Designdebuterar som 94-åring

Det är aldrig för sent att lägga en ny titel till sitt CV. Joy Zandén i Särö kan vid 94-års ålder även kalla sig tapetdesigner.

  • Publicerad 08:00, 5 aug 2016

I sin farfars komponistlya på Särö, med utsikt över havet och Lilla Keholmen, ön som en gång tillhörde familjen, visar Joy Zandén upp sin skatt från ett yrkesliv som mönsterkonstruktör.

Det skulle krävas fler sidor än den här tidningen innehåller för att berätta om ett liv som börjar i Paris och slingrar sig genom Stockholm, Köpenhamn, Göteborg och förstås till Särö.

Hennes första konstnärliga arbete var med teatermåleri på Operan i Stockholm. Eller konstnärligt och konstnärligt, ”målardräng” kallar hon tjänsten.

– Jag fick mest blanda färg och patinera kostymer.

Tufft för kvinnor

Att arbeta i opera och teatervärlden som kvinna på 1940-talet var varken en helt lätt eller konventionell väg att gå.

– Du har ju berättat om en väldig sexism, det var männens värld helt klart, säger dottern Jessica Zandén.

Joy Zandén hann arbeta även på Stora Teatern i Göteborg och på Köpenhamns­operan. I Köpenhamn födde hon sitt första barn innan hon återvände till Göteborg.

Att det blev just mönsterdesign var ingen självklarhet.

– Det var inte alls meningen att jag skulle syssla med detta, det var en födkrok. Jag kom till Göteborg med en bebis, och var tvungen att livnära mig på något vis. Min morbror hade en textilfirma där jag fick plats. Det var där jag lärde mig hur man gör mönster.

Och hennes verk sålde bra. Hon skapade ljusa, luftiga mönster som låg rätt i tiden i slutet av 40-talet. Swedish modern, kallades stilen som var på modet då.

– Det beställdes dukar till jul som man satt och tecknade på midsommar, och tvärtom. Det var långa dagar jag satt med vita papper, färg och pensel.

Det konstnärliga har hon skickat vidare till både barn och barnbarn. Säljbiten däremot, var svårare. Vid ett tillfälle fick hon i uppdrag att försöka sälja in sina mönster i New York.

– Jag var uppklädd i handskar och flor och allt vad man hade på den tiden. De bläddrade och sa ”very nice, very nice” om allt. Men min skönhet var inte tillräcklig, haha, jag sålde inte ett enda mönster!

Ställer ut skatten

I dag ligger den stora mönsterskatten från 1950-talet hemma i huset på Särö. En samling som inte borde falla i glömska, tyckte Jessica Zandén, som tog sig för att lyfta fram sin mors verk i ljuset igen.

– 1950-talet är modernt igen, och Sandberg var kloka nog att nappa fort på idén, berättar hon.

Tillsammans har de valt ut tre mönster i tre olika färgställningar. Hur de ser ut hemlighålls i några månader till. Klart är i alla fall att det bara är en bråkdel av vad som finns hemma i Särö.

Swedish modern

Begreppet Swedish modern lanserades i slutet av 1930-talet, som en omtolkning av den strama funktionalismen – mer konstnärligt och organiskt. Josef Frank var den stora inspiratören.

”Starka färger och kraftfulla mönster kan häva känslan av instängdhet. Till och med en kyffig skrubb kan bli spännande med en effektfull tapet.” Josef Frank 1947.

Sandberg är ett svensk designföretag baserat i Ulricehamn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Svineriet på bussen: Politiker kallar till krismöte

Nyheter Nu ska problemen på buss 720 få ett slut Efter trakasserierna på buss 720 i Kullavik och Särö kallar nu Kungsbacka kommunen till möte för att få bukt med problemet. – Jag är jätteglad att politikerna reagerar och det känns som att problemet...tisdag 20/3 17:01

Jahja Zeqiraj: "Jag kommer inte bli någon trafikpolitiker"

Nyheter Ansluter till Västlänkenkritiska Demokraterna På tisdagen släpptes en bomb i Göteborgs kommunpolitik: Henrik Munck, tidigare MP, och Jahja Zeqiraj (S) kandiderar för Demokraterna inför höstens val. Partiet har framför allt gjort sig kända för...tisdag 20/3 14:54

S-ledningen: "Zeqiraj fanns inte på listorna inför valet"

Nyheter Avhoppet väntat enligt Ann-Sofie Hermansson (S) För Ann-Sofie Hermansson (S) kom Jahja Zeqirajs besked om att han byter parti inte som någon överraskning. Enligt henne hade han blivit varse om att han inte står på partiets listor inför valet. "Jag...tisdag 20/3 12:21

Migrationsverket: Han kom till vår kännedom för två veckor sedan

Nyheter Shahram blev känd för Migrationsverket i början av mars Lördagen den tionde mars fick Shahram Ghaderi ett beslut från Migrationsverket om att han skulle flyttas till Stockholm. På måndagen flyttade han. Nu svarar Migrationsverket på skolans kritik.tisdag 20/3 11:41

Ed Sheeran släpper fler biljetter

Nyheter Hårt tryck till utsålda Ullevikonserterna Trycket efter fler biljetter till Ed Sheerans två utsålda konserter på Ullevi i sommar har varit hårt. Men nu kommer beskedet som fansen längtat efter – fler biljetter släpps i morgon.tisdag 20/3 10:07

Missnöjd S-topp byter parti – går till Demokraterna

Nyheter Jahja Zeqiraj: "Det har värkt fram" Socialdemokraten Jahja Zeqiraj byter parti och går över till Demokraterna. I dag kallar partiet till presskonferens för att tillkännage att även Henrik Munck, tidigare MP, ansluter.tisdag 20/3 8:51

Nya idén: Serviceplatser på stan för cykelmek

Nyheter Enklare teststationer föreslås Platser där man kan meka med cykeln står högt på cyklisternas önskelista. Göteborgsförslaget som föreslår allmänna servicestationer har fått grönt ljus av Trafiknämnden och nu föreslås enklare...tisdag 20/3 5:30

För djurens skull: Fjäderstopp i Göteborg inför påsk

Nyheter "Kan inte till 100 procent garantera djurskyddet" Påsken är snart här, men i år får barnen i Göteborgs skolor och och förskolor pyssla med annat än fjädrar. Från och med i år har kommunen slutat köpa in dem av djurskyddsskäl.måndag 19/3 13:21

Så många fler skolplatser är på gång i sydvästra Göteborg

Nyheter Minst 2000 fler elevplatser planeras Det börjar bli trångt i skolorna i de sydvästra stadsdelarna. Samtidigt pågår stora bostadsexpansioner. Men kommunen anses sig vara i fas och har flera skolbyggen på gång.söndag 18/3 12:15

Vi är GBG

    Vi är GBG