Fler beredda att fuska för att klara tentan

Göteborgsstudenterna fuskar i allt större utsträckning, det visar siffror från Chalmers och Göteborgs Universitet. Och mobiltelefonen blir ett allt vanligare verktyg för att, ohederligt, klara tentamen.

En student på Chalmers har blivit avstängd då han misstänkts för fusk i samband med en tentamen. Tentamensvakten upptäckte att han hade en mobil i fickan då han lämnade in sin tenta. Enligt tentamensvakten ska det ha framgått på tavlan att mobiltelefoner inte var tillåtna under tentaskrivningen. Examinatorn menar att en mobiltelefon kan vara till hjälp vid tentamen och inloggningshistorik från kurshemsidan visar att studenten varit inloggad i samband med skrivningen.

Allt fler fuskar

Fall likt det här har blivit vanligare det senaste året. Enligt Chalmers disciplinnämnd har antalet inkomna ärenden nått en topp under 2016 på 50 stycken.

– Historiskt sett hade vi en topp 2010 sedan dess gick antalet ärenden ned och vi hade länge ett snitt på cirka tio stycken per år. Men för 2017 har vi redan fått in 31 stycken, säger Ulrika Karlsson, jurist på Chalmers.

Mobilen - dagens fusklapp

En förklaring till det ökande fuskandet skulle kunna vara teknikutvecklingen som öppnat upp för nya sätt att fuska. Mobiltelefoner är något som allt oftare dyker upp när fuskare avslöjas.

– Mobilen har blivit dagens fusklapp och i den tekniska utvecklingen måste universiteten hänga med. På Chalmers gör vi uppföljningar varje år där vi tittar närmare på trender bland disciplinärendena eller om vårt reglemente är otydligt, säger Ulrika Karlsson.

Även på Göteborgs Universitet, GU, har man märkt av en ökning. 2015 kom det in 50 ärenden var av 34 ledde till att fuskaren stängdes av från skolan. 2016 hade antalet inkomna ärenden ökat till 86 stycken och då ledde 34 av dem till avstängningar och i år har det redan inkommit 57 ärenden och hittills har 25 av dem lett till disciplinära åtgärder.

– Det är omöjligt att säga hur stort mörkertalet är men vi vet att det finns, avslutar Ulrika Karlsson.

Läs även: Färre vill plugga på GU och Akut bokris: 200 internationella studenter utan bostad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Bokmässan tror inte på färre besökare

  Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

  Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

  Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

  "Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

  Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

  Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

  Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

  Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

  Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

  Proffsboxning på Hisingen

  Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

  Vi är GBG