Konsten ska sätta spår i Västlänken

En ljudinstallation, en performancekonstnär eller ett 320 meter långt ormskelett. I en utställning på Göteborgs stadsmuseum presenteras förslag om hur konst kan utforma stationsmiljöerna i Haga och Korsvägen.

– Många kvalificerade förslag har kommit in från konstnärer från hela världen, säger Johny Lindeberg, arkitekt och gestaltningsansvarig för Västlänken på Trafikverket.

Bidragen är en del av en internationell konsttävling som Trafikverket anordnar tillsammans med Statens konstråd. I april blev sju konstnärer utvalda att ta fram en idé över stationernas konstnärliga utformning.

Enligt Agneta Eklund, kommunikatör för Västlänken, är det ovanligt att konstnärer får komma in så här tidigt i ett storskaligt infrastrukturprojekt.

– Därför blir det inte bara en tavla eller en skulptur som sätts upp utan det handlar om koncept som vidareutvecklas tillsammans med arkitekten och konstruktörerna.

Tanken med att ta in konstnärer tidigt är att konsten ska vara en del av miljön och inte bara utsmyckning. Det är också är viktigt i bedömningen av bidragen.

Johny Lindeberg sitter med i juryn som består av en majoritet av konstsakkunniga. Det är oberoende konstnärer men också representanter från Trafikverket och Statens konstråd. Det vinnande förslaget är tänkt att presenteras i oktober. Fram till dess är alla konstnärer anonyma.

Förslagen skiljer sig åt i karaktär. Gemensamt för samtliga är att de har utgångspunkt i Göteborgs historia, nutid och framtid.

Kommer göteborgarna ha något att säga till om?

– Det är en känslig fråga med tanke på folkomröstning. Rent upphandlingstekniskt kan vi inte låta göteborgare rösta om ett förslag. Däremot när en vinnare är utsedd kan vi tillsammans med övriga intressenter hitta en form för att plocka in den vanliga göteborgarens synpunkter, säger Johny Lindeborg.

Tävlingen

Urvalet har skett i två steg där åtta konstnärer valdes ut bland ett par 100 sökande.

Sju bidrag lämnades in för bedömning.

Två vinnare tillkännages i oktober 2017.

Budgeten för de konstnärliga gestaltningarna är 7 miljoner SEK per station.

Göteborgs stadsmuseum visar upp förslagen fram till och med 17 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan tror inte på färre besökare

Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

"Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

Proffsboxning på Hisingen

Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

Chaufför gav fingret åt bussrädda Mio, 3

Nyheter Efter flera nästan-olyckor var Karin Johanssons knappt fyraårige son rädd för att åka buss. När ytterligare en incident skedde sa Karins mamma till chauffören - som svarade med långfingret.torsdag 21/9 15:00

Vi är GBG