Hans-Åke Norrby rektor på Hovåsskolan ser oroande på den situation som lärarlönesatsningarna har satt Göteborgs rektorer i. Foto: Gabriel Tjulander

Lärarbrist sätter rektorer på prov

Många lärare väljer att byta skola efter vårterminen för att kunna höja sina löner. En företeelse som sätter stor press på stadens rektorer under sommaren och gör att många skolor startar höstterminen i uppförsbacke.

I maj månad, när de kommunala skolorna har uppskattat hur många nya elever som ska börja till hösten och de lediga lärartjänsterna lagts ut, är det många lärare som väljer att byta skola. Vilket i sin tur leder till att rektorerna får jobba hårt under sommaren för att lösa de nya vakanserna.

– Det är först i andra halvan av juni som jag vet hur många av mina lärare som kommer att gå till en annan skola och då måste jag börja rekryterar igen, säger Hans-Åke Norrby, rektor på Hovåsskolan och fortsätter:

– Lärarlyftet och förstelärare innebär att bara en del av personalen får högre lön. Och om de som inte fått ta del av lönesatsningarna ser att de kan höja sina löner några tusenlappar genom att byta skola så är det klart att de gör det.

De två lärarlönesatsningarna som Hans-Åke Norrby pratar om genomfördes dels av den nuvarande regeringen och den borgerliga föregångaren.

Förstelärare

Regeringen Reinfeldt avsatte en och en halv miljard kronor då de beslutade att lärare skulle kunna utses till så kallade förstelärare och där igenom få en högre lön. Men då alla lärare inte kan få titeln är det bara ett fåtal som tar del av miljarderna.

Lärarlönelyftet

Den andra satsningen, lärarlönelyftet, gjordes av den nuvarande regeringen. De avsatte tre miljarder kronor för att höja lärarnas löner. Men även här finns det vissa kriterier som läraren måste uppfylla för att få ta del av pengarna. Detta menar Hans-Åke Norrby kan leda till missnöje bland personalen och en större benägenhet att byta skola.

– Vi har inga direkta siffror på att lärare ofta byter arbetsplats men vi har hört att det här förekommer, säger Anna Jändel-Holst utredare på Lärarnas Riksförbund.

Tidsödande arbete

Hans-Åke Norrby har kunna fylla alla lärartjänster som Hovåsskolan krävt till hösten men han ser flera rektorer på andra skolor i staden som, på grund av den ökade rörligheten bland lärare, inte kunnat göra det samma.

– Detta leder till att vi varje höst måste lägga mycket tid på att få in nyanställda lärare på banan med överlämningar av information om elever och liknande. Nästan hela augusti går till att organisera överlämningsmöten vilket är tid som annars till exempel kunde ha lagts på planering av undervisningen, gruppstärkande uppstartsaktiviteter för eleverna och kompetensutveckling för lärare.

I nuläget ser Hans-Åke Norrby att mer pengar är sättet att lösa problemet.

– Det behövs ett paket av åtgärder. På lång sikt handlar det om att få fler att bli intresserade av att bli lärare. På kortare sikt kan huvudmännen behöva skjuta till mer pengar utöver avtalen så att lärarna upplever lärarlönebilden som mer rättvis, avslutar han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan tror inte på färre besökare

Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

Mer istid ska ge bättre fritid i Hovås

Nyheter Hovås Hockey club startar upp ett nytt koncept kallat Frit-is för att ge fler ungdomar mer istid direkt efter skoaln. Förhoppningen är att det ska bidra till en mer meningsfull och hälsosam fritid...lördag 23/9 16:00

Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

"Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

Proffsboxning på Hisingen

Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

Vi är GBG

    Vi är GBG