Foto: Madeleine Christell

Luriga barnböcker från Hisingen på Bokmässan

I Lillhagen skapas konst för barn. Ida-Sofia Göransson har givit ut två böcker på eget förlag, bland annat Boken om Lur, full av klassiker som många säkert känner igen. Nästa bok tillägnas en älskad knöl. – Jag går mycket på känsla, säger hon. 

Ida-Sofia Göransson är en 27-årig skånska, sedan några månader bosatt i Lillhagen. Förra året gav hon ut en bilderbok för barn i 5-9-årsåldern om välkända lur kallad Det är bara Lur. Boken gav hon ut på eget förlag.
– Man har ju hört när man växte upp att ser man för mycket på tv får man fyrkantiga ögon eller ljuger man blir tungan svart. Tyckte det vore kul att samla dem i bokform, säger hon.
Med kollegan Andrea Svahns illustrationer får en ny generation ta del av luren.
– Jag söker inte humor, men det är kul när det kommer, säger hon.
    Hon testade materialet på folk hon känner och fick positiva reaktioner. För att ha chans att ge ut boken startade hon ett eget förlaget, Lurförlaget, tillsammans med just Andra Svahn och i påskas kom den andra boken; Det är bara Emma, en kapitelbok för barn som kan läsa själva eller för högläsning.
– Det är mycket jobb med eget förlag och kräver att man skjuter till egna pengar, det är inget man blir rik på direkt. Men det är kul och man vet ju aldrig. Jag kör på känsla, tänker inte marknad direkt, säger hon och bjuder på saft och bullar i den idylliska gamla sjukhusmiljön. 

Gör det mesta själv

Som egen förläggare gör hon det mesta själv;  skriver, marknadsför, sprider och lagrar, allt utom tryck, som tillsammans med distributionen är den största utgiften. Alla hjälper till, sambon Kalle får bland annat bistå med det tekniska. Hon har hittills mest sålt till vänner och bekanta, och deras vänner, men ett hundratal bibliotek har köpt också köpt in Lurboken, men inte i Göteborg. Än.
– Det är kul att folk som jag inte känner har lånat min bok. Det finns ju ett stort utbud av barnböcker, säger hon.
För den som vill köpa boken vill hon inte ta för mycket betalt, tycker att 140-150 kronor kan räcka. Hon vill hellre att fler ska ha råd att köpa.
– I bokhandeln tar de kanske 250 kronor, det känns så dyrt, det är ju ändå barnfamiljer den vänder sig till, säger hon ödmjukt.
Hon varvar skrivandet och förläggandet med veckoskift på Stena Line, en bra kombination, tycker hon. Skrivandet har funnits med så länge hon kan minnas men hon har ingen formell utbildning. 
– Jag har alltid två anteckningsböcker med mig ifall något faller mig in, säger hon.

Lagom till Bokmässan

Barnböcker passar henne, hon har hittat ett inre språk som känns bekvämt. Lagom till Bok- och biblioteksmässan i september blir ljudversionen av Det är bara Emma klar, inläst på skånska av en kompis mamma. Lurförlaget kommer också att ha en monter samt uppläsning på barntorget under mässan.
– Det är ett bra ställe att visa att man finns, säger hon om mässan.
Konkurrensen är stor i barnboksbranschen, men det är inget hon räds direkt.
– Jag var redo NU, om det var rätt i tiden vet man först efteråt. Detta är mitt livsprojekt. Även om det inte blir mitt jobb så har jag ändå gjort det.


Ida-Sofias Göransson
om sin nästa bok:


• NÄSTA PROJEKT
är min mammas önskemål, en faktabok om potatis! För barn. Med lite twist. Jag håller på med research nu och den släpps lagom till potatisfestivalen (i Alingsås) nästa sommar. Det blir nog lite potatisrecept till också, varje bok ger nya kontakter och öppnar för nya sätt att ge ut böcker och marknadsföra dem.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG