Pantbanken slår mynt av kall sommar

Pantbanken i Angered har haft det hett om öronen under den kylslagna sommaren. Här har man ökat utlåningen med 30 procent under juli jämfört med samma period två år tidigare.

– Det har varit ganska dåligt väder och då åker folk till Ullared, lekland och tar restresor. Det går helt enkelt åt mer pengar än när man inte kan vara ute och sola och bada. Så rent ekonomiskt har det varit en bra sommar för oss, säger Jonas Johansson Sköld, kontorschef på Pantbanken i Angered.

Kontoret som öppnade 2011 har annars mest omsättning på måndagar och fredagar då människor antingen laddar för helgen eller vaknar upp och inser att man gjort av med mer än man tänkt sig. Men hela 90 procent av sakerna löses tillbaka av ägarna.

– Det kan ju vara saker man fått ärva, minnen eller bröllopspresenter. Oftast hämtas de ut runt löning eller när man får skatteåterbäring.

Men Jonas Johansson Sköld som varit i branschen sedan 1996 har under åren sett en stor förändring av vad folk pantsätter.

– För femton år sedan lämnade man in mycket stereoprylar, videokassettspelare och kameror, men sedan dess har ju den tekniska utvecklingen varit enorm. Tekniken tappar så fort i värde och tar också stor plats så det tar vi sällan emot numera. En mobiltelefon som använts har egentligen inget större värde än som dörrstopp.

Vad är det vanligaste ni får in?

– Guldsmycken utan tvekan. Det funkar över hela världen och har också ökat ganska stadigt i värde. När jag började lånade vi ut 45 kronor per gram på 18 karats guld. Nu får man runt 215 kronor.

Är det så att du går och hoppas på en fortsatt kass sommar nu?

– Haha, som yrkesmänniska, ja. Men absolut inte som vanlig person. Jag vill gärna ha en fin sommar och man är sig själv närmast.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan höjer säkerheten – inför väskkontroller

Nyheter Nytt för i år Bokmässan förstärker säkerhetsarbetet inför årets mässa. I år kommer man att införa väskkontroller för alla besökare.tisdag 19/9 11:31

Göteborg kan tvingas byta namn på ett stort antal vägar

Nyheter Missnöjd cyklist får rätt av Lantmäteriet Cyklisten som kämpar för ett nytt namn på cykelvägen utmed Mölndalsån får draghjälp från Lantmäteriet. Skulle han gå förlorande ur striden måste Göteborg hålla en konsekvent linje och byta namn på...tisdag 19/9 6:00

Efter nazisterna: I kväll marscherar de för kärleken

Nyheter Motdemonstation Efter gårdagens nazistmarsch kallar nu ett meddelande på sociala medier till en motreaktion. – Vi måste visa att allmänheten inte går med på det här, säger Caroline Casco, initiativtagare till...måndag 18/9 15:54

Röstsuccé i ”det bortglömda valet”

Nyheter Störst ökning för de politiska partierna Alla röster är inte färdigräknade. Men redan nu står det klart att årets kyrkoval hade det högsta valdeltagande sedan 1950-talet.måndag 18/9 14:53

Rättsexpert: Fanns visst möjlighet att upplösa nazistmarsch

Nyheter Tågade genom Göteborg utan tillstånd I helgen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en tillståndslös demonstration i stan, utan att stoppas av polis. Inte olaglig enligt Göteborgs polischef men Eva-Maria Svensson, professor i...måndag 18/9 13:37

Kraven som räddade "Ebbots ark"

Nyheter Dissade SVT:s idé för sin egen Sångarens krav för att få "Ebbots ark" i hamn. - Det ska ju låta som jag, säger Ebbot inför premiären.fredag 15/9 18:00

Vi är GBG