Hårdare tag mot gängkriminaliteten

Sedan 2016 har polisens och Västra Hisingens stadsdelsförvaltnings medborgarlöfte varit detsamma: Att fokusera på problemen med gängrelaterat våld i offentlig miljö. Nu lovar man nya tag.

  • Publicerad 17:26, 1 mar 2018

– Arbetet mot gängkriminaliteten är jättelångsiktigt, säger Daniel Neck som är kommunpolis i Västra Hisingen. Vi har kommit en bit på väg, men så länge vi inte har kommit så långt att vi kan säga att vi är färdiga förblir det här vårt löfte. Det är en trovärdighetsfråga

Det nya nu, när löftet till invånarna återigen förnyas, är att ytterligare aktörer sluter upp i arbetet mot gängrelaterat våld i offentlig miljö.

Återfall i brott

Bostadsbolaget kommer att jobba med trygghetsvärdar i området, räddningstjänsten och ambulanssjukvården kommer att ha blåljusundervisning för alla åttondeklassare i Biskopsgården och kriminalvården kommer att jobba med dem som vill lägga kriminaliteten bakom sig.

– Vi har ansvar för alla som är dömda till frivårdspåföljder eller som friges från fängelse och där jobbar vi för att minska återfall i brott, säger Lovisa Nygren som är kriminalvårdschef i Göteborg.  Där gör vi många insatser själva men det allra bästa är när vi samverkar med kommunen och polisen, som vi ska göra här. Då blir insatserna effektivare.

Det samarbetet tror Maha Ghazaal, som bor i Biskopsgården, är bra.

– Alla måste hjälpas åt för att det ska blir bra, säger hon. De som är kriminella behöver ha ett jobb, de behöver någonting att göra så att de inte bara hänger runt.

Hon tycker att det känns lugnare i Biskopsgården nu än för något år sedan, men känner sig fortfarande orolig ibland när hon är ute tidiga morgnar och sena kvällar.

Gemensamma mål

Det nya medborgarlöftet rymmer både nya och gamla insatser.  Nytt är bland annat ett invånarråd, som ska ge input till kommunens satsningar. Det är något som Västra Hisingens socialchef  Lena Bjugård Bränfeldt tror mycket på.

– Jag har inte träffat någon av dem som bor här som inte har eftersträvat trygghet för sina barn. Det är det allra häftigaste av alltihop, att de har samma mål som vi som är anställda i stadsdelen, säger hon. Det tror jag blir en jättekraft när vi arbetar tillsammans i de här frågorna.

Hisingspolisen, som stegvis har förstärkt sin närvaro i Biskopsgården, fortsätter att patrullera på otrygga och brottsutsatta platser i området.

– Biskopsgården är ett särskilt prioriterat område hos polisen där vi jobbar repressivt med att ta tillbaka området och lyfta fram andra krafter än de destruktiva, säger Daniel Neck. Att vi får med oss fler aktörer nu gör det lättare.

Medborgarlöfte Västra Hisingen

Hög polisiär närvaro

Fortsatt hög polisiär närvaro genom patrullering på otrygga och särskilt brottsutsatta platser och tider.

Utökad kameraövervakning

Kameraövervakningen i Biskopsgården utökas – Friskväderstorget får dygnet runt-övervakning.

Riktade insatser

Polisen fortsätter att arbeta intensivt mot narkotikaförsäljning, illegala vapen och grov kriminalitet.

Trygghetsvärdar

Bostadsbolaget kommer ha trygghetsvärdar på plats kvällar och helger i norra Biskopsgården.

Invånarråd startas

Ett invånarråd med boende i Biskopsgården startas, för att ta upp frågor om hur området kan bli tryggare.

Mer stöd till barn och unga som riskerar att hamna i gängkriminalitet

En ny heltidstjänst förstärker samverkan mellan skola, polis, fritidsverksamhet och socialtjänst.

Blåljusutbildning för ungdomar

Alla barn i årskurs 8 i Biskopsgården får under en halvdag lära sig mer om och träffa lokal polis, ambulanssjukvårdare och räddningstjänst. Även kollektivtrafiken berättar om sitt arbete.

Förstärkt stöd till invånare som vill lämna kriminalitet

Tätare samarbete mellan Västra Hisingens stadsdelsförvaltning, polisen och Kriminalvården för att få personer att lämna en kriminell livsstil.

Medborgarlöftet gäller från mars 2018 till mars 2019

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Jahja Zeqiraj: "Jag kommer inte bli någon trafikpolitiker"

Nyheter Ansluter till Västlänkenkritiska Demokraterna På tisdagen släpptes en bomb i Göteborgs kommunpolitik: Henrik Munck, tidigare MP, och Jahja Zeqiraj (S) kandiderar för Demokraterna inför höstens val. Partiet har framför allt gjort sig kända för...tisdag 20/3 14:54

S-ledningen: "Zeqiraj fanns inte på listorna inför valet"

Nyheter Avhoppet väntat enligt Ann-Sofie Hermansson (S) För Ann-Sofie Hermansson (S) kom Jahja Zeqirajs besked om att han byter parti inte som någon överraskning. Enligt henne hade han blivit varse om att han inte står på partiets listor inför valet. "Jag...tisdag 20/3 12:21

Ed Sheeran släpper fler biljetter

Nyheter Hårt tryck till utsålda Ullevikonserterna Trycket efter fler biljetter till Ed Sheerans två utsålda konserter på Ullevi i sommar har varit hårt. Men nu kommer beskedet som fansen längtat efter – fler biljetter släpps i morgon.tisdag 20/3 10:07

Missnöjd S-topp byter parti – går till Demokraterna

Nyheter Jahja Zeqiraj: "Det har värkt fram" Socialdemokraten Jahja Zeqiraj byter parti och går över till Demokraterna. I dag kallar partiet till presskonferens för att tillkännage att även Henrik Munck, tidigare MP, ansluter.tisdag 20/3 8:51

Nya idén: Serviceplatser på stan för cykelmek

Nyheter Enklare teststationer föreslås Platser där man kan meka med cykeln står högt på cyklisternas önskelista. Göteborgsförslaget som föreslår allmänna servicestationer har fått grönt ljus av Trafiknämnden och nu föreslås enklare...tisdag 20/3 5:30

För djurens skull: Fjäderstopp i Göteborg inför påsk

Nyheter "Kan inte till 100 procent garantera djurskyddet" Påsken är snart här, men i år får barnen i Göteborgs skolor och och förskolor pyssla med annat än fjädrar. Från och med i år har kommunen slutat köpa in dem av djurskyddsskäl.måndag 19/3 13:21

Vi är GBG