FORTSATTA KONFLIKTER. Stena fastigheter väljer vägen via hyresnämnden när alla hyresgäster i den första etappen fortfarande inte godkänt renoveringsförslaget. Foto: Markus Andersson

Pennygången delar de boende i två läger

Efter ett halvår har Stena fastigheter ännu inte fått sina renoveringsplaner godkända av alla hyresgäster på Pennygången. Nu väntar hyresnämnden. Vem vinner på det?

Konflikterna mellan bostadsbolaget Stena fastigheter och en del hyresgäster i Högsbohöjd tar ännu ett fördröjande steg.
Egentligen skulle den första etappen av renoveringen redan ha varit igång, men utan skriftliga godkännanden från alla som bor där väljer hyresvärden nu att gå till hyresnämnden.
Tidigast under senhösten väntas domstolen kalla parterna till förhandlingar.
Ett faktum som betyder att alla hyresgäster, både de som är för och emot liggande förslag, får vänta minst till början på nästa år, och troligtvis ännu längre, innan renoveringarna verkligen kommer igång.
Att husen är i behov av en upprustning är alla parter överens om. Det är omfattningen av renoveringen och graden av de nuvarande hyresgästernas inflytande kring densamma konflikten främst gäller.
– Vårt fokus ligger på de sociala och ekonomiska konsekvenserna. Stena kommer alltid att kunna hitta nya hyresgäster i bostadsbristens Göteborg, men inte samma hyresgäster som bor här nu, säger Mattias Axelsson, en av de boende mot förslaget som startat Nätverket Pennygångens framtid.

Positiva till renovering
Ensidigt har media, inklusive Tidningen Väster, gått på nätverkets linje i rapporteringen från höjden och gett bilden av att nätverkets åsikter kan jämställas med majoriteten av de boendes.
Eftersom jag själv bor i ett av Pennygångens närområden har jag från början känt till att där även finns de som är positiva till Stenas nuvarande förslag, och med tiden har allt fler tecken pekat på att de kanske till och med tillhör en majoritet. Ett är Hyresgästföreningens enkät som skickats ut till alla Pennygångsbor men där bara 40 procent orkat svara.
Om nu motståndet är så stort till renoveringsförslaget och så få har råd att bo kvar på grund hyreshöjningen, varför väljer då 6 av 10 på Pennygången att inte svara den part som ska företräda hyresgästerna i alla hyresförhandlingar?

Okritisk rapportering

Likt alla andra tidningar som skrev om undersökningens resultat gick Tidningen Väster på Hyresgästföreningens vinkel i pressmeddelandet – 8 av 10 har inte råd att bo kvar. Det ger ett argt mejl till redaktionen.
– Man kan vinkla lite hur man vill eller hur? Det är 80 procent av de 40 procent som besvarat Hyresgästföreningens enkät som svarar att de inte kommer att ha råd att bo kvar. Men vad säger de övriga 20 procenten som svarat? Samt de som inte svarat alls?
Den alltför okritiska rapporteringen får en av de Pennygångenbor som ”ganska självklart tillhör en av de positiva” att bryta tystnaden. Personen ifrågasätter vårt ställningstagande.
– Det finns fler aspekter på detta som borde belysas i stället för att utmåla Stena som en skurk. Man ska inte tro att alla som flyttar från Pennygången gör det för att de är emot renoveringen. Det finns även de som flyttar för att inget händer”, står det i ett senare mejl.

Två tredjedelar positiva?

Hon lyfter en i sammanhanget intressant fråga. 80 procent av 40 procent svarande motsvarar en tredjedel av alla Pennygångens hyresgäster. Har denna tredjedel som känner sig hotad av standarhöjningen rätt att stoppa den det som kanske dubbelt så många Pennygångenbor faktiskt är positiva till?
Mattias Axelsson i Nätverket Pennygångens nätverk ger svar på tal direkt.
– Det viktigaste för oss i nätverket är att renoveringar som den på Pennygången ska ske enligt principen att alla ska kunna bo kvar. Och även om man justerar nedåt så är det en hög siffra som inte har råd att bo kvar, säger Mattias Axelsson.
Mejlavsändaren, som vill vara anonym på grund av motståndarlägrets höga röster, kontrar.
– Allt kan inte handla om människors rätt till att bo centralt eller rätt till att bo kvar i sitt boende till varje pris. Man måste förstå att det finns de som har råd att bo kvar och bara vill bo kvar i ett renoverat område. Vissa valmöjligheter och kompromisser kan troligen alla tänka igenom, men en balkong är för centralt för att kompromissa om, står det i mejlet.

