Här är fulaste huset i stan

Nu har stans invånare sagt sitt. Huset vid Friskväderstorget har utsetts till stans fulaste. – Huset upplevs nog som för högt och enormt. Dessutom blir det enformigt när fasaden bara består av fönster i långa parallella rader, säger bebyggelseantikvarien Carina Sundqvist.

Den som anländer med spårvagn till Friskväderstorget möts av ett långt och högt hus som tronar på en höjd. Vitmålad betong blandas med röd-brun plåtfasad.
Friskväderstorget byggdes 1959–60 och kännetecknas av det åtta våningar höga skivhuset som rymmer 136 lägenheter.
I vår omröstning ”Stans fulaste hus” vann Friskväderstorget med stor marginal. Tvåa respektive trea blev Högsbo kyrka och Dalheimers hus i Majorna.

Storskaligt och snabbt

Bebyggelseantikvarie Carina Sundqvist har följt med till Friskväderstorget för att berätta lite om huset och om tiden då det byggdes.
Redan på 1930-talet lanserades idén om industrialiserat bostadsbyggande. Många hus skulle byggas samtidigt och det skulle gå fort. Man ville bort från den trånga stenstaden där loppor och tuberkulos härjade.
Norra och Södra Biskopsgården byggdes 1956–60, strax innan de riktiga miljonprogramsbyggena satte igång. Behovet av nya bostäder var redan nu stort och det rådde en anda av experimenterande vad gäller byggmaterial och planlösning. Lägenheterna skulle ju bli uthyrda oavsett.
– Att bygga ute i förorten, i områden som saknade tidigare bebyggelse, innebar ju dessutom att man inte behövde anpassa sig till omkringliggande arkitektur, säger Carina Sundqvist.

Boende håller med
Johanna Alm har bott i huset på Friskväderstorget i två år. Hon är inte förvånad över att huset ”vunnit” utmärkelsen stans fulaste hus.
– Det stämmer ju. Det är fult!
Hon ogillar grått och betong och menar att huset och torget missköts. Utanför hennes port är kisslukten stark och bara för någon dag sedan låg det människobajs här. Johanna Alm konstaterar att ett hus kan vara fult både på grund av dess arkitektur och för att underhållet missköts.

Upprustning på gång
Det fula, eller åtminstone en del av det fula, på Friskvädertorget kan dock snart vara ett minne blott. Stadsdelen Biskopsgården har fått 18,8 miljoner i EU-medel till Projekt Tillväxt Biskopsgården. Ett av delprojekten är en upprustning av Friskväderstorget.
Det ska bland annat bli ny mötes- och lekplats, ny belysning, uteservering, ny markbeläggning, bättre parkeringar och snyggare fasad.
Totalt 6,7 miljoner satsas på torget och fokus är att få boende, föreningar och företagare i området att vara delaktiga och tycka till.
– Vi jobbar med invånarna och vad de vill. Det här är deras plats. Här går man, här bor man, här handlar man, säger Margareta Sjöholm, processledare för ”Bo bra i Biskopsgården”.
Att Friskväderstorget nu fräschas upp förvånar inte Carina Sundqvist. Hon menar att det är en trend och att allt fler miljonprogram, nedslitna bostadshus och övergivna torg står inför samma scenario.
– Det fula håller på att försvinna. Jag känner det. Vi har tröttnat på detta.

Tyck till! Stans fulaste hus är nu utsett. Vilket är stans vackraste hus?

Relaterad information

Stadens sex fulaste hus

Så här röstade ni:
1. Friskväderstorget, Norra Biskopsgården
2. Högsbo kyrka, Högsbo
3. Dalheimers hus, Majorna
4. Prästgårdsängen, Örgryte
5. Pizza Take Away, Snipen (Billdal)
6. Hammarkullen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG