över konsekvenserna av att ställa in dagen, som hittills varit något av ett skyltfönster och en liten inkomstkälla för Kärras föreningar.

– Det är förödande. Om vi ställer in nu, är invånarna intresserade nästa år? Detta är ju ett av våra huvudengagemang. Det är lätt att lägga ner något men svårare att ta upp, säger hon.

Att Göteborgslokaler framöver får större inflytande ser hon också på med viss oro.

– Frågan är om Kärragdagen kommer vara föreningarnas dag eller butikerna och Göteborgslokalers dag, säger Gunilla Lundgren.

Anna Lifjorden på stadsdelsförvaltningen uttrycker förståelse för föreningslivets besvikelse, men vill ännu inte uttala sig om framtiden för Kärradagen och hur den ska utformas.

– Men ett omtag behöver inte vara dåligt, man kan ju tänka det ger dagen ett annat perspektiv och innehåll, säger hon.

Läs också: Kärrabor på krigsstigen ställde ordföranden mot väggen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Medger: Rödgrönt nej till friskola handlade om ideologi

Nyheter Nu får Lundbys skolnej kritik av domstol SDN Lundbys nej till etablering av en privat förskola får skarp kritik av förvaltningsrätten. Enligt domen har politikerna inte motiverat sitt beslut över huvud taget. Nu vill L och M att de får en...tisdag 24/10 6:00

Göteborgarna som kan vinna Augustpriset

Nyheter Båda har varit nominerade tidigare Jörgen Gassilewski och Johannes Anyuru är nominerade till årets Augustpris. Båda två i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.måndag 23/10 18:00

Foo Fighters tillbaka på Ullevi nästa sommar

Nyheter Nu står det klart att Foo Fighters kommer tillbaka till Ullevi efter att deras senaste besök fick en oväntad vändning.måndag 23/10 13:52

Nu fortsätter Office 365 att rullas ut i staden

Nyheter Säkerhetsriskerna anses åtgärdade Införandet av Office 365 till kommunens anställda fortsätter nu. Arbetet pausades efter misstankar om att Microsoft kunde få tillgång till stadens känsliga uppgifter.söndag 22/10 17:53

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

500 barnpatienter flyttas från Frölunda specialistsjukhus

Nyheter Brist på ögonläkare Frölunda specialistsjukhus har inte lyckats rekrytera nya läkare med barnkompetens till sin ögonmottagning. Det innebär att omkring 500 barn nu i stället får hänvisas till andra sjukhus.fredag 20/10 13:46

Vi är GBG