Ordningsvakter ska få bukt med stök i Gamlestaden

Gemensamma ordningsvakter som patrullerar Gamlestaden. Det är fastighetsägarföreningens och ett antal privata aktörers nya grepp för att komma tillrätta med fylla, stölder och missbruksproblematik. – Det handlar om att min personal måste känna sig trygg och det måste jag säkerställa, säger Malin Lindblom, butikschef på Coop i Gamlestaden.

  • Publicerad 12:51, 28 feb 2018

På många sätt har Gamlestaden blivit en allt tryggare plats att bo i, vilket också stöds av en rapport från Brottsförebyggande rådet där man tittat på stadsdelens utveckling från millennieskiftet och fram till 2016. Samtidigt upplever många företagare problem i form av fylleri, snatterier och missbruk.

– Det känns som att det sakta blir bättre för varje år, men det går i vågor. Vi har alltifrån påtända personer till stöldligor och fylleri i butiken, säger Malin Lindblom.

Tillsammans med flera andra aktörer i området beslutade hon att anlita gemensamma ordningsvakter. Tanken är att försöka lära av varandras erfarenheter och att möta problemen i tid.

– Vi har en egen väktare härinne, men då är det egentligen för sent. Nu hoppas vi att de nya vakterna ska kunna snappa upp orossignaler innan de kommer in i våra verksamheter. Min personal måste känna sig trygg och är det i den här formen så får det vara så, säger Malin Lindblom.

Enligt polisen har Coop varit överrepresenterade gällande snatterier jämfört med butiker i andra stadsdelar.

– Vill man göra en sådan här lösning ser vi inga problem med det. Det finns ett antal missbruksboenden i området vilket gör att problematiken med missbrukare i offentliga miljöer ökar det av naturliga skäl.

Nu betalar företagarna själva för ordningen. Är det inte en polisiär fråga?

– Jo, i grunden är det naturligtvis det. I den bästa av värdar skulle vi inte behöva ha några ordningsvakter någonstans, men det är en utopi. Vi gör våra prioriteringar och har våra utsatta områden och kan inte vara på plats i Gamlestaden i den utsträckning som medborgarna och vi själva vill, säger Christian Nylén, kommunpolis i nordost.

De nya ordningsvakternas erfarenhet och nytta kommer att utvärderas.

– Vi får se vad det ger. Samarbetet är ju relativt nytt så vi hoppas få fler idéer som vi kan bygga vidare på efterhand, säger Malin Lindblom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Jahja Zeqiraj: "Jag kommer inte bli någon trafikpolitiker"

Nyheter Ansluter till Västlänkenkritiska Demokraterna På tisdagen släpptes en bomb i Göteborgs kommunpolitik: Henrik Munck, tidigare MP, och Jahja Zeqiraj (S) kandiderar för Demokraterna inför höstens val. Partiet har framför allt gjort sig kända för...tisdag 20/3 14:54

S-ledningen: "Zeqiraj fanns inte på listorna inför valet"

Nyheter Avhoppet väntat enligt Ann-Sofie Hermansson (S) För Ann-Sofie Hermansson (S) kom Jahja Zeqirajs besked om att han byter parti inte som någon överraskning. Enligt henne hade han blivit varse om att han inte står på partiets listor inför valet. "Jag...tisdag 20/3 12:21

Ed Sheeran släpper fler biljetter

Nyheter Hårt tryck till utsålda Ullevikonserterna Trycket efter fler biljetter till Ed Sheerans två utsålda konserter på Ullevi i sommar har varit hårt. Men nu kommer beskedet som fansen längtat efter – fler biljetter släpps i morgon.tisdag 20/3 10:07

Missnöjd S-topp byter parti – går till Demokraterna

Nyheter Jahja Zeqiraj: "Det har värkt fram" Socialdemokraten Jahja Zeqiraj byter parti och går över till Demokraterna. I dag kallar partiet till presskonferens för att tillkännage att även Henrik Munck, tidigare MP, ansluter.tisdag 20/3 8:51

Nya idén: Serviceplatser på stan för cykelmek

Nyheter Enklare teststationer föreslås Platser där man kan meka med cykeln står högt på cyklisternas önskelista. Göteborgsförslaget som föreslår allmänna servicestationer har fått grönt ljus av Trafiknämnden och nu föreslås enklare...tisdag 20/3 5:30

För djurens skull: Fjäderstopp i Göteborg inför påsk

Nyheter "Kan inte till 100 procent garantera djurskyddet" Påsken är snart här, men i år får barnen i Göteborgs skolor och och förskolor pyssla med annat än fjädrar. Från och med i år har kommunen slutat köpa in dem av djurskyddsskäl.måndag 19/3 13:21

Vi är GBG