Polischefen Erik Nord vittnar om en orolig tid i Frölunda mellan kriminella nätverk. Foto: Mostphotos/ Polisen

Dubbelmord startade hämndvåg

Skjutningar i södra Göteborg kan kopplas till dubbelmordet på Briljantgatan och mord på Frölunda Torg förra året. – Det är en orolig tid i Frölunda just nu, säger Erik Nord, polischef Storgöteborg.

Under första halvåret har det skett tolv skjutningar i Göteborg och det största antalet av dem utfördes i Frölunda. Från maj i år till juli sköts det fyra gånger i stadsdelen och även en gång i januari. Polischef Erik Nord säger att dåden har tydliga kopplingar till de tidigare morden på Briljantgatan i oktober förra året och mordet på Frölunda Torg i september.

– Just nu har vi en pågående konflikt mellan kriminella nätverk i Frölunda och sannolikheten är ganska stor att skjutningarna vi sett i år har koppling till dåden förra året, säger Erik Nord.

I utredningen som gjordes kring mordet på Frölunda Torg finns det uppgifter som pekade på att offret hade en stor kriminell roll i Frölunda. Erik Nord menar att sådana här konflikter ofta utvecklar sig till hämndaktioner och kan hålla på en längre tid.

– De pågår ofta tills någon skjuts av eller tills det dör så många att något av gängen inte kan sätta emot något längre, förklarar Erik Nord.

Även om skjutningarna i år är ett resultatet av bråk mellan kriminella nätverk så är det inte enbart kriminella personer som drabbas menar polischefen.

– Skjutningar drabbar både skyldiga och oskyldiga människor, direkt och indirekt. Ofta är det unga män som drivs in i den här världen och när de far illa i så drabbas deras familjer och släkt. Vår krog och bar är också ett exempel på när oskyldiga drabbas av liknande konflikter.

Men tittar man på tidigare år så verkar det som att 2017 kommer bli ett ganska lugnt år när det kommer till skjutningar. Under 2016 skedde det hela 40 skjutningar i hela Göteborg.

– Hittills i år har det bara skett tolv så det ser ut att bli ett betydligt lugnare år än tidigare.

Skjutningar genom åren, Göteborg

2011, 48.

2012, 46.

2013, 56.

2014, 52.

2015, 32.

2016, 40.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Medger: Rödgrönt nej till friskola handlade om ideologi

Nyheter Nu får Lundbys skolnej kritik av domstol SDN Lundbys nej till etablering av en privat förskola får skarp kritik av förvaltningsrätten. Enligt domen har politikerna inte motiverat sitt beslut över huvud taget. Nu vill L och M att de får en...tisdag 24/10 6:00

Göteborgarna som kan vinna Augustpriset

Nyheter Båda har varit nominerade tidigare Jörgen Gassilewski och Johannes Anyuru är nominerade till årets Augustpris. Båda två i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.måndag 23/10 18:00

Foo Fighters tillbaka på Ullevi nästa sommar

Nyheter Nu står det klart att Foo Fighters kommer tillbaka till Ullevi efter att deras senaste besök fick en oväntad vändning.måndag 23/10 13:52

Nu fortsätter Office 365 att rullas ut i staden

Nyheter Säkerhetsriskerna anses åtgärdade Införandet av Office 365 till kommunens anställda fortsätter nu. Arbetet pausades efter misstankar om att Microsoft kunde få tillgång till stadens känsliga uppgifter.söndag 22/10 17:53

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

500 barnpatienter flyttas från Frölunda specialistsjukhus

Nyheter Brist på ögonläkare Frölunda specialistsjukhus har inte lyckats rekrytera nya läkare med barnkompetens till sin ögonmottagning. Det innebär att omkring 500 barn nu i stället får hänvisas till andra sjukhus.fredag 20/10 13:46

Vi är GBG