Livslängden är nådd

Mattias Axelsson vidhåller att motståndet mot Stena fastigheters förslag är stort bland de boende, även om nätverkets cirka 500 insamlade namnunderskrifter fortfarande inte bevisar mer än en tredjedel, då det bor cirka 1500 personer på Pennygången.
Ingen vet med säkerhet hur många som tillhör för- och motlägren till renoveringsförslaget, men oavsett har Stena fastigheter från början benhårt försvarat det. Om och om igen har vd:n Bengt Gustafsson hävdat att omfattningen måste göras med tanke på husens förutsättningar.
– Vid en sådan upprustning är det både naturligt och ett krav att vi anpassar fastigheten till modern standard. Livslängden är nådd och vi vill att husen ska hålla 50 år till, säger han.
Orden är som ett mantra och lika upprepande har Stena fastigheter och Hyresgästföreningen gång på gång gått från förhandlingsbordet utan att närma sig varandra nämnvärt. Nu väljer hyresvärden att gå till hyresnämnden, trots motpartens beklagande i hopp om att hitta en annan lösning.
– Förhandlingarna som pågår med Hyresgästföreningen gäller hyresnivåer och vi ser även över olika möjligheter.  Hyresgästföreningen kan inte ta beslut om godkännande av renoveringen. Det är upp till varje hyresgäst att göra det, säger Bengt Gustafsson.

Fördel Stena i nämnden

Inför hyresnämnden kommande dom har Stena fastigheter oddsen på sin sida. Inte minst sett till statistiken över hur ofta liknande mål döms till hyrsvärdens fördel. Så sent som i augusti godkände hyresnämnden Familjebostäders renovering på närliggande Riksdalersgatan.
Där fastslogs att de planerade åtgärderna är mycket vanligt förekommande ”i hus av den här åldern”, och nämnden ansåg att standardhöjningen ”inte till någon del kan ses som någon onödig lyx”. Och där påverkade faktumet att det bara var en minoritet på fem hyresgäster av totalt 138 som aktivt sagt nej till renoveringen att nämnden gick på hyresvärdens linje.
Så svaret på mejlavsändarens fråga är alltså nej.
Enligt hyresnämnden som dömer utifrån hyreslagen har tredjedelen i Hyresrättsföreningens undersökning på Pennygången inte rätt att stoppa renoveringen, vad än motståndarnas skäl må vara.
Även Mattias Axelsson vid Nätverket Pennygångens framtid är övertygad om att Stena fastigheter kommer att vinna i hyresnämnden.
Likaså att någon av hyresgästerna som sagt nej till förslaget kommer att överklaga, varför renoveringen troligtvis
kan starta först nästa sommar.
– Vi ger aldrig upp hoppet eller kampen. Det här är inte en fråga isolerad till Pennygången utan som rör alla miljonprogram runt om i landet, säger Mattias Axelsson. 

Erik Andersson

erik.andersson@gbg.direktpress.se

64
procents höjning.
I dag kostar fyra rum och kök på drygt 80 kvadratmeter 5 959 kronor.
Efter renoveringen vill Stena fastigheter höja till cirka 9 800 kronor.


15hushåll har inte godkänt Stena fastigheters renovering.
Två av dem har sagt nej, 13 har inte svarat skriftligen på breven
som skickats ut. Totalt ska 54 hushåll renoveras i den första etappen.
Alla 771 lägenheter i hela området planerades från början stå upprustade
till år 2018.


9 av tio domar har dömts till hyresvärdens fördel
i liknande tvister i Göteborgs hyresnämnd under de senaste
tre åren. I lika många fall har överklagande till hovrätten inte gjort skillnad.

MARS 2012:
Stena fastigheter offentliggör sina renoveringsplaner och Tidningen Väster kan som första tidning berätta om de kraftiga hyreshöjningarna. Fastighetschefen Per Limdal medger att det kan röra sig om så mycket som en tredjedel som inte vill eller kan bo kvar.

APRIL 2012:

Boende mot förslaget bildar Nätverket Pennygångens framtid med syftet att få hyresvärden att anpassa renoveringen så att alla hyresgäster kan bo kvar. Stena fastigheter svarar med ett förslag om hyreshöjningen kan ske i etapper, vilket Hyresgästföreningen inte godtar.

