Så hamnade "Götet" i Borg-filmen

Trädgår’n som legendariska New York-klubben Studio 54. Lundbytunneln som pendelväg mellan Södertälje och Stockholm. Jo, den uppmärksamme göteborgaren kan ha extra utbyte av filmen ”Borg”. Men framför allt bjuds publiken på ett drama långt mer än det sportsliga.

  • Publicerad 19:00, 8 sep 2017

Intresset för filmen ”Borg” är innan premiären fredag 8 september stort. Historierna om den svenske tennislegendaren lever i högsta grad fortfarande.

Stellan Skarsgård, som spelar Björn Borgs tränare Lennart Bergelin, har blivit intervjuad av Radiosporten. För första gången.

– Jag som inte ens är intresserad av sport! utbrister han.

Men Wimbledonfinalerna med Björn Borg mellan 1976 och 1981 såg han med sin tennisintresserade familj.

– Det var skakigt, förklarar manusförfattare Ronnie Sandahl sitt första möte med Björn Borg.

Något som skedde vid galapremiären av filmen i Stockholm då Björn Borg närvarade och även hans dåvarande flickvän Mariana Simionescu.

Fokuserar på en period

Ja, Björn Borgs skugga eller kanske väldighet har 40 år senare fortfarande en imponerande betydelse för många. För Ronnie Sandahl kom Björn Borg på tapeten vid ett möte med produktionsbolaget om vilka svenska personligheter som det kunde göras film.

Den svenske manusförfattaren och regissören tände direkt, fick ett startbidrag och började läsa böcker om Björn Borg och framför allt tittade han på mängder med klipp från tennisgigantens karriär.

– Jag hatar verkligen dokumentärer som skildrar någon från vaggan till graven. Här var det en nu levande person och jag ville fokusera på en period i hans liv, säger han.

Resultatet blev så lyckat att till och med hans njugga amerikanske agent ringde och berömde.

– Då kände jag att jag hittat rätt. Han ringer inte i onödan.

Så har också filmen sålts till samtliga jordens länder, förutom tre: Nordkorea, Kazakstan och Syrien.

Historisk final

Jo, danske regissören Janus Metz Pedersen har skapat en spännande historia om Björn Borg, men också om John McEnroe och den där Wimbledonfinalen 1980 som har gått till historien.

Björn Borg spelas av Sverrir Gudnason, som inte bara la ner sin själ i jobbet med att gestalta tennisspelaren.

– Ett halvår innan vi började filma la jag om kosten och startade ett träningsprogram. Jag tränade stenhårt, flera timmar om dagen, säger han när jag träffar honom och de andra på Film i Västs kontor i centrala Göteborg.

– Allt det gav en nyckel in i rollen. Rollen krävde disciplin och efter ett halvår av träning och ny kost kunde jag börja hitta Björn Borg.

Sedan väntade klipp från intervjuer med tennisstjärnan, för att sakta lägga pusslet till den karaktär som Sverrir Gudnason skulle gestalta. Han som aldrig stått på en tennisplan tidigare.

Kittlande tennisscener

Det har gått ett tag sedan sista scenen togs. Han är kortklippt, det långa håret är borta. Sverrir Gudnason tycket det är skönt.

– Jag har lämnat rollen nu. Jag levde ett soldatliv. Nu har jag tid för annat och kanske till och med fortsätter spela tennis, säger han med ett försiktigt leende.

Filmen spelades in under senare delen 2016 i Stockholm, New York, London, Prag och Göteborg – där bland annat nattklubben Trädgår’n fick ge sken av legendariska Studio 54 i New York.

Men det är framför allt tennisscenerna som kittlar.

– Vi tittade på matchen om och om igen. Vi hade 30–40 bolldueller som vi nötte in, tenniscoacher som hjälpte oss och proffs som gjorde insatser som inte vi klarade, förklarar Sverrir Gudnason.

Tillsammans med modern teknik har Janus Metz Pedersen skapat ett drama som fängslar.

– Det blev extremt bra, säger en nöjd Ronnie Sandahl.

Läs Kai Martins recension av filmen här.

Borg

Spelfilm om Björn Borg från tidig ungdom till hans femte Wimbledonfinal, den mot John McEnroe.

I rollerna: Sverrir Gudnason (Björn Borg), Shia LaBeouf (John McEnroe), Stellan Skarsgård (Lennart Bergelin), Tuva Novotny (Mariana Simionescu) med flera. I filmen gör också Björn Granath sin sista roll, den som tv-kommentatorn Bengt Grive. Björn Borgs son Leo spelar sin far som ung.

Regissör: Janus Metz Pedersen.

Manus: Ronnie Sandahl.

Inspelad: I London, New York, Prag, Stockholm och Göteborg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Så ska Willy ska få fart på Valands dansgolv

Nyheter Ny satsning för 50-plussare Säg det dansgolv som inte Willy Hövelman fyller. Nu ska han locka 50-plusarna till Valand – för kärleken till dans.lördag 17/2 12:00

Klang och jubel med Sarah eller filmpremiär med rock

Nyheter The rocking barber klipper till och dj Aaron bjuder till dans Flexing, jubel med Sarah Klang eller symfonisk ungdomssuccé. Göteborgshelgen öppnar upp för mängder med alternativ. Här är några tips.fredag 16/2 12:47

Nytt album i dag: David Urwitz skippade rutinerna

Nyheter Halva skivan fick spelas in på nytt David Urwitz piano har en central roll på nya albumet. Inte bara för hur låtarna skrevs utan också för hur han fick hem det. På köpet fick han inte bara en pianopall – utan också en radiohit.fredag 16/2 10:00

Ungdomarna de vanligaste rånoffren

Nyheter Åldersgruppen 20 - 24 är hårdast utsatt Andelen personrån i landet har ökat kraftigt och enligt Göteborgspolisen är det ungdomarna och de unga vuxna som står för den största delen av rånen som utreds i Göteborg.fredag 16/2 5:30

Smoothie-bäret som kan göra dig magsjuk

Nyheter Livsmedelsinspektörer slår ner i Göteborg Brukar du beställa smoothie när du går på café? Se upp om den innehåller frysta hallon, de kan nämligen smitta dig med magsjuka. I Göteborg gör livsmedelsinspektörerna flera nedslag varje år på...torsdag 15/2 11:30

Körglädje för hela köret

Nyheter Kom och sjung Alla ska med. Alla ska sjunga. Ett enkelt koncept som blivit en vinnande idé.torsdag 15/2 9:15

Boende misstänkte skottlossning i Askim

Nyheter LADDA NER VÅR APP: Iphone Android Vid elva-tiden i natt i Askim hörde flera personer höga smällar i närheten av Pilelyckan. Polisen fick ta emot ett samtal från en person i området som misstänkte att...torsdag 15/2 8:41

Så ska generationsgränserna överskridas i skärgården

Nyheter Göteborgsförslaget - mötesplats på Styrsö utreds närmare ”Vuxna ser ungdomar som nästintill kriminella och ungdomar ser vuxna som ”surgubbar eller surkärringar”. Det är en motivering till Göteborgsförslaget - mötesplats i skärgården, som än så länge har...onsdag 14/2 15:40

GU-professor var hotfull på julfesten – riskerar varning

Nyheter Rejält berusad på institutionsfest En professor vid Göteborgs universitet riskerar disciplinpåföljd efter att ha spårat ur på en julfest. Han ska ha varit kraftigt berusad, skrikit och svurit mot festens DJ och uppträtt olämpligt mot...onsdag 14/2 11:56

Vi är GBG

    Vi är GBG