Järntorget kan få kameror: Kalabalik på nätterna

Fylla, bråk, hot och våld. Så kan Järntorget se ut en vanlig helgnatt och nu föreslår stadsdelen att platsen skulle kunna vara lämplig att kameraövervaka. Välkommet, tycker många vi pratat med.

  • Publicerad 06:00, 13 sep 2017

– Om det hjälper polisen så hjälper det oss. Vår personal blev attackerade med kniv för inte så längesen och nu kan våra övervakningsbilder vara till hjälp för polisen, säger en restaurangägare på Järntorget som vill vara anonym.

Han har själv haft övervakningskameror inne på restaurangen i flera år, och tror att kameror ute på torget skulle kunna lugna ner stämningen på helgnätterna.

– Det är värst när krogen stänger, det känns som kalabalik ibland och det är väldigt mycket folk i rörelse, säger han.

Frågan om kameraövervakning är just nu aktuell i Majorna-Linné och behandlades av politikerna på senaste nämndmötet. Alla stadsdelar har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att identifiera platser som kan vara i behov av kameraövervakning, efter ett yrkande från M, KD och L.

– Vi ser fördelar med fler kameror dels för att förebygga planerade brott men också för att det blir lättare att utreda brott som begås, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Det finns ju redan kameror på många av krogarna, varför måste man övervaka den offentliga platsen?

– Jag tror inte att folk upplever det som nytt. Vi har det redan i kollektivtrafiken som nog upplevs som en offentlig plats av många, och när det gäller integritet så finns det rigorösa regler kring hur materialet får hanteras.

– Vi har pratat med flera restaurang- och barägare kring Järntorget. Alla välkomnar mer övervakning, bara en av dem tror att det kan upplevas som integritetskränkande av vissa.

Hanna Winblad bor precis i närheten och tycker att området kan kännas otryggt på kvällar och nätter.

– Jag rör mig ju mycket i området och på helgerna är det mycket bråk och fulla människor som rör sig här. Senast i helgen hade vi någon som var i vår port och bråkade och störde. Jag tror att kameraövervakning här kan vara bra, säger hon.

LÄS MER:

Fylla, hot och våld – nu ska Burger king på Järntorget kameraövervaka

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan höjer säkerheten – inför väskkontroller

Nyheter Nytt för i år Bokmässan förstärker säkerhetsarbetet inför årets mässa. I år kommer man att införa väskkontroller för alla besökare.tisdag 19/9 11:31

Göteborg kan tvingas byta namn på ett stort antal vägar

Nyheter Missnöjd cyklist får rätt av Lantmäteriet Cyklisten som kämpar för ett nytt namn på cykelvägen utmed Mölndalsån får draghjälp från Lantmäteriet. Skulle han gå förlorande ur striden måste Göteborg hålla en konsekvent linje och byta namn på...tisdag 19/9 6:00

Efter nazisterna: I kväll marscherar de för kärleken

Nyheter Motdemonstation Efter gårdagens nazistmarsch kallar nu ett meddelande på sociala medier till en motreaktion. – Vi måste visa att allmänheten inte går med på det här, säger Caroline Casco, initiativtagare till...måndag 18/9 15:54

Röstsuccé i ”det bortglömda valet”

Nyheter Störst ökning för de politiska partierna Alla röster är inte färdigräknade. Men redan nu står det klart att årets kyrkoval hade det högsta valdeltagande sedan 1950-talet.måndag 18/9 14:53

Rättsexpert: Fanns visst möjlighet att upplösa nazistmarsch

Nyheter Tågade genom Göteborg utan tillstånd I helgen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en tillståndslös demonstration i stan, utan att stoppas av polis. Inte olaglig enligt Göteborgs polischef men Eva-Maria Svensson, professor i...måndag 18/9 13:37

Kraven som räddade "Ebbots ark"

Nyheter Dissade SVT:s idé för sin egen Sångarens krav för att få "Ebbots ark" i hamn. - Det ska ju låta som jag, säger Ebbot inför premiären.fredag 15/9 18:00

Vi är GBG