Forskare tror på nytt liv för Askims torg

Då en myllrande mötesplats i dag tomt och övergivet. Askims torg är inte vad det en gång var. – I dag kan man ju inte direkt kalla det för ett torg, säger Kicki Fredelius, boende i området.

  • Publicerad 09:00, 30 okt 2017

Askims torg tog form år 1963 i dåvarande Askims kommun. HSB hade börjat bebygga ett område som då hette Trollängen men som i folkmun kallas Vita fläcken då området på byggnadsplankartorna bara var en vit fläck. Men det skulle dröja fram till 1972 innan området fick namnet Askims torg.

I dag är inte torget det samma som då. Under 2000-talet har torget genomgått en förändring, ett förfall där butiker och verksamheter tvingats stänga eller flytta.

– Det fanns allt här på torget, matbutik, tobakshandlare, bankkontor, postkontor, optiker, kemtvätt och restauranger, berättar Gunni Larsson.

– I dag kan man ju inte direkt kalla det för ett torg, säger Kicki Fredelius.

Både Gunni och Kicki har länge bott i området runt troget, Gunni flyttade dit år 1969 och Kicki har haft anknytning till Askim sedan 1975. De har båda sett hur torget gått från att vara en myllrande samlingsplats till en samling hus.

Under börja 2000-talet började Sisjöns handelsområde att ta formen av den köpstad den är i dag vilket butiksägarna på Askims torg då kände av.

– Man tänkte nog inte på det som något dåligt då, själv tyckte jag nog att det var ganska bra att vi fick nära till ett större handelscentrum. Det var nog snarare handlarna här på torget som var oroliga, säger Gunni.

Det skulle visa sig att expansionen i Sisjön påverkade Askims torgkraftigt och med tiden tvingades flera näringsidkare att lägga ned sina verksamheter. I dag finns det endast ett fåtal kvar som utgörs av en restaurang, pizzeria, ett bibliotek, en godisaffär, tandläkare och vårdcentral.

– Fiskbilen var kvar ett tag men till slut flyttade även den upp till bensinmacken vid vägen, berättar Kicki.

Joakim Forsemalm är docent i etnologi och forskar om stadsomvandlingsprosesser. Han menar att det här fenomenet med bort tynande torg inte är unikt för Askim.

– Det här förekommer i hela Sverige och även på ett större plan där hela orter påverkas av att stora köpcentrum etablerar sig i grannorten, förklarar Joakim.

Han menar att det största ansvaret för att ett torg ska överleva ligger hos kunderna, de som bor i området.

– Det är många som pratat om att de vill ha livaktiga torg men de lever sällan som de lär. För att butikerna på torget ska kunna leva krävs det också att vi väljer dem och inte köpcentret på vägen hem från jobbet.

Men finns det inte också ett politiskt ansvar?

– Självklart kan politiker på planeringsnivå säga att de små torgen ska leva och jobba för att de ska stimuleras. Men till slut kokar det ned till att vi måst handla på torgen.

Joakim påpekar även att det kan finnas hopp för småtorgen runt om i Sverige Det finns en trend i dag mot en förtätning av städerna. Och då kan torgen och deras butiker fylla en viktigt funktion igen.

– Då fler väljer bort bilen ur miljösynpunkt kan vi inte ha kvar den glesa bilstaden och då blir det viktigt att vi lätt kan ta oss till mataffären till fots eller med cykel, förklarar Joakim.

Tror ni att Askims torg kommer blomma igen?

– Det har jag väldigt svårt att tro – det finns inte tillräckligt med kunder här, säger Gunni.

– Vi har en stor tom lokal som vi länge har försökt hyra ut till någon verksamhet men trots att vi har varit i kontakt med mäklare så är det jättesvårt att få någon att etablera sig här, avslutar Kicki.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Ljusare än någonsin på Jul på Liseberg

Nyheter Fem miljoner juleljus Hallå där Ebba Källeskog, pr-ansvarig på Liseberg som i dag öppnar för julsäsongen.fredag 17/11 13:49

EU-mötet en dyr historia för Simon

Nyheter EU-toppmötet slår hårt mot flera av Göteborgs företag. Simon Akyol är en av de företagare som förlorar stora summor pengar.fredag 17/11 13:10

Bildextra: Just nu vid EU-toppmötet

Nyheter Göteborg Direkt är på plats Göteborg Direkts fotograf Edvin Bergström fick uppdraget att fånga stämningen utanför EU-toppmötet. Här är några av hans bilder.fredag 17/11 12:53

Ann-Sofie Hermansson: "Har också varit utsatt"

Nyheter Metoo i Göteborgspolitiken Nu måste vi börja reagera och säga ifrån. Det säger Göteborgs högsta politiker, Ann-Sofie Hermansson (S), som berättar att hon själv utsatts för sexuella trakasserier.fredag 17/11 9:00

Metoo: Göteborgspolitiker vittnar om sexuella övergrepp

Nyheter "Okända män tar sig friheten att tafsa, förfölja och kränka" Våldtäkt, tafsande och kränkningar. Vittnesmål om sexuella övergrepp fortsätter att välla in i kölvattnet av #metoo och nu träder kvinnor fram i bransch efter bransch. Göteborg Direkt har frågat våra...fredag 17/11 8:54

Vi är GBG

    Vi är GBG