Evakueras. Barn och anställda evakueras snart från lokalerna på grund av fukt och mögel. Foto: Karin Eurenius

Fukt och mögel stänger förskola

Barn och anställda på Älghagsgatans förskola i Masthugget kommer att evakueras i oktober. Anledningen är långvariga problem med fukt och mögel och kommunen kan nu förbjudas att driva verksamhet i lokalerna.

 • Publicerad 08:00, 9 sep 2017

En inspektion vid årsskiftet visade på allvarliga brister i förskolans lokaler, som ligger inhyrda i en bostadsrättsförening i Masthugget. Där beskrivs kraftigt förhöjda fuktvärden och enligt Arbetsmiljöverket har det bland annat i ett vilorum hittats "rikligt" med mögelsporer i en vägg. Enligt tidigare uppgifter ska det också ha funnits asbest i lokalerna.

– Man måste åtgärda problemen om man vill fortsätta bedriva verksamheten i de här lokalerna. Det finns ingen riktig ventilation och fukt i golv och väggar måste åtgärdas, säger Håkan Asterhall, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Några nya barn har inte tagits in under våren och i mitten av oktober kommer de sexton barn som fortfarande går kvar på förskolan att evakueras till nya, tillfälliga lokaler på Carl Grimbergsgatan.

Några har valt att flytta sina barn till andra förskolor enligt Ulla Jonsson, som var ansvarig områdeschef för förskolorna i Majorna-Linné när problemen började bli värre.

– Föräldrar som velat ha en överflyttning har haft den möjligheten och vi har flera gånger informerat om läget, säger hon.

Enligt Arbetsmiljöverket har ju flera pedagoger blivit sjukskrivna på grund av inomhusmiljön, då finns det väl hälsorisker även för barnen?

– Jag kan inte lämna ut information om våra anställda, men de får det stöd de behöver. Skulle det vara barn som haft astma eller allergier så skulle det kanske kunnat bli sämre i den miljön, men jag är inte sakkunnig och har svårt att uttala mig om det. Vi evakuerar ju för att barn och anställda ska få en bättre inomhusmiljö.

Att problemen dragit ut på tiden, menar Ulla Jonsson framför allt beror på att kommunikationen med fastighetsägaren har fungerat dåligt.

– Fortsatta förhandlingar pågår mellan lokalförvaltningen och fastighetsägaren. Inget hade gjorts åt problemen under sommaren och arbetsmiljöverkets krav är att det måste åtgärdas, först då kan verksamheten flytta tillbaka, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Bokmässan tror inte på färre besökare

  Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

  Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

  Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

  "Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

  Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

  Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

  Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

  Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

  Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

  Proffsboxning på Hisingen

  Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

  Vi är GBG