Investeringar i ett sammankopplat nät är en förutsättning för att få rätsida på fjärrkylans förluster, menar Göteborg Energis ordförande Elisabeth Undén (MP) . Foto: Mostphotos/Jeanette Larsson

Hundratals miljoner till floppad fjärrkylsatsning

Satsningen på fjärrkyla har hittills varit en förlusttyngd affär för Göteborg Energi. Nu vill man vända trenden genom att investera ytterligare 450 miljoner kronor i att koppla samman kylnäten på Hisingen och fastlandet.

Göteborg Energis fjärrkyla började byggas ut runt 2007 och har redovisat röda siffror från dag ett med en snittförlust på cirka 20 miljoner kronor årligen de senaste åren. Underskottet var inledningsvis kalkylerat med, men fortsatte sedan på grund av svalt intresse från potentiella kunder.

Numera ansluter dock fastighetsägare sina byggnader till fjärrkyla i "väldigt hög grad", enligt Göteborg Energis ordförande Elisabeth Undén (MP).

–Vi står inför en stor expansion av kontor och andra lokaler i Göteborg och då måste vi möta det behov och den efterfrågan som uppstår, säger hon.

Göteborg Energi har också sonderat terrängen inför mångmiljonutbyggnaden av kylnätet.

– Vi vet vilka kunderna kommer vara. Ingen har skrivit på något men de är med i processen, säger Undén.

Så ni är trygga i att tillräckligt med kunder vill ansluta sig nu?

– Så trygga som man kan vara. Detta är inget vi hastat fram utan ett stort beslut och något vi arbetat med under en väldigt lång period, säger Elisabeth Undén.

Kopplas samman under älven

En annan betydande orsak till dagens miljonförluster är Hisingen och fastlandets separata fjärrkylanät; de gör att man går miste om vissa stordriftsfördelar, förklarar Elisabeth Undén. Därför vill man nu lägga 450 miljoner kronor på att bygga ihop dem under Göta Älv.

Enligt Undén finns också billigare och mer miljövänlig kylteknik som endast går att använda i ett större fjärrkylanät. Sett till de beräkningar Göteborg Energi presenterar skulle ett större nät innebära lönsamhet till och med vid en procentuellt lägre användningsgrad än idag.

Elisabeth Undén menar att behovet av bostadskyla ökar i Göteborg, inte minst i Älvstaden där det byggs nytt, tätt - och energieffektivt. Fjärrkyla används av större byggnader med främst kontor, där datorer och människor ofta samsas på relativt små utrymmen.

– Och det finns ett ökat krav på komfort på arbetsplatserna även under den varma delen av året, säger Elisabeth Undén.

"Framtidsanalyser är alltid svårt"

Förutsatt att Göteborg Energis kalkyler stämmer kommer fjärrkylaverksamheten vara vinstdrivande från år 2022 eller 2023.

– Framtidsanalyser är alltid svårt, men man måste våga ta de här viktiga stegen. Detta är en del i vår målsättning att driva klimatutvecklingen framåt och skapa en bättre stadsmiljö utan bullrande anläggningar, säger Elisabeth Undén.

Frågan om fjärrkylanätets utbyggnad ska behandlas på kommunfullmäktiges nästa möte.

Mer om... fjärrkyla

Fjärrkyla fungerar i stort sett på samma sätt som fjärrvärme; en central anläggning gör jobbet istället för flera små lokala. Skillnaden är att kallt, inte varmt vatten cirkulerar i ledningsnätet som fastigheter kan ansluta sig till.

Det finns flera olika metoder att framställa det kylda vattnet. Vanligast är att ta det från en sjö eller, i Göteborgs fall, Göta Älv.

Enligt branschorganisationen Energiföretagen minskar fjärrkyla miljöpåverkan, bland annat eftersom det går åt mycket mindre energi jämfört med kylning med lokala läggningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan tror inte på färre besökare

Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

"Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

Proffsboxning på Hisingen

Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

Chaufför gav fingret åt bussrädda Mio, 3

Nyheter Efter flera nästan-olyckor var Karin Johanssons knappt fyraårige son rädd för att åka buss. När ytterligare en incident skedde sa Karins mamma till chauffören - som svarade med långfingret.torsdag 21/9 15:00

Vi är GBG