Nominerat. Light factory Gbg kallas JM:s nya projekt längs Mölndalsvägen, som ni är nominerat till årets kalkonpris. Foto: Arkitekturupproret

Göteborgshusen som kan bli årets fulaste nybygge

För andra året i rad delas nu Kasper Kalkon-priset ut till årets fulaste nybygge och två av de nominerade husen finns i Göteborg. "Bisarrt spektakel" och "radiatorskydd" lyder omdömena.

 • Publicerad 18:35, 25 okt 2017

Det startade förra året som en motreaktion på arkitekturvärldens allra mest prestigefyllda pris: Kasper Salin-priset (som i år bland annat har nominerat Landamäreskolan på Hisingen till årets byggnad).

Bakom anti-priset står nätverket Arkitekturupproret och i årets upplaga har de utsett två hus i Göteborg som kan vinna kalkonpriset. Det ena är "Park49", ett kontorshus av Skanska nära Ullevi.

Det andra är ett nybygge av JM längs Mölndalsvägen som ska "sätta Göteborgs södra centrum på kartan", enligt mäklarannonserna. Men Albert Svensson, vice ordförande i Arkitekturupproret är inte imponerad.

– Det blir ingen harmoni eller skönhet med de här hålen. Det ser ut som en stor fläkt eller ett radiatorskydd tycker jag, säger han.

Men många vill ju bo här och köper lägenhet?

– Ja så är det ju, de kan sälja i och med bostadsbrist, då kan man göra såhär pass fult.

På JM tar man dock nomineringen med ro, mestadels i alla fall.

– Det är inget som vi ligger sömnlösa för på nätterna. Man kan ju nästan vända på det och säga att det är hedrande eftersom ett av husen de nominerade förra året faktiskt vann Kasper Salin-priset, säger Martin Svahn, regionchef väst.

Vilka reaktioner brukar ni få på det här huset?

– Det är ju min subjektiva uppfattning men jag upplever att vi får mycket uppskattning. Många tycker att det lyfter platsen som tidigare var en parkering.

LÄS MER:

Vilket är Göteborgs fulaste nybyggda hus?

Vardagsarkitektur kammade hem fint pris

Kalkonpris som motvikt

Sveriges arkitekter delar varje år ut det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Nätverket Arkitekturupproret lanserade förra året sitt nyinstiftade anti-pris, en utmärkelse för årets fulaste nyproduktion: Kasper Kalkon, "en nödvändig motpol" som man själva kallar det på hemsidan.

28 november meddelas vinnaren i både Kasper Salin- och Kasper kalkon-priset.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Ljusare än någonsin på Jul på Liseberg

  Nyheter Fem miljoner juleljus Hallå där Ebba Källeskog, pr-ansvarig på Liseberg som i dag öppnar för julsäsongen.fredag 17/11 13:49

  EU-mötet en dyr historia för Simon

  Nyheter EU-toppmötet slår hårt mot flera av Göteborgs företag. Simon Akyol är en av de företagare som förlorar stora summor pengar.fredag 17/11 13:10

  Bildextra: Just nu vid EU-toppmötet

  Nyheter Göteborg Direkt är på plats Göteborg Direkts fotograf Edvin Bergström fick uppdraget att fånga stämningen utanför EU-toppmötet. Här är några av hans bilder.fredag 17/11 12:53

  Ann-Sofie Hermansson: "Har också varit utsatt"

  Nyheter Metoo i Göteborgspolitiken Nu måste vi börja reagera och säga ifrån. Det säger Göteborgs högsta politiker, Ann-Sofie Hermansson (S), som berättar att hon själv utsatts för sexuella trakasserier.fredag 17/11 9:00

  Metoo: Göteborgspolitiker vittnar om sexuella övergrepp

  Nyheter "Okända män tar sig friheten att tafsa, förfölja och kränka" Våldtäkt, tafsande och kränkningar. Vittnesmål om sexuella övergrepp fortsätter att välla in i kölvattnet av #metoo och nu träder kvinnor fram i bransch efter bransch. Göteborg Direkt har frågat våra...fredag 17/11 8:54

  "Babsan tjänar mer pengar än vad jag gör!"

  Nyheter Hallå där...torsdag 16/11 18:30

  Vi är GBG