Majornabor vann kampen mot lyxrenovering

Boende i majornakvarteret Vita Björn har fört en lång kamp med fastighetsägaren Wallenstam för att slippa kraftiga hyreshöjningar i samband med renoveringar. Nu har beslutet kommit: Lägsta höjningen kan bli drygt sju procent i snitt.

 • Publicerad 10:00, 7 aug 2017

Det skriver Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra.

När Wallenstam i början av 2015 först gick ut och informerade om kommande renoveringar av sextiotalsområdet Vita Björn i Majorna pratades det om hyreshöjningar på mellan 25 och 60 procent.

Det fick de boende att ta upp kampen mot fastighetsägarens planer på att, utöver ett nödvändigt stambyte, även renovera kök, badrum och allmänna utrymmen. Räkningen för den avsevärda standardhöjningen skulle nämligen landa på hyresgästernas egna bord i form av kraftigt höjda hyror.

Krävde nollalternativ

En samverkansgrupp sattes samman där man gick ut och bland annat krävde ett nollalternativ.

Så blev det dessvärre inte, men hyresgästernas kamp har ändå gett resultat.

I somras kom beskedet att hushållen får välja mellan tre olika renoveringsnivåer, där den lägsta innebär en genomsnittlig hyreshöjning med 7,4 procent. Önskar man istället maximal renovering får man i genomsnitt 34 procents högre hyra.

Sammantaget handlar det om mellan 600 och 2800 kronor mer i månaden per hushåll.

"Blev jättenervösa"

Malin Borin bor med sin familj i en fyrarumslägenhet på Bangatan. De har valt den lägsta renoveringsnivån, enbart renovering av stammar, el och badrum. Hon gissar att det kommer att innebära runt en tusenlapp mer i månadshyra.

– Vi är lättade över att det inte blev så mycket som det var sagt från början. När det pratades om hyreshöjningar på minst 25 procent blev vi jättenervösa.

– Men självklart tänker vi att en del av den hyra vi har betalat in under tio år borde gå till nödvändig upprustning. Underhållet har varit väldigt eftersatt och vissa av de åtgärder som nu anges vara standardhöjande ser för oss hyresgäster mer ut som underhåll.

Efter renoveringen väntas familjens hyra landa på närmare 10 000 kronor, men Malin Borin är orolig över att det inte kommer att stanna där.

– Vi oroar oss generellt för att hyran ska fortsätta att höjas beroende av utvecklingen för prissättning av hyresrätter generellt. Vi har båda deltidsjobb och jobbar extra i eget företag. Så länge barnen bor hemma vill vi helst inte behöva flytta.

Överklagade till hovrätten

I februari gav Hyresnämnden grönt ljus för Wallenstam att börja renovera, redan innan hyresförhandlingarna var klara. Utanför tingsrätten demonstrerade några av Vita Björn-borna under parollen "Vi vill ha en stad där alla kan bo".

Protesterna hjälpte dessvärre föga och nämnden gav Wallenstam rätt. Sju av hyresgästerna gav sig dock inte och valde att överklaga till Svea hovrätt, där ännu inget beslut kommit.

Läs mer:

Wallenstams renovering blir fall för Hovrätten

Hyresnivåer i Vita Björn

Varje hushåll kan välja mellan tre renoveringsnivåer.

Mini: Enbart stammar, el och badrum. Genomsnittlig hyreshöjning 7,4 procent eller 601 kronor i månaden.

Midi: Stammar, el, badrum och kök. Genomsnittlig hyreshöjning 29 procent eller 2 351 kronor i månaden.

Maxi: Stammar, el, badrum, kök och övriga rum. Genomsnittlig hyreshöjning 34 procent eller 2 798 kronor i månaden.

Varje hushåll får också välja ett av tre rabattsystem när de nya hyrorna ska fasas in.

Källa: Hem & Hyra

Nytt lagförslag

Det pågår en nationell utredning för att stärka hyresgästers ställning gentemot hyresvärden.

Utredningen föreslår bland annat att högre krav ställs på hyresvärdens information och att större hänsyn tas till hyresgästers intressen vid prövningen av om en ombyggnation ska tillåtas.

Remissvaret ska ha kommit in till Justitiedepartementet senast den 12 september.

Källa: Regeringen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

  Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

  500 barnpatienter flyttas från Frölunda specialistsjukhus

  Nyheter Brist på ögonläkare Frölunda specialistsjukhus har inte lyckats rekrytera nya läkare med barnkompetens till sin ögonmottagning. Det innebär att omkring 500 barn nu i stället får hänvisas till andra sjukhus.fredag 20/10 13:46

  #MeToo-vågen fortsätter med manifestation på Götaplatsen

  Nyheter Många kommer vittna om övergrepp "Det här ska inte stanna vid en hashtagg. Frågan är alldeles för stor och viktig." På söndag anordnar Nora Myrne Widfors en manifestation mot sexuella övergrepp i centrala Göteborg.fredag 20/10 11:37

  Sjukskriven polis extraknäckte som busschaufför

  Nyheter Fälls för bidragsbrott En polisman från Göteborg jobbade extra trots att han var sjukskriven och fick sjukpenning. Nu fälls han för bidragsbrott.fredag 20/10 9:57

  Uppträde "nervöst" – kastades av flygplan

  Nyheter Flygbolag tvingas betala 10 000 till oskyldig passagerare Två män med utländskt utseende tvingades av ett flygplan på Landvetter flygplats. Enligt kabinpersonalen hade männen haft ögonkontakt och uppträtt nervöst. Nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO)...torsdag 19/10 15:21

  Göteborgs unga röker och dricker mindre

  Nyheter Stor kartläggning om ungdomars drogvanor Ungdomar i Göteborg röker och dricker mindre än någonsin. Men det finns stora skillnader inom staden visar Göteborg stads senaste kartläggning.torsdag 19/10 6:00

  Biskopsvalet: Inte avgjort vem som tar över staven

  Nyheter Avgörs den 8 november Det krävdes att en av kandidaterna skulle få minst hälften av rösterna för att biskopsvalet skulle avgöras redan i dag. Så blev det inte. Men sju kandidater har blivit två.onsdag 18/10 19:00

  Vi är GBG