Forskare tror på nytt liv för Askims torg

Då en myllrande mötesplats i dag tomt och övergivet. Askims torg är inte vad det en gång var. – I dag kan man ju inte direkt kalla det för ett torg, säger Kicki Fredelius, boende i området.

  • Publicerad 09:00, 30 okt 2017

Askims torg tog form år 1963 i dåvarande Askims kommun. HSB hade börjat bebygga ett område som då hette Trollängen men som i folkmun kallas Vita fläcken då området på byggnadsplankartorna bara var en vit fläck. Men det skulle dröja fram till 1972 innan området fick namnet Askims torg.

I dag är inte torget det samma som då. Under 2000-talet har torget genomgått en förändring, ett förfall där butiker och verksamheter tvingats stänga eller flytta.

– Det fanns allt här på torget, matbutik, tobakshandlare, bankkontor, postkontor, optiker, kemtvätt och restauranger, berättar Gunni Larsson.

– I dag kan man ju inte direkt kalla det för ett torg, säger Kicki Fredelius.

Både Gunni och Kicki har länge bott i området runt troget, Gunni flyttade dit år 1969 och Kicki har haft anknytning till Askim sedan 1975. De har båda sett hur torget gått från att vara en myllrande samlingsplats till en samling hus.

Under börja 2000-talet började Sisjöns handelsområde att ta formen av den köpstad den är i dag vilket butiksägarna på Askims torg då kände av.

– Man tänkte nog inte på det som något dåligt då, själv tyckte jag nog att det var ganska bra att vi fick nära till ett större handelscentrum. Det var nog snarare handlarna här på torget som var oroliga, säger Gunni.

Det skulle visa sig att expansionen i Sisjön påverkade Askims torgkraftigt och med tiden tvingades flera näringsidkare att lägga ned sina verksamheter. I dag finns det endast ett fåtal kvar som utgörs av en restaurang, pizzeria, ett bibliotek, en godisaffär, tandläkare och vårdcentral.

– Fiskbilen var kvar ett tag men till slut flyttade även den upp till bensinmacken vid vägen, berättar Kicki.

Joakim Forsemalm är docent i etnologi och forskar om stadsomvandlingsprosesser. Han menar att det här fenomenet med bort tynande torg inte är unikt för Askim.

– Det här förekommer i hela Sverige och även på ett större plan där hela orter påverkas av att stora köpcentrum etablerar sig i grannorten, förklarar Joakim.

Han menar att det största ansvaret för att ett torg ska överleva ligger hos kunderna, de som bor i området.

– Det är många som pratat om att de vill ha livaktiga torg men de lever sällan som de lär. För att butikerna på torget ska kunna leva krävs det också att vi väljer dem och inte köpcentret på vägen hem från jobbet.

Men finns det inte också ett politiskt ansvar?

– Självklart kan politiker på planeringsnivå säga att de små torgen ska leva och jobba för att de ska stimuleras. Men till slut kokar det ned till att vi måst handla på torgen.

Joakim påpekar även att det kan finnas hopp för småtorgen runt om i Sverige Det finns en trend i dag mot en förtätning av städerna. Och då kan torgen och deras butiker fylla en viktigt funktion igen.

– Då fler väljer bort bilen ur miljösynpunkt kan vi inte ha kvar den glesa bilstaden och då blir det viktigt att vi lätt kan ta oss till mataffären till fots eller med cykel, förklarar Joakim.

Tror ni att Askims torg kommer blomma igen?

– Det har jag väldigt svårt att tro – det finns inte tillräckligt med kunder här, säger Gunni.

– Vi har en stor tom lokal som vi länge har försökt hyra ut till någon verksamhet men trots att vi har varit i kontakt med mäklare så är det jättesvårt att få någon att etablera sig här, avslutar Kicki.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Så ska Willy ska få fart på Valands dansgolv

Nyheter Ny satsning för 50-plussare Säg det dansgolv som inte Willy Hövelman fyller. Nu ska han locka 50-plusarna till Valand – för kärleken till dans.lördag 17/2 12:00

Klang och jubel med Sarah eller filmpremiär med rock

Nyheter The rocking barber klipper till och dj Aaron bjuder till dans Flexing, jubel med Sarah Klang eller symfonisk ungdomssuccé. Göteborgshelgen öppnar upp för mängder med alternativ. Här är några tips.fredag 16/2 12:47

Nytt album i dag: David Urwitz skippade rutinerna

Nyheter Halva skivan fick spelas in på nytt David Urwitz piano har en central roll på nya albumet. Inte bara för hur låtarna skrevs utan också för hur han fick hem det. På köpet fick han inte bara en pianopall – utan också en radiohit.fredag 16/2 10:00

Ungdomarna de vanligaste rånoffren

Nyheter Åldersgruppen 20 - 24 är hårdast utsatt Andelen personrån i landet har ökat kraftigt och enligt Göteborgspolisen är det ungdomarna och de unga vuxna som står för den största delen av rånen som utreds i Göteborg.fredag 16/2 5:30

Smoothie-bäret som kan göra dig magsjuk

Nyheter Livsmedelsinspektörer slår ner i Göteborg Brukar du beställa smoothie när du går på café? Se upp om den innehåller frysta hallon, de kan nämligen smitta dig med magsjuka. I Göteborg gör livsmedelsinspektörerna flera nedslag varje år på...torsdag 15/2 11:30

Körglädje för hela köret

Nyheter Kom och sjung Alla ska med. Alla ska sjunga. Ett enkelt koncept som blivit en vinnande idé.torsdag 15/2 9:15

Boende misstänkte skottlossning i Askim

Nyheter LADDA NER VÅR APP: Iphone Android Vid elva-tiden i natt i Askim hörde flera personer höga smällar i närheten av Pilelyckan. Polisen fick ta emot ett samtal från en person i området som misstänkte att...torsdag 15/2 8:41

Så ska generationsgränserna överskridas i skärgården

Nyheter Göteborgsförslaget - mötesplats på Styrsö utreds närmare ”Vuxna ser ungdomar som nästintill kriminella och ungdomar ser vuxna som ”surgubbar eller surkärringar”. Det är en motivering till Göteborgsförslaget - mötesplats i skärgården, som än så länge har...onsdag 14/2 15:40

GU-professor var hotfull på julfesten – riskerar varning

Nyheter Rejält berusad på institutionsfest En professor vid Göteborgs universitet riskerar disciplinpåföljd efter att ha spårat ur på en julfest. Han ska ha varit kraftigt berusad, skrikit och svurit mot festens DJ och uppträtt olämpligt mot...onsdag 14/2 11:56

Vi är GBG

    Vi är GBG