Järntorget kan få kameror: Kalabalik på nätterna

Fylla, bråk, hot och våld. Så kan Järntorget se ut en vanlig helgnatt och nu föreslår stadsdelen att platsen skulle kunna vara lämplig att kameraövervaka. Välkommet, tycker många vi pratat med.

  • Publicerad 06:00, 13 sep 2017

– Om det hjälper polisen så hjälper det oss. Vår personal blev attackerade med kniv för inte så längesen och nu kan våra övervakningsbilder vara till hjälp för polisen, säger en restaurangägare på Järntorget som vill vara anonym.

Han har själv haft övervakningskameror inne på restaurangen i flera år, och tror att kameror ute på torget skulle kunna lugna ner stämningen på helgnätterna.

– Det är värst när krogen stänger, det känns som kalabalik ibland och det är väldigt mycket folk i rörelse, säger han.

Frågan om kameraövervakning är just nu aktuell i Majorna-Linné och behandlades av politikerna på senaste nämndmötet. Alla stadsdelar har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att identifiera platser som kan vara i behov av kameraövervakning, efter ett yrkande från M, KD och L.

– Vi ser fördelar med fler kameror dels för att förebygga planerade brott men också för att det blir lättare att utreda brott som begås, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Det finns ju redan kameror på många av krogarna, varför måste man övervaka den offentliga platsen?

– Jag tror inte att folk upplever det som nytt. Vi har det redan i kollektivtrafiken som nog upplevs som en offentlig plats av många, och när det gäller integritet så finns det rigorösa regler kring hur materialet får hanteras.

– Vi har pratat med flera restaurang- och barägare kring Järntorget. Alla välkomnar mer övervakning, bara en av dem tror att det kan upplevas som integritetskränkande av vissa.

Hanna Winblad bor precis i närheten och tycker att området kan kännas otryggt på kvällar och nätter.

– Jag rör mig ju mycket i området och på helgerna är det mycket bråk och fulla människor som rör sig här. Senast i helgen hade vi någon som var i vår port och bråkade och störde. Jag tror att kameraövervakning här kan vara bra, säger hon.

LÄS MER:

Fylla, hot och våld – nu ska Burger king på Järntorget kameraövervaka

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan tror inte på färre besökare

Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

"Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

Proffsboxning på Hisingen

Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

Chaufför gav fingret åt bussrädda Mio, 3

Nyheter Efter flera nästan-olyckor var Karin Johanssons knappt fyraårige son rädd för att åka buss. När ytterligare en incident skedde sa Karins mamma till chauffören - som svarade med långfingret.torsdag 21/9 15:00

Vi är GBG