MAJ 2012:
Pennygångens nätverk arrangerar en manifestation mot förslaget. 200 personer protesterarmarscherar genom bostadsområdet. Samtidigt hoppas Hyresgästföreningen att de strandade förhandlingarna ska tas upp igen. Men hyresvärden håller fast vid sina krav.

JUNI 2012:
Nätverket fortsätter kampen mot förslaget bland annat genom protestpicknickar utanför Stena fastigheters projektkontor i området. Samtidigt fortsätter hyresvärden att hålla informations-, referensgrupps- och personliga möten med hyresgäster om renoveringen.

AUGUSTI 2012:
Nätverket anordnar Pennygångens dag för att uppmärksamma områdets sociala struktur och arkitektur. Bland annat genom en stadsvandring ledd av två statsvetare och en arkitekt som tidigare arbetat med bostadsområdet.

SEPTEMBER 2012:

Hyresgästföreningens enkät visar att 8 av 10 hyresgäster inte har råd att bo kvar om hyreshöjningarna blir verklighet. En undersökning där 40 procent av hushållen har svarat.

Samtidigt lägger nätverket upp en egen musikvideo med nyskriven text till National-teaterns Stena Olssons compagnie.

OKTOBER 2012:
Pennygången blir ett fall för hyresnämnden när Stena fastigheter inte fått ett skriftligt godkännande av alla hushåll i den första renoveringsetappen. Ett godkännande av planerna krävs för att fastighetsägaren ska kunna börja genomföra sin planerade renovering.

I den första renoveringsetappen har 24 hushåll godkänt renoveringen. 2 har aktivt sagt nej och 13 har inte svarat, och det är de 15 hushållen som nu kallats till förhandlingar. Lika många lägenheter, 15 stycken, står tomma i etapp 1.

Relaterad information

Fakta

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Staden vänder på stenar när p-platser ryker

Nyheter 7000 p-platser påverkas Var fjärde parkeringsplats i centrala Göteborg påverkas när stadens stora infrastrukturprojekt tar fart. Göteborg stad och Västtrafik letar nu nya lösningar för både ersättningsparkeringar och utökad...söndag 28/5 7:00

Avgörandet: Då lyfter domstolen Västlänken

Nyheter "Bortledande av grundvatten väcker mest uppmärksamhet" I oktober prövas Västlänken i mark- och miljödomstolen. Då ska man ta ställning till om Trafikverket får tillstånd att bygga enligt miljöbalken och hur man ska gå tillväga när man gräver, fraktar...lördag 27/5 7:15

Lilleby camping nekas kameraövervakning

Nyheter Kommer överklagas Trots en lång rad hot samt faktiska attacker får Lilleby camping ingen kameraövervakning. Det står klart efter beslut från Länsstyrelsen.fredag 26/5 18:00

Lopp, loppis eller leva loppan?

Nyheter Helgens tips är här! Gott om aktiviteter utomhus denna helg. Dansa, shoppa, kör MC eller se på basket.fredag 26/5 14:11

Hon backar upp karnevalen

Nyheter 30 000 insamlade kronor till eventuella böter På en dag lyckades Nabila Abdul Fattah samla in 30 000 kronor – Pengar som ska täcka eventuella böter till följd av överskridna ljudnivåer på Hammarkullekarnevalen. – Det här visar på solidaritet,...torsdag 25/5 16:00

Stora skillnader i erfarenhet av krisläge

Nyheter Förra året antog Göteborg stad nya riktlinjer för krishantering. Stadsdelarna får nu hantera kriserna själva men arbetet är inte identiskt och erfarenheterna spretar. – Erfarenheterna är olika men...torsdag 25/5 7:00

En magisk natt på Draken

Nyheter Temafestivalerna fortsätter Under helgen arrangeras ett Harry Potter-maraton på Draken. Så länge publiken kommer kan fler temafestivaler bli aktuella på den klassiska biografenonsdag 24/5 18:00

Efter boten - nu reagerar Truckstops stammisar

Nyheter "De får stöd från alla håll" Att kulturföreningen Truckstop Alaska riskerar straffavgift har rört upp känslor. Klubben de arrangerar har många trogna besökare, som nu uppmanar till ekonomisk stöttning.onsdag 24/5 12:00