Hon kämpar från ö till ö

På lördag gör sig närmare 450 lag redo för att ta sig an de fyra milen som väntar dem när Öloppet startar. – Det finns en otrolig glädje i sporten och en stark kamratanda, säger Maria Frånlund, Öloppsveteran.

  • Publicerad 16:30, 4 aug 2017

För sjätte året i rad kommer Göteborgs swimrun-lopp, Öloppet, att gå av stapeln och Maria Frånlund från Billdal har ställt upp varje år.

– Jag ville testa något nytt och jag tyckte att det verkade spännande. Jag har tidigare åkt mycket längdskidor och löptränat så jag hade en bra grundkondition när jag började, säger Maria Frånlund.

Ett ungt lopp

Öloppet hade premiär år 2011 och det första loppet genomfördes 2012 då med 100 tävlande lag och sedan dess har intresset bara ökat. I år tycks antalet anmälda lag landa på cirka 450 vilket innebär att närmare 1 000 personer kommer delta.

– Det är ett ganska ungt lopp sett till andra lopp men konceptet swinrun har inte många år på nacken så inom själva sporten är Öloppet ganska gammalt, säger Jonathan Isaksson, tävlingsledare.

Swimrun

Swimrun grå ut på att utövaren ska ta sig från start till mål medan han växlar mellan löpning och simning. Det som kännetecknar sporten är att den alltid ske utomhus och simningen i öppet vatten. Man tävlar även alltid i lag om två.

– Man tävlar två både för att det är väldigt kul men också utav säkerhetssjäl, förklarar Jonathan Isaksson.

Säkerheten A och O

Säkerheten är extra viktigt i swimrun då vattnet utgör en stor risk samt den oländiga terrängen. Något som Maria fått känna på under åren som deltagare i Öloppet.

– År 2015 bröt jag foten när jag skulle hoppa ned från en klippa och ibland kan det vara väldigt vågigt och klipporna kan vara hala, säger Maria Frånlund.

– Vi lägger ned otroligt mycket på säkerheten och vatten passagerna är de klurigaste. Vi sätter ut vätskedepåerna strategiskt så man får lite extra energi innan man ta sig an vattnet och vi måste ha bevakning av båttrafiken, berättar Jonathan Isaksson.

Hur tufft är det egentligen, kan vem som helst göra loppet?

– Vem som helst kan inte ta sig an det, man bör vara ganska vältränad för bitvis är det väldigt krävande och man kan bli rejält nedkyld. Klarar man av Göteborgsvarvet hyfsat lätt så kan man göra Öloppet och så bör man kunna simma cirka 1 000 meter, säger Maria Frånlund.

Är du aldrig rädd att något ska handa i vattnet – typ att du får kramp?

– I början var man ju det och risken finns ju men med tiden lär man känna sin kropp och man har ju alltid sin lagkamrat med sig.

Loppet

Öloppet sträcker sig över hela Göteborgs södra skärgård, från Styrsö upp till Brännö och ner till Vrångö, för att sedan återvända för målgång på Styrsö.

Start sker 5 augusti klockan 10:00 från Styrsö Bratten.

Öloppet är hela 4 mil med en total simning på 5,7 km.

I år väntas ett deltagande på cirka 1 000 personer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Göteborgarna som kan vinna Augustpriset

Nyheter Båda har varit nominerade tidigare Jörgen Gassilewski och Johannes Anyuru är nominerade till årets Augustpris. Båda två i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.måndag 23/10 18:00

Foo Fighters tillbaka på Ullevi nästa sommar

Nyheter Nu står det klart att Foo Fighters kommer tillbaka till Ullevi efter att deras senaste besök fick en oväntad vändning.måndag 23/10 13:52

Ett steg närmare omdebatterat hospicebygge i Hovås

Nyheter "Vi räknar med överklaganden" Nu går det omdebatterade förslaget om att bygga ett Hospice i Hovås upp för samråd och det tros bli en långdragen process.måndag 23/10 12:00

Nu fortsätter Office 365 att rullas ut i staden

Nyheter Säkerhetsriskerna anses åtgärdade Införandet av Office 365 till kommunens anställda fortsätter nu. Arbetet pausades efter misstankar om att Microsoft kunde få tillgång till stadens känsliga uppgifter.söndag 22/10 17:53

Bostäder försenade i Nya Hovås

Nyheter Svårt att hitta entrepenörer Bostadsbyggandet i Göteborg och Sverige är kraftigare än på länge och det blir allt svårare för byggherrarna att hitta entreprenörer något som försenat bygget av HSB:s bostäder i Nya Hovås.fredag 20/10 16:10

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

Vi är GBG

    Vi är GBG