Investeringar i ett sammankopplat nät är en förutsättning för att få rätsida på fjärrkylans förluster, menar Göteborg Energis ordförande Elisabeth Undén (MP) . Foto: Mostphotos/Jeanette Larsson

Hundratals miljoner till floppad fjärrkylsatsning

Satsningen på fjärrkyla har hittills varit en förlusttyngd affär för Göteborg Energi. Nu vill man vända trenden genom att investera ytterligare 450 miljoner kronor i att koppla samman kylnäten på Hisingen och fastlandet.

  • Publicerad 08:00, 2 sep 2017

Göteborg Energis fjärrkyla började byggas ut runt 2007 och har redovisat röda siffror från dag ett med en snittförlust på cirka 20 miljoner kronor årligen de senaste åren. Underskottet var inledningsvis kalkylerat med, men fortsatte sedan på grund av svalt intresse från potentiella kunder.

Numera ansluter dock fastighetsägare sina byggnader till fjärrkyla i "väldigt hög grad", enligt Göteborg Energis ordförande Elisabeth Undén (MP).

–Vi står inför en stor expansion av kontor och andra lokaler i Göteborg och då måste vi möta det behov och den efterfrågan som uppstår, säger hon.

Göteborg Energi har också sonderat terrängen inför mångmiljonutbyggnaden av kylnätet.

– Vi vet vilka kunderna kommer vara. Ingen har skrivit på något men de är med i processen, säger Undén.

Så ni är trygga i att tillräckligt med kunder vill ansluta sig nu?

– Så trygga som man kan vara. Detta är inget vi hastat fram utan ett stort beslut och något vi arbetat med under en väldigt lång period, säger Elisabeth Undén.

Kopplas samman under älven

En annan betydande orsak till dagens miljonförluster är Hisingen och fastlandets separata fjärrkylanät; de gör att man går miste om vissa stordriftsfördelar, förklarar Elisabeth Undén. Därför vill man nu lägga 450 miljoner kronor på att bygga ihop dem under Göta Älv.

Enligt Undén finns också billigare och mer miljövänlig kylteknik som endast går att använda i ett större fjärrkylanät. Sett till de beräkningar Göteborg Energi presenterar skulle ett större nät innebära lönsamhet till och med vid en procentuellt lägre användningsgrad än idag.

Elisabeth Undén menar att behovet av bostadskyla ökar i Göteborg, inte minst i Älvstaden där det byggs nytt, tätt - och energieffektivt. Fjärrkyla används av större byggnader med främst kontor, där datorer och människor ofta samsas på relativt små utrymmen.

– Och det finns ett ökat krav på komfort på arbetsplatserna även under den varma delen av året, säger Elisabeth Undén.

"Framtidsanalyser är alltid svårt"

Förutsatt att Göteborg Energis kalkyler stämmer kommer fjärrkylaverksamheten vara vinstdrivande från år 2022 eller 2023.

– Framtidsanalyser är alltid svårt, men man måste våga ta de här viktiga stegen. Detta är en del i vår målsättning att driva klimatutvecklingen framåt och skapa en bättre stadsmiljö utan bullrande anläggningar, säger Elisabeth Undén.

Frågan om fjärrkylanätets utbyggnad ska behandlas på kommunfullmäktiges nästa möte.

Mer om... fjärrkyla

Fjärrkyla fungerar i stort sett på samma sätt som fjärrvärme; en central anläggning gör jobbet istället för flera små lokala. Skillnaden är att kallt, inte varmt vatten cirkulerar i ledningsnätet som fastigheter kan ansluta sig till.

Det finns flera olika metoder att framställa det kylda vattnet. Vanligast är att ta det från en sjö eller, i Göteborgs fall, Göta Älv.

Enligt branschorganisationen Energiföretagen minskar fjärrkyla miljöpåverkan, bland annat eftersom det går åt mycket mindre energi jämfört med kylning med lokala läggningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Två kvinnor anhållna för Eriksbomordet

Nyheter Försökte elda upp man på gångväg Tre personer, två kvinnor och en man, anhölls idag skäligen misstänkta för det brutala mordet på en man i Eriksbo för en månad sedan.tisdag 21/11 14:21

Bananpiren ny plats för mansfri festival

Nyheter Göteborg får sin första musikfestival med bara icke-män Den mansfria festivalen Statement kommer att ta plats på Bananpiren sista helgen i augusti. Festivalen är en reaktion på de sexuella övergrepp som har förekommit på andra musikfestivaler. "Det blir...tisdag 21/11 14:16

Kommunalrådet om årets (h)julklapp: Bra men dyrt

Nyheter Staden behöver lägga i en högre växel Elcykeln är årets julklapp. Nu hoppas stadens trafikkommunalråd att det få fler att cykla i staden. För just nu går det trögt.tisdag 21/11 11:42

Snart är julklappsvagnen (och båten!) tillbaka

Nyheter "Barn ska kunna få nya saker en gång om året" För tredje året i rad är det snart dags för Stadsmissionens julklappsvagn att trafikera Göteborg. I skärgården kommer en båt att kryssa mellan öarna för att samla ihop gåvor till barnfamiljer som...tisdag 21/11 9:04

Henrik vill bygga Göteborg vackrare

Nyheter Nya stadsbyggnadsdirektören börjar till våren Hallå där Henrik Kant, som blir ny stadsbyggnadsdirektör till våren när Agneta Hammer går i pension. Hur kommer vanliga göteborgare att märka av det tror du?måndag 20/11 18:00

Därför är Elisabeth och Ann-Christine hela Göteborgs hjältar

Nyheter Göteborgs Stads första Vardagshjältar har korats Nu står det klart vilka som får äran att motta det helt nya Vardagshjälte-priset i Göteborg. – När jag fick reda på att jag fått priset tänkte jag bara "yes", säger Ann-Christine Thunman.måndag 20/11 15:50

Julbord med snille, smak, influenser och historia

Nyheter De har gett Sverige i en lektion i den svenska matens historia. Nu ska Lotta Lundgren och Erik Haag visa göteborgarna hur de ska äta julbord – och varför det räcker med två snapsar.måndag 20/11 9:15

Gängforskare: Samverkan får inte bli målet

Nyheter Ny forskning från Göteborgs universitet I arbetet mot gängbildning i Sverige blir samverkan ibland lösning snarare än en modell. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.måndag 20/11 6:00

Vi är GBG