Här får unga hemlösa bostad på Hisingen

Akut hemlösa ungdomar lämnar Aröds industriområde. Nu blir tre trappuppgångar i ett hyreshus i Sannegården HVB-hem.

  • Publicerad 07:00, 14 jan 2018

Ska man kunna förändra något måste man först ha någonstans att bo.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det är hyfsat mycket kaos, säger Anna Kjellberg, gruppchef för Aröds boende för unga vuxna, och skrattar. Det är kartonger överallt.

Hon svänger förbi en verktygslåda och går in i en av de nya lägenheterna i Sannegården. Här kommer de sju behandlingsassistenterna, som snart kommer att vara på plats dygnet runt, husera när boendet blir HVB-hem.

Unik verksamhet

Aröds boende för unga vuxna, som drivs av kommunens social resursförvaltning, har i snart fyra år hjälpt ungdomar som varit akut bostadslösa och samtidigt haft andra problem. På boendet i Aröds industriområde har man kartlagt vilka resurser och behov ungdomarna har och vad som krävs för att de ska klara att stå på egna ben.

– Behoven skiljer sig åt jättemycket mellan dem som bor hos oss, men gemensamt för alla är att vi försöker skapa en trygg plattform, säger Anna Kjellberg. Det vi gör finns inte någon annanstans i Göteborg.

Boendet kräver till exempel inte drogfrihet vid inflytt, något som är ovanligt.

– Man måste vilja ha en förändring i sitt liv men ska man kunna förändra något måste man först ha någonstans att bo, säger Anna Kjellberg. Ändå är det många boenden som kräver drogfrihet innan man får bostad.

LÄS MER: Nytt ungdomsboende öppnar upp i Aröd

Tog direkt

I fyra år har ungdomarna fått bo i Aröds industriområde, men nu lämnar boendet alltså det för ett bostadsområde med närhet till gym, restauranger och affärer.

– Att bo i ett industriområde har inte varit optimalt för någon, men det var det som fanns när vi startade upp, säger Anna Kjellberg. När vi fick möjlighet att flytta in i det här huset tog vi det direkt.

Boendet får tre uppgångar i ett trevåningshus, totalt 13 ettor med kök, som tidigare varit bland annat träningsboende för vuxna personer med missbruk i bagaget.

Stor skillnad

–  Brukar det vara stopp i toaletterna?, frågar en av boendets behandlingsassistenter.

Frågan är riktad till Richard, som har jobbat på ett tidigare boende i huset. När det lades ner började han på Aröds boende för unga vuxna. Nu kånkar han på fåtöljer, rättar till gardiner och flyttar lampor. Om det brukar blir stopp i avloppet vet han inte.

– Det blir fint här nu, det tror jag, säger han. Det är stor skillnad från Aröd.

Stadsdelarnas behov

Men det är inte bara nya lokaler i tätbebyggt område som lockar. I och med flytten kan man också hjälpa fler, och yngre, hemlösa genom att göra boendet till ett HVB-hem. 2016 kom nämligen ny lagstiftning som sade att socialtjänsten bara kan placera dem som är under 20 år i stödboende, HVB-hem eller familjehem.

– Det har inneburit att social resursförvaltning inte har kunnat möta upp behoven hos de under 20 år på över ett och halvt år för kommunens räkning, säger Anna Kjellberg.

Nu är nattpersonalen, som behövs i ett HVB-hem, anställd och så fort Aröds boende för unga vuxna har kommit tillrätta i Sannegården – och kommit fram till ett nytt namn på boendet – ska det bli HVB-hem för 13 ungdomar mellan 18 och 25 år.

– Min ambition är att starta HVB i början av februari. Det är vad stadsdelarna behöver och vi försöker anpassa oss, säger Anna Kjellberg. Det känns jättebra att vi återigen kan erbjuda plats för de här ungdomarna.

HVB

Ett hem för vård eller boende för barn, ungdomar eller vuxna som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. omvårdnad, stöd eller fostran.

HVB-verksamhet styrs av socialtjänstlagen, socialtjänstförordningen och i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2016:55) om hem för vård eller boende.

Kommunen ska anmäla verksamheten till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, innan den startas.

När ett HVB-hem fått tillstånd omfattas den av IVO:s tillsyn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

S-löftet: 60 000 bostäder på tio år

Nyheter "Vi ska knäcka bostadsbristen" 60 000 nya bostäder varav 30 000 ska vara hyresrätter. Det vallöftet avger Socialdemokraterna i Göteborg under måndagen.måndag 23/4 17:06

VIDEO: Se jätteblixten slå ned i älven

Nyheter Åskvädret tog Göteborg med överraskning Morgonens åskoväder tog göteborgarna med storm. Frida Siekkinen hade dock kameran redo och lyckades fånga blixten när den slog ned i Göta Älv. "Vi ser ofta spektakulära väderscener från vårt fönster....måndag 23/4 12:50

Skottlossning vid badplats

Nyheter Sönderskjuten bil hittad Vid tio-tiden på söndagskvällen kallas polis till Askimsbadet med anledning av en misstänkt skottlossning. När polisen kommer fram hittas en beskjuten bil. "Vi har hittat ett antal tomhylsor från...måndag 23/4 9:37

Pedagogen vill bygga ut för tusen nya studenter

Nyheter Tillbygge i fem våningar: "Lokalsituationen är ansträngd" Ökad forskningsverksamhet och tusen nya studenter. Det vill Pedagogen nu göra plats för, planen är ett tillbygge på 5 550 kvadrat i fem våningar.lördag 21/4 14:15

Statsvetaren: "Det är inget krut i Ransgård"

Nyheter Analys av M:s chanser i Göteborgs kommunalval Bara några få röster gjorde att Socialdemokraterna vann över Moderaterna i förra valet. Men om det blir maktskifte i höst avgör småpartierna, tror statsvetaren Folke Johansson.lördag 21/4 8:30

Här är låtarna som Jonas Ransgård går i gång på

Nyheter PLAYLIST: Partitoppen Göteborg Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Moderaterans...lördag 21/4 6:40

M-topp: "Finns inga gängmedlemmar med bra betyg"

Nyheter Cyklande moderaten går till val med trygghet och skola i fokus I 24 år har Moderaterna i Göteborg varit näst störst. Med ökad otrygghet och skolresultat i botten är det frustrerande att inte ha makten. Det tycker Jonas Ransgård som jobbar hårt för att höstens...lördag 21/4 6:30

Record store day – så firar Göteborgsbutikerna i helgen

Nyheter GUIDE: Spelningar, signeringar och släpp av stora samlingar 21 april = högtidsdag för skivnördar. Då firas Record store day vilket uppmärksammas hos flera av Göteborgs skivbutiker. På Bengans i Majorna finns chans att se bland annat Hästpojken och Eva...fredag 20/4 17:30

Efter inlåsningen – nu rasar föräldrarna mot skolan

Nyheter Denise fick sin femåring inlåst på förskolan I mars låstes Denise Cans femårige son in i ett rum på sin förskola efter att ha kastat leksaker omkring sig. Nu går förskolans föräldrar samman mot ledningen och kritiserar den oroliga situationen.fredag 20/4 14:33

Vi är GBG