Forskare tror på nytt liv för Askims torg

Då en myllrande mötesplats i dag tomt och övergivet. Askims torg är inte vad det en gång var. – I dag kan man ju inte direkt kalla det för ett torg, säger Kicki Fredelius, boende i området.

  • Publicerad 09:00, 30 okt 2017

Askims torg tog form år 1963 i dåvarande Askims kommun. HSB hade börjat bebygga ett område som då hette Trollängen men som i folkmun kallas Vita fläcken då området på byggnadsplankartorna bara var en vit fläck. Men det skulle dröja fram till 1972 innan området fick namnet Askims torg.

I dag är inte torget det samma som då. Under 2000-talet har torget genomgått en förändring, ett förfall där butiker och verksamheter tvingats stänga eller flytta.

– Det fanns allt här på torget, matbutik, tobakshandlare, bankkontor, postkontor, optiker, kemtvätt och restauranger, berättar Gunni Larsson.

– I dag kan man ju inte direkt kalla det för ett torg, säger Kicki Fredelius.

Både Gunni och Kicki har länge bott i området runt troget, Gunni flyttade dit år 1969 och Kicki har haft anknytning till Askim sedan 1975. De har båda sett hur torget gått från att vara en myllrande samlingsplats till en samling hus.

Under börja 2000-talet började Sisjöns handelsområde att ta formen av den köpstad den är i dag vilket butiksägarna på Askims torg då kände av.

– Man tänkte nog inte på det som något dåligt då, själv tyckte jag nog att det var ganska bra att vi fick nära till ett större handelscentrum. Det var nog snarare handlarna här på torget som var oroliga, säger Gunni.

Det skulle visa sig att expansionen i Sisjön påverkade Askims torgkraftigt och med tiden tvingades flera näringsidkare att lägga ned sina verksamheter. I dag finns det endast ett fåtal kvar som utgörs av en restaurang, pizzeria, ett bibliotek, en godisaffär, tandläkare och vårdcentral.

– Fiskbilen var kvar ett tag men till slut flyttade även den upp till bensinmacken vid vägen, berättar Kicki.

Joakim Forsemalm är docent i etnologi och forskar om stadsomvandlingsprosesser. Han menar att det här fenomenet med bort tynande torg inte är unikt för Askim.

– Det här förekommer i hela Sverige och även på ett större plan där hela orter påverkas av att stora köpcentrum etablerar sig i grannorten, förklarar Joakim.

Han menar att det största ansvaret för att ett torg ska överleva ligger hos kunderna, de som bor i området.

– Det är många som pratat om att de vill ha livaktiga torg men de lever sällan som de lär. För att butikerna på torget ska kunna leva krävs det också att vi väljer dem och inte köpcentret på vägen hem från jobbet.

Men finns det inte också ett politiskt ansvar?

– Självklart kan politiker på planeringsnivå säga att de små torgen ska leva och jobba för att de ska stimuleras. Men till slut kokar det ned till att vi måst handla på torgen.

Joakim påpekar även att det kan finnas hopp för småtorgen runt om i Sverige Det finns en trend i dag mot en förtätning av städerna. Och då kan torgen och deras butiker fylla en viktigt funktion igen.

– Då fler väljer bort bilen ur miljösynpunkt kan vi inte ha kvar den glesa bilstaden och då blir det viktigt att vi lätt kan ta oss till mataffären till fots eller med cykel, förklarar Joakim.

Tror ni att Askims torg kommer blomma igen?

– Det har jag väldigt svårt att tro – det finns inte tillräckligt med kunder här, säger Gunni.

– Vi har en stor tom lokal som vi länge har försökt hyra ut till någon verksamhet men trots att vi har varit i kontakt med mäklare så är det jättesvårt att få någon att etablera sig här, avslutar Kicki.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bris ger barnen en röst i Tynnered

Nyheter I december öppnar Bris ett inovationslabb i Tynnered. Syftet är att hitta lösningar för att minska utanförskap och ge barn och ungdomar i området en plattform.tisdag 21/11 18:30

Två kvinnor anhållna för Eriksbomordet

Nyheter Försökte elda upp man på gångväg Tre personer, två kvinnor och en man, anhölls idag skäligen misstänkta för det brutala mordet på en man i Eriksbo för en månad sedan.tisdag 21/11 14:21

Bananpiren ny plats för mansfri festival

Nyheter Göteborg får sin första musikfestival med bara icke-män Den mansfria festivalen Statement kommer att ta plats på Bananpiren sista helgen i augusti. Festivalen är en reaktion på de sexuella övergrepp som har förekommit på andra musikfestivaler. "Det blir...tisdag 21/11 14:16

Kommunalrådet om årets (h)julklapp: Bra men dyrt

Nyheter Staden behöver lägga i en högre växel Elcykeln är årets julklapp. Nu hoppas stadens trafikkommunalråd att det få fler att cykla i staden. För just nu går det trögt.tisdag 21/11 11:42

Snart är julklappsvagnen (och båten!) tillbaka

Nyheter "Barn ska kunna få nya saker en gång om året" För tredje året i rad är det snart dags för Stadsmissionens julklappsvagn att trafikera Göteborg. I skärgården kommer en båt att kryssa mellan öarna för att samla ihop gåvor till barnfamiljer som...tisdag 21/11 9:04

Henrik vill bygga Göteborg vackrare

Nyheter Nya stadsbyggnadsdirektören börjar till våren Hallå där Henrik Kant, som blir ny stadsbyggnadsdirektör till våren när Agneta Hammer går i pension. Hur kommer vanliga göteborgare att märka av det tror du?måndag 20/11 18:00

Därför är Elisabeth och Ann-Christine hela Göteborgs hjältar

Nyheter Göteborgs Stads första Vardagshjältar har korats Nu står det klart vilka som får äran att motta det helt nya Vardagshjälte-priset i Göteborg. – När jag fick reda på att jag fått priset tänkte jag bara "yes", säger Ann-Christine Thunman.måndag 20/11 15:50

Julbord med snille, smak, influenser och historia

Nyheter De har gett Sverige i en lektion i den svenska matens historia. Nu ska Lotta Lundgren och Erik Haag visa göteborgarna hur de ska äta julbord – och varför det räcker med två snapsar.måndag 20/11 9:15

Gängforskare: Samverkan får inte bli målet

Nyheter Ny forskning från Göteborgs universitet I arbetet mot gängbildning i Sverige blir samverkan ibland lösning snarare än en modell. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.måndag 20/11 6:00

Vi är GBG

    Vi är GBG