Evakueras. Barn och anställda evakueras snart från lokalerna på grund av fukt och mögel. Foto: Karin Eurenius

Fukt och mögel stänger förskola

Barn och anställda på Älghagsgatans förskola i Masthugget kommer att evakueras i oktober. Anledningen är långvariga problem med fukt och mögel och kommunen kan nu förbjudas att driva verksamhet i lokalerna.

 • Publicerad 08:00, 9 sep 2017

En inspektion vid årsskiftet visade på allvarliga brister i förskolans lokaler, som ligger inhyrda i en bostadsrättsförening i Masthugget. Där beskrivs kraftigt förhöjda fuktvärden och enligt Arbetsmiljöverket har det bland annat i ett vilorum hittats "rikligt" med mögelsporer i en vägg. Enligt tidigare uppgifter ska det också ha funnits asbest i lokalerna.

– Man måste åtgärda problemen om man vill fortsätta bedriva verksamheten i de här lokalerna. Det finns ingen riktig ventilation och fukt i golv och väggar måste åtgärdas, säger Håkan Asterhall, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Några nya barn har inte tagits in under våren och i mitten av oktober kommer de sexton barn som fortfarande går kvar på förskolan att evakueras till nya, tillfälliga lokaler på Carl Grimbergsgatan.

Några har valt att flytta sina barn till andra förskolor enligt Ulla Jonsson, som var ansvarig områdeschef för förskolorna i Majorna-Linné när problemen började bli värre.

– Föräldrar som velat ha en överflyttning har haft den möjligheten och vi har flera gånger informerat om läget, säger hon.

Enligt Arbetsmiljöverket har ju flera pedagoger blivit sjukskrivna på grund av inomhusmiljön, då finns det väl hälsorisker även för barnen?

– Jag kan inte lämna ut information om våra anställda, men de får det stöd de behöver. Skulle det vara barn som haft astma eller allergier så skulle det kanske kunnat bli sämre i den miljön, men jag är inte sakkunnig och har svårt att uttala mig om det. Vi evakuerar ju för att barn och anställda ska få en bättre inomhusmiljö.

Att problemen dragit ut på tiden, menar Ulla Jonsson framför allt beror på att kommunikationen med fastighetsägaren har fungerat dåligt.

– Fortsatta förhandlingar pågår mellan lokalförvaltningen och fastighetsägaren. Inget hade gjorts åt problemen under sommaren och arbetsmiljöverkets krav är att det måste åtgärdas, först då kan verksamheten flytta tillbaka, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Bokmässan höjer säkerheten – inför väskkontroller

  Nyheter Nytt för i år Bokmässan förstärker säkerhetsarbetet inför årets mässa. I år kommer man att införa väskkontroller för alla besökare.tisdag 19/9 11:31

  Göteborg kan tvingas byta namn på ett stort antal vägar

  Nyheter Missnöjd cyklist får rätt av Lantmäteriet Cyklisten som kämpar för ett nytt namn på cykelvägen utmed Mölndalsån får draghjälp från Lantmäteriet. Skulle han gå förlorande ur striden måste Göteborg hålla en konsekvent linje och byta namn på...tisdag 19/9 6:00

  Efter nazisterna: I kväll marscherar de för kärleken

  Nyheter Motdemonstation Efter gårdagens nazistmarsch kallar nu ett meddelande på sociala medier till en motreaktion. – Vi måste visa att allmänheten inte går med på det här, säger Caroline Casco, initiativtagare till...måndag 18/9 15:54

  Röstsuccé i ”det bortglömda valet”

  Nyheter Störst ökning för de politiska partierna Alla röster är inte färdigräknade. Men redan nu står det klart att årets kyrkoval hade det högsta valdeltagande sedan 1950-talet.måndag 18/9 14:53

  Rättsexpert: Fanns visst möjlighet att upplösa nazistmarsch

  Nyheter Tågade genom Göteborg utan tillstånd I helgen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en tillståndslös demonstration i stan, utan att stoppas av polis. Inte olaglig enligt Göteborgs polischef men Eva-Maria Svensson, professor i...måndag 18/9 13:37

  Planerat 17-våningshus retar upp Landalabor

  Nyheter "Blir i det närmaste ett nytt Läppstift" Boende i Landala reagerar på förtätning i området. Just nu pågår arbetet med en detaljplan som innehåller ett 17-våningshus i närheten av Fjäderborgen, något som flera grannar nu vill sätta stopp för...måndag 18/9 11:32

  Vi är GBG