Majornabor vann kampen mot lyxrenovering

Boende i majornakvarteret Vita Björn har fört en lång kamp med fastighetsägaren Wallenstam för att slippa kraftiga hyreshöjningar i samband med renoveringar. Nu har beslutet kommit: Lägsta höjningen kan bli drygt sju procent i snitt.

 • Publicerad 10:00, 7 aug 2017

Det skriver Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra.

När Wallenstam i början av 2015 först gick ut och informerade om kommande renoveringar av sextiotalsområdet Vita Björn i Majorna pratades det om hyreshöjningar på mellan 25 och 60 procent.

Det fick de boende att ta upp kampen mot fastighetsägarens planer på att, utöver ett nödvändigt stambyte, även renovera kök, badrum och allmänna utrymmen. Räkningen för den avsevärda standardhöjningen skulle nämligen landa på hyresgästernas egna bord i form av kraftigt höjda hyror.

Krävde nollalternativ

En samverkansgrupp sattes samman där man gick ut och bland annat krävde ett nollalternativ.

Så blev det dessvärre inte, men hyresgästernas kamp har ändå gett resultat.

I somras kom beskedet att hushållen får välja mellan tre olika renoveringsnivåer, där den lägsta innebär en genomsnittlig hyreshöjning med 7,4 procent. Önskar man istället maximal renovering får man i genomsnitt 34 procents högre hyra.

Sammantaget handlar det om mellan 600 och 2800 kronor mer i månaden per hushåll.

"Blev jättenervösa"

Malin Borin bor med sin familj i en fyrarumslägenhet på Bangatan. De har valt den lägsta renoveringsnivån, enbart renovering av stammar, el och badrum. Hon gissar att det kommer att innebära runt en tusenlapp mer i månadshyra.

– Vi är lättade över att det inte blev så mycket som det var sagt från början. När det pratades om hyreshöjningar på minst 25 procent blev vi jättenervösa.

– Men självklart tänker vi att en del av den hyra vi har betalat in under tio år borde gå till nödvändig upprustning. Underhållet har varit väldigt eftersatt och vissa av de åtgärder som nu anges vara standardhöjande ser för oss hyresgäster mer ut som underhåll.

Efter renoveringen väntas familjens hyra landa på närmare 10 000 kronor, men Malin Borin är orolig över att det inte kommer att stanna där.

– Vi oroar oss generellt för att hyran ska fortsätta att höjas beroende av utvecklingen för prissättning av hyresrätter generellt. Vi har båda deltidsjobb och jobbar extra i eget företag. Så länge barnen bor hemma vill vi helst inte behöva flytta.

Överklagade till hovrätten

I februari gav Hyresnämnden grönt ljus för Wallenstam att börja renovera, redan innan hyresförhandlingarna var klara. Utanför tingsrätten demonstrerade några av Vita Björn-borna under parollen "Vi vill ha en stad där alla kan bo".

Protesterna hjälpte dessvärre föga och nämnden gav Wallenstam rätt. Sju av hyresgästerna gav sig dock inte och valde att överklaga till Svea hovrätt, där ännu inget beslut kommit.

Läs mer:

Wallenstams renovering blir fall för Hovrätten

Hyresnivåer i Vita Björn

Varje hushåll kan välja mellan tre renoveringsnivåer.

Mini: Enbart stammar, el och badrum. Genomsnittlig hyreshöjning 7,4 procent eller 601 kronor i månaden.

Midi: Stammar, el, badrum och kök. Genomsnittlig hyreshöjning 29 procent eller 2 351 kronor i månaden.

Maxi: Stammar, el, badrum, kök och övriga rum. Genomsnittlig hyreshöjning 34 procent eller 2 798 kronor i månaden.

Varje hushåll får också välja ett av tre rabattsystem när de nya hyrorna ska fasas in.

Källa: Hem & Hyra

Nytt lagförslag

Det pågår en nationell utredning för att stärka hyresgästers ställning gentemot hyresvärden.

Utredningen föreslår bland annat att högre krav ställs på hyresvärdens information och att större hänsyn tas till hyresgästers intressen vid prövningen av om en ombyggnation ska tillåtas.

Remissvaret ska ha kommit in till Justitiedepartementet senast den 12 september.

Källa: Regeringen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Roberthos granar är gröna - på riktigt

  Nyheter Suget efter obesprutade granar växer Obesprutade närodlade granar är en bristvara i Göteborg. Robertho Settergren säljer ungefär tusen sådana granar i år. Fler har han inte.fredag 15/12 18:08

  Santana till Göteborg i sommar

  Debatt Uppträder i Trädgårdsföreningen Gitarrhjälten Carlos Santana kommer till Sverige nästa sommar. 20 juni intar den mexikansk-amerikanske gitarristen Trädgårdsföreningen.fredag 15/12 13:18

  Jubilarer och julgodis för nöjeslystna göteborgare

  Nyheter Julgodis på scen när Göteborgsoperan har Dickensinspirerad premiär. Jazz för nyfikna på Unityjazz. Jubileum för världens störta pojkband. Jo, det finns att välja på i Göteborgs nöjesliv.fredag 15/12 11:30

  Kina vill bygga generalkonsulat – i populära fritidsområdet

  Nyheter "Detta ÄR ett känsligt område" Göteborgs relationer med Kina fördjupas och kinesiska generalkonsulatet behöver nya lokaler. Nu riktas blickarna mot Delsjöområdet där Kina vill bygga i grönområdet vid Stora Torp.fredag 15/12 9:28

  Så ska Göteborg bli friskare 2018

  Nyheter Sjukfrånvaron bland de anställda inom Göteborg stad fortsätter att öka. Nu tar kommunen krafttag och redan nu syns ett positivt trendbrott både i östra Göteborg och i Angered.fredag 15/12 5:30

  Flyttad avfart skapar trafikkaos i rusningen

  Nyheter Trafikverkets senaste omläggning vid Tingstadsmotet förvirrar Vägbyggena hopar sig och det är som göteborgare svårt att hänga med. En trafikomläggning vid Tingstadsmotet på Hisingen orsakade långa köer under torsdagen.torsdag 14/12 15:30

  Maria sätter punkt för 2017

  Nyheter Hallå där...torsdag 14/12 13:30

  Sjunkande bostadspriser i Göteborg

  Nyheter Mäklare inte förvånade Priserna på såväl villor som bostadsrätter sjunker i Göteborg. Men mäklarna ser ingen anledning till oro.torsdag 14/12 10:30

  Bandet som firar in jul storstilat

  Nyheter Hallå där...torsdag 14/12 9:15

  Vi är GBG