Här är svaret på förskoleklassens mysterium

Minns ni inristningen som några förskolebarn funderade över? Efterlysningen gav napp! Vi har träffat Yngve, en riktig hisingsgrabb som aldrig släppte den där mejseln.

– Dom tydde det som ett "I", men det är ju faktiskt ett J. Kroken var kanske lite otydlig, säger Yngve som ju heter Johannesson i efternamn.

Läs mer: Stans yngsta arkeologer efterlyser Sven och Yngve

Det har gått 67 år sedan han som trettonåring ristade in sitt namn i berghällen i Bräcke tillsammans med kamraten Sven-Göte.

Då skulle de traditionsenligt samla ris till en påskefyr - på den tiden sa man inte majbrasa, understryker Yngve - men tröttnade på uppgiften. Istället hämtade de handslägga och en pipmejsel för att därefter spendera ett par-tre timmar med att hugga in sina namn och årtalet i berghällen. Yngve slänger sig vant med verktygsnamnen eftersom den där trettonåringen kom att spendera yrkeslivet som snickare.

Inristningen blev känd

Några särskilda baktankar kan Yngve Johannesson inte minnas att han och Sven-Göte hade med sin inskription. Sannolikt var den mest ett uttryck för den allmänmänskliga strävan att lämna spår efter sig. Inskriptionen blev också småkänd i området när det begav sig.

– Då var hällen mer utbredd, nu har den vuxit över i och med att djuren försvunnit, säger Yngve Johannesson.

"Djuren" är ardennerhästarna som brukade beta kring Bräcke gård. Idag är ängarna bevuxna med sly, berättar Yngve. Sedan femton år är hemadressen i Kärra, men med jämna mellanrum åker han tillbaka till Bräcke och tar nostalgiska promenader i området där han föddes, växte upp - och träffade Gerd som han fortfarande är gift med.

Under en av dessa promenader i våras gick han av en tillfällighet förbi sin och Sven-Götes gamla inskription.

– Den syntes väldigt dåligt, så jag tog en pinne och skrapade bort lavar och liknande så den framträdde mer, säger Yngve.

Och idag vet vi ju att inristningen i alla fall blev så pass tydlig att den väckte nyfikenheten hos ett gäng förskolebarn ett par månader senare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Nu fortsätter Office 365 att rullas ut i staden

Nyheter Säkerhetsriskerna anses åtgärdade Införandet av Office 365 till kommunens anställda fortsätter nu. Arbetet pausades efter misstankar om att Microsoft kunde få tillgång till stadens känsliga uppgifter.söndag 22/10 17:53

Ordningsvakterna tillbaka i Bergsjön

Nyheter Nya rutiner för att öka säkerheten för ordningsvakter Misshandeln av en ordningsvakt på Rymdtorget i Bergsjön ledde till ett skyddsstopp för ett antal bevakningsföretag. Nu börjar vaktbolaget Cubsec arbeta i området igen med ökad bemanning och nya...fredag 20/10 18:00

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

500 barnpatienter flyttas från Frölunda specialistsjukhus

Nyheter Brist på ögonläkare Frölunda specialistsjukhus har inte lyckats rekrytera nya läkare med barnkompetens till sin ögonmottagning. Det innebär att omkring 500 barn nu i stället får hänvisas till andra sjukhus.fredag 20/10 13:46

Sjukskriven polis extraknäckte som busschaufför

Nyheter Fälls för bidragsbrott En polisman från Göteborg jobbade extra trots att han var sjukskriven och fick sjukpenning. Nu fälls han för bidragsbrott.fredag 20/10 9:57

Vi är GBG