Färdig? Livsmedelsverket rekommenderar att man bara äter helt genomstekt köttfärs. Foto: Elena Elisseeva

Restauranger förbjuds sälja rosa burgare

Allt fler väljer att äta sin hamburgare på samma vis som annat nötkött - lite rosa i mitten. Men på flera restauranger i stan är det genomstekt som gäller framöver, vare sig du vill eller inte.

De senaste åren har specialiserade hamburgerrestauranger blivit allt vanligare i Sverige och Göteborg. Förutom fantasifulla tillbehör och nya sorters bröd innebär det oftast att du kan få hamburgerköttet medium rare, alltså alltså inte helt genomstekt.

Detta är dock en utveckling som Livsmedelsverket följer med visst bekymmer. Icke genomstekt nötfärs har nämligen visat sig vara en vanlig källa när någon drabbats av tarmsjukdomen ehec. Ehec orsakar blodig diarré och kan leda till njurskador eller, i värsta fall, döden.

Göteborgs miljöförvaltning har därför infört ett förbud mot att servera hamburgare medium rare på restauranger som inte kan visa att köttfärsen de serverar är säker att äta. För de flesta innebär det i praktiken att de måste mala köttet själva.

Hittills har ett tiotal göteborgsrestauranger belagts med medium rare-förbud. Det betyder alltså inte att livsmedelsinspektörerna hittat dålig mat, men restaurangen har inte heller kunnat visa att deras färs med största sannolikhet är fri från farliga bakterier.

– Livsmedelskedjan i Sverige och Europa är generellt bra, med många kontroller och höga kunskaper, så visst får restaurangerna oftast ehec-fritt kött. Men när väl något är kontaminerat kan det drabba många, det räcker med en sjuk kossa, säger livsmedelsinspektör Anna Jörhov.

Ställer till det för krögare

Marie är köksmästare på en av restaurangerna som inte längre får sälja hamburgare medium rare. Hon uttrycker förståelse för den nya policyn, men menar också att det sätter käppar i hjulen för verksamheten. Majoriteten av de som beställer hamburgare vill ha den rosa i mitten, berättar hon.

– Då får jag förklara läget. Många säger att de tar det på sitt eget ansvar, men så fungerar det ju inte, säger hon.

Istället serverar hon hamburgare som tillagats länge på låg temperatur, men det är enligt henne på bekostnad av smaken.

– Och jag vill inte servera hamburgaren well done, den blir väldigt torr. Ingen smakupplevelse direkt, säger Marie - som nu funderar på om hon ska ha kvar den populära rätten på menyn.

Mer om... ehec

De flesta e-coli-bakterier är ofarliga, men några kan orsaka diarrésjukdomar. Den viktigaste av de farliga varianterna är enterohemorragisk e-coli - ehec.

I Sverige blev ehec ett problem först i slutet av 1995 när antalet fall plötsligt ökade under några månader. Trots noggrann utredning kunde ingen smittkälla fastställas.

Vanliga smittkällor i sverige är opastöriserad mjölk, kallrökt korv, köttfärs, ej genomstekta hamburgare och sallat. Ehec-smitta är också förknippad med vistelse på bondgårdar och kontakt med kor.

Källa: Livsmedelsverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Bokmässan höjer säkerheten – inför väskkontroller

  Nyheter Nytt för i år Bokmässan förstärker säkerhetsarbetet inför årets mässa. I år kommer man att införa väskkontroller för alla besökare.tisdag 19/9 11:31

  Göteborg kan tvingas byta namn på ett stort antal vägar

  Nyheter Missnöjd cyklist får rätt av Lantmäteriet Cyklisten som kämpar för ett nytt namn på cykelvägen utmed Mölndalsån får draghjälp från Lantmäteriet. Skulle han gå förlorande ur striden måste Göteborg hålla en konsekvent linje och byta namn på...tisdag 19/9 6:00

  Efter nazisterna: I kväll marscherar de för kärleken

  Nyheter Motdemonstation Efter gårdagens nazistmarsch kallar nu ett meddelande på sociala medier till en motreaktion. – Vi måste visa att allmänheten inte går med på det här, säger Caroline Casco, initiativtagare till...måndag 18/9 15:54

  Röstsuccé i ”det bortglömda valet”

  Nyheter Störst ökning för de politiska partierna Alla röster är inte färdigräknade. Men redan nu står det klart att årets kyrkoval hade det högsta valdeltagande sedan 1950-talet.måndag 18/9 14:53

  Rättsexpert: Fanns visst möjlighet att upplösa nazistmarsch

  Nyheter Tågade genom Göteborg utan tillstånd I helgen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en tillståndslös demonstration i stan, utan att stoppas av polis. Inte olaglig enligt Göteborgs polischef men Eva-Maria Svensson, professor i...måndag 18/9 13:37

  Planerat 17-våningshus retar upp Landalabor

  Nyheter "Blir i det närmaste ett nytt Läppstift" Boende i Landala reagerar på förtätning i området. Just nu pågår arbetet med en detaljplan som innehåller ett 17-våningshus i närheten av Fjäderborgen, något som flera grannar nu vill sätta stopp för...måndag 18/9 11:32

  Vi är GBG