Konsten ska sätta spår i Västlänken

En ljudinstallation, en performancekonstnär eller ett 320 meter långt ormskelett. I en utställning på Göteborgs stadsmuseum presenteras förslag om hur konst kan utforma stationsmiljöerna i Haga och Korsvägen.

– Många kvalificerade förslag har kommit in från konstnärer från hela världen, säger Johny Lindeberg, arkitekt och gestaltningsansvarig för Västlänken på Trafikverket.

Bidragen är en del av en internationell konsttävling som Trafikverket anordnar tillsammans med Statens konstråd. I april blev sju konstnärer utvalda att ta fram en idé över stationernas konstnärliga utformning.

Enligt Agneta Eklund, kommunikatör för Västlänken, är det ovanligt att konstnärer får komma in så här tidigt i ett storskaligt infrastrukturprojekt.

– Därför blir det inte bara en tavla eller en skulptur som sätts upp utan det handlar om koncept som vidareutvecklas tillsammans med arkitekten och konstruktörerna.

Tanken med att ta in konstnärer tidigt är att konsten ska vara en del av miljön och inte bara utsmyckning. Det är också är viktigt i bedömningen av bidragen.

Johny Lindeberg sitter med i juryn som består av en majoritet av konstsakkunniga. Det är oberoende konstnärer men också representanter från Trafikverket och Statens konstråd. Det vinnande förslaget är tänkt att presenteras i oktober. Fram till dess är alla konstnärer anonyma.

Förslagen skiljer sig åt i karaktär. Gemensamt för samtliga är att de har utgångspunkt i Göteborgs historia, nutid och framtid.

Kommer göteborgarna ha något att säga till om?

– Det är en känslig fråga med tanke på folkomröstning. Rent upphandlingstekniskt kan vi inte låta göteborgare rösta om ett förslag. Däremot när en vinnare är utsedd kan vi tillsammans med övriga intressenter hitta en form för att plocka in den vanliga göteborgarens synpunkter, säger Johny Lindeborg.

Tävlingen

Urvalet har skett i två steg där åtta konstnärer valdes ut bland ett par 100 sökande.

Sju bidrag lämnades in för bedömning.

Två vinnare tillkännages i oktober 2017.

Budgeten för de konstnärliga gestaltningarna är 7 miljoner SEK per station.

Göteborgs stadsmuseum visar upp förslagen fram till och med 17 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan höjer säkerheten – inför väskkontroller

Nyheter Nytt för i år Bokmässan förstärker säkerhetsarbetet inför årets mässa. I år kommer man att införa väskkontroller för alla besökare.tisdag 19/9 11:31

Göteborg kan tvingas byta namn på ett stort antal vägar

Nyheter Missnöjd cyklist får rätt av Lantmäteriet Cyklisten som kämpar för ett nytt namn på cykelvägen utmed Mölndalsån får draghjälp från Lantmäteriet. Skulle han gå förlorande ur striden måste Göteborg hålla en konsekvent linje och byta namn på...tisdag 19/9 6:00

Efter nazisterna: I kväll marscherar de för kärleken

Nyheter Motdemonstation Efter gårdagens nazistmarsch kallar nu ett meddelande på sociala medier till en motreaktion. – Vi måste visa att allmänheten inte går med på det här, säger Caroline Casco, initiativtagare till...måndag 18/9 15:54

Röstsuccé i ”det bortglömda valet”

Nyheter Störst ökning för de politiska partierna Alla röster är inte färdigräknade. Men redan nu står det klart att årets kyrkoval hade det högsta valdeltagande sedan 1950-talet.måndag 18/9 14:53

Rättsexpert: Fanns visst möjlighet att upplösa nazistmarsch

Nyheter Tågade genom Göteborg utan tillstånd I helgen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en tillståndslös demonstration i stan, utan att stoppas av polis. Inte olaglig enligt Göteborgs polischef men Eva-Maria Svensson, professor i...måndag 18/9 13:37

Kraven som räddade "Ebbots ark"

Nyheter Dissade SVT:s idé för sin egen Sångarens krav för att få "Ebbots ark" i hamn. - Det ska ju låta som jag, säger Ebbot inför premiären.fredag 15/9 18:00

Vi är GBG