"Jag kommer bli varnad"

Efter att ha hört en intressant radiointervju bestämde sig Emil Engström för att ta tjänstledigt och börja läsa på universitet. Han gick den akademiska vägen för att närma sig andlighet, magi och fantastiska myter. Nu öppnar han bokaffär på samma tema.

 • Publicerad 07:00, 27 aug 2017

– Idéstadiet är ju ett aldrig sinande stadium, säger Emil Engström, och syftar på alla visioner han haft om att på olika sätt gå vidare med sina intressen.

Att öppna en bokaffär och sälja litteratur i ämnen som magi, parapsykologi, myter och legender har varit en dröm, och han tror att han kan ha pratat om det ganska mycket för när han sade upp sig efter elva år på Nudie jeans för att öppna den ockulta bokhandeln "Vansinnets berg" var det ingen som blev särskilt förvånad.

Affären är liten men de svartmålade väggarna är höga och täcks av vimplar, masker och teckningar på vidunder. En trappa med svart ledstång, som avslutas i en omsorgsfullt snidad trähand, leder upp till ett litet loft i taket. De rödbruna bokhyllorna har etiketter med kategorier som magi, parapsykologi, sufism, fornhistoria och arkeologi.

Läste religionsvetenskap

– Allt som jag tycker är spännande och som går att bygga upp en fantasivärld av hamnar här, säger Emil Engström.

Han berättar hur han hörde en radiointervju om västerländsk esoterism, eller alternativa andliga och religiösa traditioner i västerländsk kultur. Han fick veta att det fanns en kurs i ämnet på Göteborgs universitet och för att komma åt den började han läsa religionsvetenskap.

Väl tillbaka på jobbet ville han inget hellre än att mata sin egen och andras fantasi med samtal om de här ämnena och till slut var bokhandeln oundviklig.

Kommer bli varnad

Han vill inspirera, men han vill också skapa en plats där man kan prata om märkliga händelser man varit med om, där man kan vara häxa om man vill men dit man också kan komma och ha en "strikt vetenskaplig syn på världen", som han säger.

– Och jag förstår att det kommer komma folk som ska berätta för mig hur allt ligger till med änglar och energier och varna mig för att jag öppnar portaler, men här är udda personer välkomna, säger han.

– Jag tror att jag är bra på att lyssna men jag kan också snäsa av folk om jag inte har tid.

Väcker starka känslor

Vad han själv tror hit eller dit spelar ingen roll, säger han, och för honom är det framförallt fantasins kraft som är intressant. Att vi människor kan bli livrädda eller börja gråta av en film även fast vi vet att det bara är skådespelare. Eller att magiska sällskap kan använda sig av fiktiva historier bara för att berättelserna är så starka.

– Om de får stora känslor av det där, vad spelar det för roll om känslorna kommer utifrån eller inifrån. Upplevelserna är ändå riktiga, säger Emil Engström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Bokmässan tror inte på färre besökare

  Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

  Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

  Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

  "Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

  Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

  Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

  Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

  Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

  Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

  Proffsboxning på Hisingen

  Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

  Vi är GBG