Gott slut med grön supé

Nyår, nystart, nya nyårslöften… ​Oj vad fort 2017 har gått, jag tycker att det var alldeles nyss det var januari, sedan var det en kall sommar och nu helt plötsligt är det nyår igen.

  • Publicerad 05:30, 29 dec 2017

Oavsett hur man firar nyår så brukar det alltid smyga sig in några nyårslöften, saker som man tänker att det har ska man göra annorlunda eller mer av under det nya år. Jag för min del kan nog återanvända ett par av de nyårslöften som jag gav mig själv förra året, för man kan inte påstå att jag precis har slitit ut dem.

Träna minst en gång i veckan, ja den har jag klarat till 26-27% sådär, så det kan vi använda en gång till… Umgås mer med vänner, det har vi nog klarat av rätt så bra, men det finns många som jag vill se mer av under 2018. Skratta mycket! Det är nog det nyårslöftet som jag tycker jag har lyckats bäst med, men man kan alltid skratta mer, eller hur?

Till nyårsmiddagen vill jag gärna satsa på ganska enkla recept, det är roligare att vara en avslappnad värd eller värdinna som kan vara med på festen, än en som bara stressar runt med kniven i ena handen och gasolbrännaren i andra och dricker ett glas bubbel i farten på tolvslaget med förklädet fortfarande på.

Grön ärtsoppa med bubbel

600 g frysta ärtor

1 msk smör

1st gul lök

8dl vatten

2st buljongtärningar

1dl vispgrädde

2dl mousserande vin

salt och peppar

Hacka löken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt ärtor, vatten och buljong. Koka ca 10 minuter under lock. Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Smaka av om det behövs salt. Hit kan du förbereda och så värmer du soppan vid servering. Hetta upp soppan. Rör ner grädden lite slarvigt. Häll upp i skålar och servera. Häll på det mousserande vinet vid serveringen och servera med pest och sesampinnar.

Pesto och sesampinnar

2 plattor smördeg

1,5 msk pesto

1 msk sesamfrö

Sätt ugnen på 225°. Kavla ut plattorna lite granna och pensla på pesto och strö över sesamfrön. Tryck till så att toppingen fastnar i degen. Skär degen i remsor och vrid remsorna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.

Svamprisotto med ugnsbakad fänkäl

3 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

13 dl svamp- eller vegetarisk buljong

2 msk olivolja

4,5 dl risottoris

2,5 dl vitt vin

300 g svamp, skogschampinjoner eller karl-johan om du har tillgång till

3 msk smör

1 dl riven parmesanost

salt och nymalen svartpeppar

Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm. Fräs lök och vitlök i olivoljan utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, häll på vinet och låt det koka in i riset. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt koka sakta och rör ofta. Skiva svampen och stek i smör, krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Smaksätt med salt och peppar. Servera risotton direkt på varma tallrikar med ugnsbaka fänkål och lite ruccola på toppen.

Ugnsbakad fänkål

6 matskedar olivolja

6 fänkålar, delade längsmed

20 vitlöksklyftor

20 prickade körsbärstomater

Salt och nymalt svartpeppar

0,75 dl riven parmesan

Hackade hasselnötter

Häll lite olja i botten på en ugnsfast form och lägg i fänkålen med snittytan uppåt. Strö över rejält med salt och peppar och ringla över lite mer olivolja. Baka i 190 grader i 20 min, strö över parmesanen, lägg i vitlök och tomater i formen. Baka ytterligare 25 min till fänkålen är mjuk och gyllenbrun. Strö över hasselnötter innan servering.

Blåbärsglass med cheesecakebotten

100 gr smör

17 digestivekex

5dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk (à 400 g)

250 g frysta, tinade blåbär

Mixa kexen i matberedare eller lägg dem i en plastpåse och banka sönder. Smält smöret och blanda i kaksmulorna. Bred ut i en form med löstagbar kant ca 24 cm, eller i portionsformar och skicka in i frysen. Vispa vispgrädden hårt. Blanda den kondenserade mjölk och frysta blåbär (spara några till dekorering). Vänd ner i grädden och rör till en jämn smet. Häll smeten i kakformen och bred ut. Ställ in i frysen minst 6 timmar, Ta ut ca 10 minuter före servering, dekorera med blåbär, silverkulor och lite florsocker.

Och dagen efter dagen före…

Varför inte testa något nytt till Ivanhoe och backhoppningen? känns inte Kebabpizza lite, ja… 2016… :) Gör Ranchos Huvedos, ägg i kryddstark tomatsås, så behöver du inte ens lämna hemmet innan du bänkar dig i TV-hörnet.

Huevos Rancheros

Olivolja

1 hackad lök

2 hackade vitlöksklyftor2 -3 paprikor, 1 grön är ett måste, gärna 2.

1 röd chili (eller chiliflakes)

Salt, peppar, och en gnutta spiskummin

2 burkar krossade tomater

1 msk tomatpuré

Ägg 1-2 per person, beroende på hungriga ni är.

Fräs lök, vitlök, paprika, chili och lite salt i olivoljan. Rör om då och då och låt fräsa i 10 minuter. Häll i tomatkrosset, låt koka upp och dra sedan ner värmen och låt puttra i 5-10 minuter till konsistensen har kokat ihop lite. Smaka av med mer salt, peppar, chili och en gnutta spiskummin. Har du gamla tomater hemma så skicka med dem också. Gör en liten grop i tomatröra, låt skeden ligga kvar i gropen och knäck ner ett ägg. När du nu drar undan skeden så sjunker ägget ner så himla smidigt i tomatröran. Fortsätt så tills du här knäckt ner alla ägg. Lägg på ett lock och låt småkoka på hyfsat svag värme i 7 minuter. Stek brödskivorna i en blandning av olja och smör, lägg på tallrik och skeda upp ägg och tomatröran på brödet, dra några tag med pepparkvarnen, lite yoghurt och harissa/tabasco.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG