Pantbanken slår mynt av kall sommar

Pantbanken i Angered har haft det hett om öronen under den kylslagna sommaren. Här har man ökat utlåningen med 30 procent under juli jämfört med samma period två år tidigare.

– Det har varit ganska dåligt väder och då åker folk till Ullared, lekland och tar restresor. Det går helt enkelt åt mer pengar än när man inte kan vara ute och sola och bada. Så rent ekonomiskt har det varit en bra sommar för oss, säger Jonas Johansson Sköld, kontorschef på Pantbanken i Angered.

Kontoret som öppnade 2011 har annars mest omsättning på måndagar och fredagar då människor antingen laddar för helgen eller vaknar upp och inser att man gjort av med mer än man tänkt sig. Men hela 90 procent av sakerna löses tillbaka av ägarna.

– Det kan ju vara saker man fått ärva, minnen eller bröllopspresenter. Oftast hämtas de ut runt löning eller när man får skatteåterbäring.

Men Jonas Johansson Sköld som varit i branschen sedan 1996 har under åren sett en stor förändring av vad folk pantsätter.

– För femton år sedan lämnade man in mycket stereoprylar, videokassettspelare och kameror, men sedan dess har ju den tekniska utvecklingen varit enorm. Tekniken tappar så fort i värde och tar också stor plats så det tar vi sällan emot numera. En mobiltelefon som använts har egentligen inget större värde än som dörrstopp.

Vad är det vanligaste ni får in?

– Guldsmycken utan tvekan. Det funkar över hela världen och har också ökat ganska stadigt i värde. När jag började lånade vi ut 45 kronor per gram på 18 karats guld. Nu får man runt 215 kronor.

Är det så att du går och hoppas på en fortsatt kass sommar nu?

– Haha, som yrkesmänniska, ja. Men absolut inte som vanlig person. Jag vill gärna ha en fin sommar och man är sig själv närmast.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan tror inte på färre besökare

Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

"Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

Proffsboxning på Hisingen

Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

Chaufför gav fingret åt bussrädda Mio, 3

Nyheter Efter flera nästan-olyckor var Karin Johanssons knappt fyraårige son rädd för att åka buss. När ytterligare en incident skedde sa Karins mamma till chauffören - som svarade med långfingret.torsdag 21/9 15:00

Vi är GBG