Han hoppas på varsam renovering av Gårda

I veckan beslutade fastighetsnämnden att man vill rädda och rusta de rivningshotade husen i Gårda. GöteborgDirekt har besökt Barrie Sutcliffe som bor i en lägenhet utan toalett, dusch eller varmvatten. Nu hoppas han på en standardhöjning – utförd med varsam hand.

  • Publicerad 09:15, 27 nov 2016

Varmvatten behöver man inte så ofta och jag har en bra vattenkokare.

Han bor högst upp i huset, med ingång från Fabriksgatan. Suset från E6 är påtagligt i köket som har utsikt över den tungt trafikerade vägen.

För sju år sedan flyttade Barrie Sutcliffe in i ett av de tidigare rivningshotade husen i Gårda. Nu har kommunen till sist fattat beslut om att man vill rädda kvarteren och bevara de förfallna husen som historiskt tjänat som arbetarbostäder.

Totalt handlar det om över hundra lägenheter.

– Det känns väldigt bra. Det är konstigt att leva på en plats där man inte alls vet vad som kommer att hända. För sex år sedan startade vi vår boendeförening som respons till rivningshotet. Det tror jag har gjort stor skillnad, säger han.

Husen ägs av fastighetskontoret, men nu har fastighetsbolaget Botrygg fått markanvisning för att varsamt rusta och förvalta de slitna kvarteren. När Barrie Sutcliffe flyttade in fick han själv måla och röksanera sin lägenhet, där han även dragit om elen på egen hand i ett av rummen. Lite händighet krävs när man bor i Gårda, förklarar han.

Lägenheten saknar bekvämligheter som alla moderna boenden har. Den ouppvärmda lilla toaletten i svalen delar han med grannen, han saknar varmvatten och måste gå till källaren i nästa uppgång för att duscha.

– Det är okej tycker jag, varmvatten behöver man inte så ofta och jag har en bra vattenkokare. Men det vore väldigt bra om vi fick värme på toaletten och om vi kunde få en dusch i vårt hus, säger han.

Exakt hur upprustningen ska utföras är inte klart än, men enligt den markanvisning som Botrygg har fått ska den göras varsamt. Det finns ett löfte om fortsatt låga hyresnivåer i området, tanken är att renoveringen inte ska driva upp hyrorna med mer än 500 kronor per lägenhet.

– De stora byggbolagen skulle nog säga riv detta och bygg något nytt, men nu har vi bjudit in en byggherre som anstränger sig för att hitta ett sätt att göra detta med fingertoppskänsla, säger byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP), som tidigare haft samma post i fastighetsnämnden.

Den detaljplan som man nu ska startas för kvarteret Eken, Lejonet och Cedern omfattar inte bara en renovering av befintliga hus. Botrygg får även möjligheten att bygga nytt och tanken är att ett rejält kontorskomplex ska placeras mellan landshövdingehusen och E6, som ett bullerskydd.

Bra, tycker Barrie Sutcliffe, men han är samtidigt tveksam till att budgeten för projektet är rimlig.

– Jag har svårt att se hur det ska gå ihop om de bara ska höja hyran med 500 kronor i månaden. För ett tag sedan målade vi själva en liten bit av fasaden bara för att se hur fin den kan bli, då märkte vi att träet var helt mjukt och ruttet. Det är så mycket som behöver göras här, säger han.

Skulle rivas och bli p-hus

Landshövdingehusen i södra Gårda är den sista resten av de arbetarbostäder som tidigare dominerade hela stadsdelen. Turerna kring husen har varit många och de har tidigare varit hotade av rivning för bygge av ett nytt parkeringshus, men detaljplanearbetet avbröts.

2014 fattade fastighetsnämnden i stället beslut om att byggnaderna ska stå kvar, rustas varsamt och skyddas från buller och luftföroreningar. Veckans beslut om att starta en ny detaljplan för området, innebär ännu ett steg mot att husen räddas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Promenerar för hundar utan hem

Nyheter En promenad och 75 kronor - det kan rädda en sviken hunds liv. Det menar Caroline Holmgren som arrangerar Hundar utan hems årliga promenad i Kviberg nästa söndag.söndag 30/4 7:00

Skam den som ger sig

Nyheter "De slängde saker på en för femton år sen" Soran Ismail och Magnus Betnérs show En skam för Sverige 2 drar fulla hus runt om i landet. Nu bjuder komikerna på två extra föreställningar i Göteborg och ger sin syn på en underhållningsform som...lördag 29/4 7:00

Så spenderar du helgen bäst

Nyheter GöteborgDirekt tipsar! Nu står helgen inför dörren och den har mycket gött att bjuda på. GöteborgDirekt har plockat ut några av godbitarna, allt från rockfest till retrospel.fredag 28/4 12:00

Cykelplanen: Här är nyheterna 2017

Nyheter Fler Styr&Ställ-cyklar Nu har trafikkontoret presenterat sin handlingsplan för cykel under 2017. Uppfräschade cykelvägar, nya cykelställ och två nya Styr&Ställ-stationer är några av nyheterna.Men något cykeltorn på...fredag 28/4 9:00

Inför Valborg – ”Det har blivit lugnare”

Nyheter En nyktrare framtid är vår Ungas förändrade attityder till alkohol och bättre samverkan inom staden har lett till att Valborgsmässoafton blivit lugnare. Men en viktig faktor för hur vilt det blir på Valborg är svårare att...fredag 28/4 6:10

Här är Röhsskas nya chef

Nyheter Tillträder i augusti Nina Due, med lång erfarenhet från bland annat Design Museum i London, blir ny chef för Röhsska museet.torsdag 27/4 14:48

Gratis simundervisning via skolan i höst

Nyheter Ny satsning ska lära ALLA att simma Alla elever som går ut grundskolan ska kunna simma. Nu satsar kommunen på gratis simundervisning för förskoleklasser och årskurs två.torsdag 27/4 12:00

Sahlgrenska ser över säkerheten efter inbrott

Nyheter "Uppenbart inte tillräckligt bra" Farliga mediciner stals vid ett inbrott på Sahlgrenska under påskhelgen. Enligt säkerhetschefen måste man se över rutinerna.torsdag 27/4 9:00

Nya förslaget: Mer makt åt hyresgäster

Nyheter Men alla är inte nöjda Hyresgäster ska få mer inflytande och bör erbjudas flera nivåer vid renoveringar, ett förslag som nu överlämnats till regeringen. Men den möter kritik från flera håll, bland annat Stena fastigheter.torsdag 27/4 6:00