Haga

Byggnaden i fråga ligger på Haga Kyrkogata 6 och uppfördes redan på 1870-talet under Vasastadens utbyggnadsperiod.

Under drygt ett år har en omfattande renovering pågått på adressen.

Haga Kyrkogata 6

Haga Kyrkogata 6

Markus Andersson

Inledningsvis var arbetet främst tänkt som ett underhåll. Fasader skulle målas och taket blästras och få ny färg. Men huset krävde mer omsorg.

– Ganska snart insåg vi att fastigheten var i behov av ett mer omfattande underhållsarbete och projektet växte till att också innefatta en betydligt större renovering än vad tanken var från början, säger fastighetsförvaltare Krister Andersson, från GöteborgsLokaler som äger huset, i en kommentar.

Före och efter.

Före och efter.

Joachim Johansson

All puts, puts väck

Efter att den gamla färgen tagits bort bedömdes fasaden noggrant. Det mynnade bland annat ut i att all puts avlägsnades för att återställas fasadens autentiska utseende.

Allt renoveringsarbetet har utförts med noggrant utvalda material för hållbarhet och autenticitet, uppger GöteborgsLokaler.

Återanvänt tegel och kalkbruk har använts vid murning och fogning, medan ornamentik gjutits med finbetong.

– Det har varit en fantastisk upplevelse att få arbeta med renoveringen av denna historiska och kulturhistoriskt betydelsefulla fastighet i hjärtat av Göteborg. Vi är stolta över att ha bidragit till att bevara dess skönhet och karaktär, och vi är övertygade om att den kommer att fortsätta glädja generationer framöver, säger Krister Andersson.

Före och efter.

Före och efter.

Joachim Johansson