Dolda Carl Larsson-skatten i Göteborg

Visste ni att det finns en alldeles unik konstskatt i Göteborg, signerad Carl Larsson? I trapphuset på Victoriaskolan har den berömda konstnären uppfört ett antal väggmålningar som är kända bland entusiaster i hela Sverige.

  • Publicerad 18:00, 17 maj 2017

Konstvetare och konstintresserade känner ju till dem. Men hur kända de är för vanliga göteborgare är en annan fråga.

Det var i slutet av 1800-talet som Carl Larsson fick uppdraget. Skolan i Vasastaden, som då var ett flickläroverk, ville pynta sin entré och den snart 40-årige konstnären anlitades.

Betalade gjorde mecenaten och konstsamlaren Pontus Fürstenberg.

– Carl Larsson följde med honom hit och tittade. Först var tanken att han bara skulle göra något till entrén men när han kom tillbaka hade han i hemlighet gjort skisser för hela trapphuset, berättar Fredrik Eén, vaktmästare på det som göteborgarna i dag känner som Victoriaskolan.

Trapphuset är en liten pärla för konstnördar. Någon öppen museiverksamhet bedrivs inte, men den som är nyfiken och vill komma och titta guidar han gärna. Den här dagen är bland annat Birgitta Olofsson på besök från Kiruna, för att träffa kollegor och även hinna med en dryg halvtimmes promenad i trapphuset.

– Vi har fått höra om det här och ville så gärna se det. Målningarna är helt fantastiska ur alla perspektiv, konstnärligt, historiskt och ur ett kvinnoperspektiv. Jag har varit på Carl Larsson-gården i Sundborn och man känner igen hans stil, säger hon.

Under ungefär ett år ska Carl Larsson ha jobbat med att färdigställa målningarna som skildrar "Den svenska kvinnan genom seklen". Verket gör nedslag på bland annat stenåldern, på vikingatiden och det som då var modern tid: 1890-talet.

Stilen är typisk, menar Alexandra Herlitz, doktor och universitetslektor i konst- och bildvetenskap på Göteborgs universitet.

– Det går absolut att identifiera målningarna som Carl Larsson i utförandet och kompositionen, bland annat med de tydliga konturlinjerna. En målning i mittpartiet med två flickor som plockar blommor är ju väldigt typisk för honom, säger hon.

Hur kända är de här målningarna i Göteborg?

– Konstvetare och konstintresserade känner ju till dem. Men hur kända de är för vanliga göteborgare är en annan fråga. Kanske att det är mer känt bland äldre. Man kommer ju bara in där om man vet om att de finns och har avtalat tid så de är ju ganska dolda egentligen.

Att utsmycka skolor var ganska vanligt bland konstnärer på den här tiden, berättar hon. Carl Larsson gjorde även målningar till Norra latin i Stockholm och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Trapphuset i Victoriaskolan är sen många år avstängt för skolans elever för att bevara och skydda den unika konstskatten.

Men varje år har man temaveckor om Carl Larsson och vid extra högtidliga tillfällen, som avslutningar, kan trapphuset användas.

– Barnen tycker att det är mäktigt och vi försöker att utnyttja att vi har det här. Ibland kan vi ha körövningar här också för akustikens skull. Men vi håller det avstängt, man vill inte plötsligt hitta klotter här, säger skolans rektor Julieta Lodeiro.

Det här är ju verkligen en skatt?

– Det är fantastiskt och en hel del som vill komma hit och titta. Om man anmäler sig tar vi alltid emot.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Staden vänder på stenar när p-platser ryker

Nyheter 7000 p-platser påverkas Var fjärde parkeringsplats i centrala Göteborg påverkas när stadens stora infrastrukturprojekt tar fart. Göteborg stad och Västtrafik letar nu nya lösningar för både ersättningsparkeringar och utökad...söndag 28/5 7:00

Avgörandet: Då lyfter domstolen Västlänken

Nyheter "Bortledande av grundvatten väcker mest uppmärksamhet" I oktober prövas Västlänken i mark- och miljödomstolen. Då ska man ta ställning till om Trafikverket får tillstånd att bygga enligt miljöbalken och hur man ska gå tillväga när man gräver, fraktar...lördag 27/5 7:15

Lilleby camping nekas kameraövervakning

Nyheter Kommer överklagas Trots en lång rad hot samt faktiska attacker får Lilleby camping ingen kameraövervakning. Det står klart efter beslut från Länsstyrelsen.fredag 26/5 18:00

Lopp, loppis eller leva loppan?

Nyheter Helgens tips är här! Gott om aktiviteter utomhus denna helg. Dansa, shoppa, kör MC eller se på basket.fredag 26/5 14:11

Hon backar upp karnevalen

Nyheter 30 000 insamlade kronor till eventuella böter På en dag lyckades Nabila Abdul Fattah samla in 30 000 kronor – Pengar som ska täcka eventuella böter till följd av överskridna ljudnivåer på Hammarkullekarnevalen. – Det här visar på solidaritet,...torsdag 25/5 16:00

Stora skillnader i erfarenhet av krisläge

Nyheter Förra året antog Göteborg stad nya riktlinjer för krishantering. Stadsdelarna får nu hantera kriserna själva men arbetet är inte identiskt och erfarenheterna spretar. – Erfarenheterna är olika men...torsdag 25/5 7:00

En magisk natt på Draken

Nyheter Temafestivalerna fortsätter Under helgen arrangeras ett Harry Potter-maraton på Draken. Så länge publiken kommer kan fler temafestivaler bli aktuella på den klassiska biografenonsdag 24/5 18:00

Efter boten - nu reagerar Truckstops stammisar

Nyheter "De får stöd från alla håll" Att kulturföreningen Truckstop Alaska riskerar straffavgift har rört upp känslor. Klubben de arrangerar har många trogna besökare, som nu uppmanar till ekonomisk stöttning.onsdag 24/5 12:00