En man från Göteborg har under fyra år tagit emot nästan en miljon i sjukpenning från försäkringskassan utan att ha rätt till det. Foto: Mostphotos

Lurade försäkringskassan i fyra år

En man från Göteborg har enligt Försäkringskassan sedan 2012 lurat till sig sjukpengar. Nu kräver Försäkringskassan tillbaka summan på nästan en miljon kronor.

  • Publicerad 07:00, 13 jul 2017

En man i Göteborg har under perioden augusti 2012 till maj 2016 tagit emot sjukpenning utan att han haft rätt till det. Nu kräver Försäkringskassan att mannen betalar tillbaka de 948 839 kronorna som de betalat ut till honom.

Mannen skulle ha genomgått en operation på Sahlgrenska men läkaren som haft kontakt med mannen rapporterar att han inte dykt upp. Försäkringskassan kan även påvisa att mannen i samband med utbetalningen, vistats större delen av tiden i England och Afrika.

Försäkringskassan kan inte kommentera det enskilda fallet men säger ändå att det är svårt att upptäcka felaktiga utbetalningar om personen själv undanhåller uppgifter.

– Kan man visa upp ett sjukintyg från läkare trots att man inte är sjuk så är vi helt i händerna på att någon annan gör en anmälan, säger Andreas Kronvall på Försäkringskassan.

Men antalet fall där det felaktigt betalats ut sjukpenning är inte speciellt många och det är inte alltid personen som sökt ersättningen som gjort fel.

– Man kan säga att hälften av de fall där det felaktigt betalats ut sjukpenning så är det vi på Försäkringskassan som har missat någon nytillkommen uppgift, säger Andreas Kronvall.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG