Foto: Markus Andersson

Roligt värre när det klubbas stand up

I hörnet mellan Olskroksgatan och Övre Olskroksgatan i östra Göteborg dyker det varje månad upp både kända och okända komiker. På Tidbloms comedy klubb är alla välkomna för att göra vad de kan för att underhålla skrattörstande Göteborgare

Klockan har precis passerat halv åtta på kvällen och innanför de stensatta väggarna i puben på Tidbloms Hotell börjar det fyllas på med fredagsglada göteborgare. Medan ett sorl av klingade ölglas och skratt ljuder från gästerna i restaurangen är stämningen mer dämpad ett par korridorer längre bort inne i hotellets bibliotek.
Om en halvtimme är det dags för det som majoriteten av gästerna kommit hit för, Tidbloms Comedy klubb. En så kallad rookieklubb dit både rutinerade och helt färska komiker är välkomna att uppträda.
För de tre debutanterna Peter Wendel, Carl Atashkadeh och Morgan Johansson som snart ska göra sina första offentliga stand up-framträdanden börjar det bli svårt att hålla nerverna i styr när de sitter och filar på sina manus. 
− Jag är så jävla nervös så det finns inte, säger Carl Atashkadeh medan Morgan Johansson säger sig ha mer koll på nervositeten även om han erkänner att det pirrar en hel del.
− Jag är gammal boxare och känslan påminner en hel del om innan man ska gå upp i ringen inför en match, säger Morgan Johansson.
Stand up är färskvara

Rutinerad stockholmare på besök i Öster
Lugnare är då den mer rutinerade komikern Tomas Bonderud som är på besök från Stockholm.
Som grundare av den välkända stand up-klubben Big Ben på söder i Stockholm är han van vid att stå på scen. Även om det är första gången han ska uppträda i Göteborg.
− Vi stockholmare gillar ju göteborgare så jag hoppas på ett bra mottagande. Även om det började lite sådär i taxin hit då chauffören var noga med att påpeka allt som finns här i Göteborg men som inte finns i Stockholm, skrattar han och tillägger att stand up är en färskvara.
− Man kan jämföra en sån här klubb med en träningslokal för boxare där de träffas för att sparra mot varandra. Nya komiker kommer hit för att få scenvana medan de mer etablerade kommer hit för att testa nya saker och för att hålla igång mellan sina större gig, säger Tomas Bonderud.
Medan han och de andra komikerna fortsätter att förbereda sina punchlines sitter Annelie Abrahamsson i en skinnsoffa i biblioteket och skriver upp startlistan för kvällens tio uppträdande. Tillsammans med sin man Robert Lindberg bestämde hon sig under en campingsemester för att testa på stand up.

Ideell komedi sedan två år
Utan någon större förkunskap körde de för tre år sedan sin första stand up-show på Kulturnatta i Göteborg.
Sedan två år tillbaka håller de nu på ideell basis Tidbloms Comedy klubb en gång i månaden, ett stenkast från deras bostad i Bagaregården.
– Om komikern kommer någon annanstans ifrån, gillar publiken träffsäkra betraktelser över hur vi göteborgare ter oss i omvärldens ögon och vi som bor i Öster tycker om att bli föremål för samma granskning av utsocknes. Vi gillar att bli speglade utifrån olika perspektiv och få skratta åt oss själva via komikern, säger Annelie Abrahamsson samtidigt som tiden börjar dra ihop sig inför kvällens uppträdande.
− Drivkraften är att kunna bjuda den lokala publiken tillträde gratis comedy som är en demokratisk form av underhållning. Humor är något som alla kan ta till sig.

Rutinerade kort
I ett hörn i höjd med baren inne på pubavdelning har en scen byggts upp. I ljuset från en blå neonlampa sitter konferenciern Robert Lindberg med en gitarr i famnen riktad mot den fullsatta lokalen där uppskattningsvis runt 100 personer har bänkat sig.
Först upp efter ett bejublat välkomstnummer från Robert Lindberg är Peter Wendel. Efter en trevande inledning med skämt om sin ålder får han igång publiken med inte lika oskyldiga skämt om storlek och färg.
Efter Peter Wendel är det dags för en nervös Carl Atashkadeh att svepa en öl och gå upp scenen. Tre minuter senare är allt över.
En utmattad debutant går med ett leende och förvirrad blick ner från scenen medan ryggdunkarna haglar från vännerna som väntar vid baren.
− Var det bra? Jag har fan ingen aning. Allt är bara helt svart, säger Carl Atashkadeh vars ögon dock berättar att han förstår att uppträdandet gått hem.
Kvällens tredje debutant Morgan Johansson är den som lyckas bäst av nykomlingarna.

Igenkänning
Efter ett inledande skämt där han jämför med sig själv och den kultförklarade lagerarbetaren Morgan i TV-serien Ullared får han med sig publiken från start vilket gör att han inte har några problem att hålla uppe intresset under sina tre minuter.
När debutanterna är klara är det dags för de mer rutinerade korten att kliva fram.
Medan debutanterna bara har tre minuter på sig har de upp till tjugo minuter på sig. Tid som det krävs rutin och en arsenal med material för att klara. Något som Tomas Bonderud, stand up-magikern Ludvig Luddini och Niklas Folkegård, inte har några som helst problem med till publikens stora glädje.

Kommer tillbaka
Tre av dem som letat sig hit för att kolla på showen är Susanne Berntsson, Susanne Lindblom och Ulla Tygesen från Björkekärr som är här för andra gången.
− En del behöver allt träna lite mer, säger Ulla, som efter samråd med sina väninnor till slut ändå kommer fram till att nästan alla uppträdanden var väldigt bra.
− Bäst var han stockholmaren och Morgan. Och Carl också, han var så söt, skrattar Ulla Tygesen som precis som Susanne Berntsson och Susanne Lindblom intygar om att de kommer att komma tillbaka till Tidbloms fler gånger.

Slipper fyllepubliken

Nöjd med kvällen är även arrangören Robert Lindberg när han håller på att rigga ner scenen. Förutom lite ljudproblem under trollkarlen Luddinis show har allt fungerat bra.
Och framförallt insatsen från debutanterna.
− Morgan är ju fan rookie och gör så här bra ifrån sig, till honom är det bara säga grattis och fortsätt. Men alla skötte sig utmärkt och det var ingen som inte fick skratt vilket kan hända ibland, säger Robert Lindberg.
– En annan sak man kan säga är att vi har väldigt bra publik här. Vi har inte den där fyllepubliken som kan finnas på en del ställen utan folk kommer hit för comedy och är koncentrerade på de som uppträder vilket är tacksamt.BILDSPEL


Kolla in alla bilder från vårt

besök på Tidbloms comedy klubb.

Relaterad information

FAKTA

MER OM  Robert & Annelie


Annelie Abrahamsson

Ålder: 43 år.
Bästa med Tidbloms Komedi klubb?
– Ur publikens synvinkel är komikerna det bästa med klubben. Här har man möjlighet att se etablerade rookies och en och annan debutant, så vi har stor spännvidd och kan erbjuda många jädrigt roliga kvällar, som är totalt kravlösa.
Sveriges roligaste komiker?
– Oj. Sveriges roligaste är australiensare och heter Al Pitcher. Sjukt rolig, snabb, begåvad och übertrevlig. Han går hem i alla läger. 
Varifrån får du din inspiration i Öster?
– Av mina grannar i Bagaregården, bland annat från min mamma som är en av mina grannar. Jag har både min familj och bästa vänner här, så jag har tur.
Vilka skämt går hem i Öster?
– Lite mer intellektuella skämt. Inte så mycket kiss och bajshumor. En och annan manlig komiker har försökt att skämta ingående om sitt könsorgan, det har publiken inte nappat på heller.


Robert Lindberg

Ålder: 38 år.
Bästa med Tidbloms Komedi klubb?
Anspråkslösheten och gemenskapen.
Sveriges roligaste komiker?
– Tobias Persson från Halmstad
Varifrån får du din inspiration i Öster?
ICA Olskroken.
Vilka skämt går hem i Öster?
Relationshumor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG