Heta känslor kring trädflyttarna

Hundratals träd kommer att behöva flyttas under bygget av Västlänken, och just nu märks förberedelserna av vid Haga kyrkoplan där flera gamla träd påverkas. Protesterna är högljudda.

 • Publicerad 14:33, 13 sep 2017

Totalt är det omkring 300 träd som ska flyttas i Göteborg. Vi har tidigare skrivit om de gamla träden i Haga som man just nu fortsätter att förbereda för att flytta i samband med byggstarten av Västlänken.

LÄS MER: Mer än 100 träd i Haga ska flyttas eller fällas

En vanlig manöver som man gjort ända sedan 1800-talet, menar den amerikanske trädexperten och forskaren Gary Watson, som i veckan var inbjuden för att prata på ett seminarium anordnat av Trafikverket, Göteborgs stad och Sveriges Lantbruksuniversitet. Där gav han flera exempel på lyckade trädflyttar i hela världen.

– Att flytta mindre träd är extremt vanligt, men flyttar av riktigt stora träd ser man kanske inte varje dag. Det är nog mest en kostnadsfråga, att flytta större träd kostar mer, säger han.

Vilka är de största riskerna med att flytta träd?

– Inget är utan risker. Men om allt görs på rätt sätt och man använder sig av beprövade metoder så är chanserna väldigt stora för att man ska lyckas, säger Gary Watson.

Om träd dör vid flyttar, handlar det om saker som inte går att förutse, menar han. Bland annat spelar väder roll, och vilket skick trädets rotsystem är i.

– Ovanliga saker kan alltid hända. På ett litet träd kanske inte rotsystemet är så bra som man hade trott och trädet kan dö, till exempel. Och det kan komma en orkan eller bli en ovanligt varm sommar som utsätter trädet för påfrestning, sådant går inte att veta innan, säger han.

Förberedelser för att flytta träd i Göteborg sker i etapper. Flera av de berörda träden i Haga har redan börjat förberedas, och när Västlänken har planerad byggstart ska de vara flyttade.

Nätverket Trädplan är en av rösterna som protesterar och fanns också på plats under seminariet med Gary Watson. Chris Ceder som är aktiv i Trädplan tycker att diskussionen hamnar på fel nivå.

– Nu har man ju fört in det på teknikaliteter om hur det hela ska gå till, men jag vill poängtera att jag anser att det är emot naturen att flytta träd överhuvudtaget, säger han.

Är det inte bra att man informerar mer genom seminarium till exempel?

Jag blev ganska besviken. Man borde ha en panel med representanter från flera håll, inte bara företrädare för samma sak. Nu blev det bara en uppräkning av träd efter träd som har flyttats med positiva resultat men det är väldigt lite information om trädflyttar som inte gått bra och det finns många exempel.

VIDEO: Nu flyttas lindarna från Åkareplatsen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Bokmässan tror inte på färre besökare

  Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

  Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

  Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

  "Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

  Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

  Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

  Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

  Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

  Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

  Proffsboxning på Hisingen

  Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

  Vi är GBG