Många tonåringar har inte fullgoda simkunskaper. Foto: Mostphotos

Många tonåringar saknar goda simkunskaper

I sommar jobbar Svenska Livräddningssällskapet, SLS, för att fler ska lära sig simma. Och enligt SLS är tonåringarna i dag en viktigt grupp som måste fångas upp.

  • Publicerad 14:00, 15 jul 2017

– Är man tonåring och inte kan simma så passar man inte in i systemet. För i skolan börjar man träna grunderna redan vid sex år och har du missat skolans undervisning är det svårt att lära sig sen, förklarar Tina Heiker Hult, Verksamhetschef på SLS.

14 procent kan inte simma 200 meter

När det kommer till simkunnigheten i Göteborg så är det, enligt SLS, Hisingen, Angered, Kortedala och Bergsjön som halkar efter. År 2016 gjorde Göteborgs Stad en undersökning där de frågade ungdomar från årskurs två, fem och åtta om de kunde simma minst 200 meter. I stadsdelarna Majorna-Linne, Örgryte-Härlanda och Västra Göteborg var det bara två procent som ansåg sig inte kunna simma 200 meter. Medan i Angered var det 14 procent som sa sig inte kunna simma den angivna längden.

– Vi jobbar hårt för att kunna ge billigare simundervisning till tonåringar och vuxna genom att sammarbeta med organisationer som Majblomman och fastighetsbolag som subventionerar undervisning, säger Tina Heiker Hult.

Läs även: Sjöräddaren: Ingen idé att chansa

Under sommaren håller Svenska Livräddningssällskapet 13 simskolor i Göteborg och Härryda kommun som alla kommer att öppna vecka 28 och pågå fram till vecka 31. De tillhandahåller även gratis vattensäkerhetssimskola för barn från 6 – 19 år, dit kan man söka sig via SLS hemsida.

– Vi kan inte blunda för att det är dyrt att gå i simskola, avslutar Tina Heiker Hult.

Läs även: Gratis simundervisning via skolan i höst

Simskolor i sommar

Bergsjön

Billdal

Fiskebäcksbadet

Härlanda Tjärn

Lilleby

Marholmen

Stegerholmen

Hästviken, Rådasjön

Sjöholmen, Landvettersjön

Västra Nedsjön, Hindås

Rammasjön, Rävlanda

Gingsjön, Hällingsjö

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG