Ölsemlan – hetaste trenden i Majorna

Varför vallfärdar ölnördar från hela stan till Sanna konditori i Majorna? Svaret är årets hetaste semmeltrend: Double IPA-semlan. – Visst är det en hipstersemla, säger Annelie Andreasson, ägare och semmelmakare.

 • Publicerad 09:00, 13 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

Det började med Semmelwrapen. Eller? Hur som helst kan konstateras att den klassiska semlan fått konkurrens de senaste åren.

På Sanna Konditori i Majorna lanserades i år, hör och häpna: Ölsemlan, som i sann hipsteranda fått namnet Double IPA-semlan.

Bakom stans senaste semmeltrend står Annelie Andreasson, bagare, konditor och sedan 10 år tillbaka ägare till Sannas konditori på Fridhemsgatan i Majorna.

Idag, på semmeldagen, utsågs konditoriets semlor till Göteborgs bästa i Arlas årliga tävling "Stans bästa semla". Man knep även åttondeplatsen i hela Sverige.

LÄS MER: Västsveriges bästa semla finns i Göteborg

Provbakade med olika

Att baka med öl är för henne inget nytt. Konditoriet har ett långtgående samarbetat med det lokala bryggeriet Beerbliotek tvärs över gatan.

– Drav, alltså biprodukter som bildas när man brygger öl, har jag länge använt i brödbakning, men detta är första gången jag provar att baka med öl. Bagare och bryggare går hand i hand och vi lär oss jättemycket av dem.

Efter provbakning med tre olika sortes öl, Stout, Brown ale och Double IPA kom hon fram till att sen senare lämpade sig perfekt som semmelingrediens.

– IPA:n har en humlig, frisk framtoning som passade bra ihop med söta smaker.

En klick ölganach

Själva bullen är bakad på Spicy porter med en fyllning gjord på ölkaramelliserade nötter. På den spritsas ölganacherippad creme fraiche-grädde och även locket toppas med en klick ölganache och ölkaramellliserade nötter.

Sedan ölsemlan lanserades i mitten på januari har intresset exploderat och under högsäsongen säljer man ett hundratal varje dag.

– Ölnördar från hela stan och även utanför vallfärdar hit för att få smaka på denna semla. Det är alla möjliga, men den typiska ölsemmelkunden är nog en man runt 35-40 år, men även många kvinnor i samma ålder är intresserade.

Fler ideér

Efter succén med ölsemlan har Annelie Andreasson nu fler idéer för hur IPA-öl ska sätta smak på konditorisidan.

– Nästa grej kan bli en frostad stoutboll, men den är fortfarande under arbete.

LÄS MER: Här är de nya kaféerna på prestigelistan

Fler galna semlor

Princess-semlan

Semmelwrapp

Nachosemlan

Falukorvsemla

Semmelburgare

Semmelpops

Nutellasemla

Saffranssemla

Wienersemla

Semmeltårta

Semmelpaj

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Prestationskraven tvingade Ulrik till en paus

  Nyheter Underbarnet Ulrik Munther har blivit vuxen I snart tio år har han varit underbarnet som lyckats med sin musik. Men prestationsångesten har hindrat Ulrik Munthers utveckling. Med psykologhjälp och en paus är han tillbaka – med nya låtar och...måndag 19/2 16:00

  Nu varnar facket för utförsäljning av Spårvägen

  Nyheter Demonstrerar på torsdag: "Privatisering ett hot" Fackförbundet Kommunal motsäger sig nu utförsäljningen av Göteborgs Spårvagnar. På torsdag planerar de att demonstrera utanför kommunfullmäktige. "Det kan leda till sämre arbetsvillkor, säger Anakin...måndag 19/2 14:39

  Närvaroteam läggs ned trots minskat skolk

  Nyheter "De gjorde stor skillnad så alla är ledsna för det" Närvaroteamen i Angered lyckades under förra året minska skolket bland eleverna. Men trots framgången avvecklades de vid årsskiftet. "Det är med sorg i hjärtat och magen vi stänger ner", säger Lena...måndag 19/2 5:30

  Så ska Willy ska få fart på Valands dansgolv

  Nyheter Ny satsning för 50-plussare Säg det dansgolv som inte Willy Hövelman fyller. Nu ska han locka 50-plusarna till Valand – för kärleken till dans.lördag 17/2 12:00

  Klang och jubel med Sarah eller filmpremiär med rock

  Nyheter The rocking barber klipper till och dj Aaron bjuder till dans Flexing, jubel med Sarah Klang eller symfonisk ungdomssuccé. Göteborgshelgen öppnar upp för mängder med alternativ. Här är några tips.fredag 16/2 12:47

  Nytt album i dag: David Urwitz skippade rutinerna

  Nyheter Halva skivan fick spelas in på nytt David Urwitz piano har en central roll på nya albumet. Inte bara för hur låtarna skrevs utan också för hur han fick hem det. På köpet fick han inte bara en pianopall – utan också en radiohit.fredag 16/2 10:00

  Ungdomarna de vanligaste rånoffren

  Nyheter Åldersgruppen 20 - 24 är hårdast utsatt Andelen personrån i landet har ökat kraftigt och enligt Göteborgspolisen är det ungdomarna och de unga vuxna som står för den största delen av rånen som utreds i Göteborg.fredag 16/2 5:30

  Smoothie-bäret som kan göra dig magsjuk

  Nyheter Livsmedelsinspektörer slår ner i Göteborg Brukar du beställa smoothie när du går på café? Se upp om den innehåller frysta hallon, de kan nämligen smitta dig med magsjuka. I Göteborg gör livsmedelsinspektörerna flera nedslag varje år på...torsdag 15/2 11:30

  Körglädje för hela köret

  Nyheter Kom och sjung Alla ska med. Alla ska sjunga. Ett enkelt koncept som blivit en vinnande idé.torsdag 15/2 9:15

  Vi är GBG