Så hamnade "Götet" i Borg-filmen

Trädgår’n som legendariska New York-klubben Studio 54. Lundbytunneln som pendelväg mellan Södertälje och Stockholm. Jo, den uppmärksamme göteborgaren kan ha extra utbyte av filmen ”Borg”. Men framför allt bjuds publiken på ett drama långt mer än det sportsliga.

  • Publicerad 19:00, 8 sep 2017

Intresset för filmen ”Borg” är innan premiären fredag 8 september stort. Historierna om den svenske tennislegendaren lever i högsta grad fortfarande.

Stellan Skarsgård, som spelar Björn Borgs tränare Lennart Bergelin, har blivit intervjuad av Radiosporten. För första gången.

– Jag som inte ens är intresserad av sport! utbrister han.

Men Wimbledonfinalerna med Björn Borg mellan 1976 och 1981 såg han med sin tennisintresserade familj.

– Det var skakigt, förklarar manusförfattare Ronnie Sandahl sitt första möte med Björn Borg.

Något som skedde vid galapremiären av filmen i Stockholm då Björn Borg närvarade och även hans dåvarande flickvän Mariana Simionescu.

Fokuserar på en period

Ja, Björn Borgs skugga eller kanske väldighet har 40 år senare fortfarande en imponerande betydelse för många. För Ronnie Sandahl kom Björn Borg på tapeten vid ett möte med produktionsbolaget om vilka svenska personligheter som det kunde göras film.

Den svenske manusförfattaren och regissören tände direkt, fick ett startbidrag och började läsa böcker om Björn Borg och framför allt tittade han på mängder med klipp från tennisgigantens karriär.

– Jag hatar verkligen dokumentärer som skildrar någon från vaggan till graven. Här var det en nu levande person och jag ville fokusera på en period i hans liv, säger han.

Resultatet blev så lyckat att till och med hans njugga amerikanske agent ringde och berömde.

– Då kände jag att jag hittat rätt. Han ringer inte i onödan.

Så har också filmen sålts till samtliga jordens länder, förutom tre: Nordkorea, Kazakstan och Syrien.

Historisk final

Jo, danske regissören Janus Metz Pedersen har skapat en spännande historia om Björn Borg, men också om John McEnroe och den där Wimbledonfinalen 1980 som har gått till historien.

Björn Borg spelas av Sverrir Gudnason, som inte bara la ner sin själ i jobbet med att gestalta tennisspelaren.

– Ett halvår innan vi började filma la jag om kosten och startade ett träningsprogram. Jag tränade stenhårt, flera timmar om dagen, säger han när jag träffar honom och de andra på Film i Västs kontor i centrala Göteborg.

– Allt det gav en nyckel in i rollen. Rollen krävde disciplin och efter ett halvår av träning och ny kost kunde jag börja hitta Björn Borg.

Sedan väntade klipp från intervjuer med tennisstjärnan, för att sakta lägga pusslet till den karaktär som Sverrir Gudnason skulle gestalta. Han som aldrig stått på en tennisplan tidigare.

Kittlande tennisscener

Det har gått ett tag sedan sista scenen togs. Han är kortklippt, det långa håret är borta. Sverrir Gudnason tycket det är skönt.

– Jag har lämnat rollen nu. Jag levde ett soldatliv. Nu har jag tid för annat och kanske till och med fortsätter spela tennis, säger han med ett försiktigt leende.

Filmen spelades in under senare delen 2016 i Stockholm, New York, London, Prag och Göteborg – där bland annat nattklubben Trädgår’n fick ge sken av legendariska Studio 54 i New York.

Men det är framför allt tennisscenerna som kittlar.

– Vi tittade på matchen om och om igen. Vi hade 30–40 bolldueller som vi nötte in, tenniscoacher som hjälpte oss och proffs som gjorde insatser som inte vi klarade, förklarar Sverrir Gudnason.

Tillsammans med modern teknik har Janus Metz Pedersen skapat ett drama som fängslar.

– Det blev extremt bra, säger en nöjd Ronnie Sandahl.

Läs Kai Martins recension av filmen här.

Borg

Spelfilm om Björn Borg från tidig ungdom till hans femte Wimbledonfinal, den mot John McEnroe.

I rollerna: Sverrir Gudnason (Björn Borg), Shia LaBeouf (John McEnroe), Stellan Skarsgård (Lennart Bergelin), Tuva Novotny (Mariana Simionescu) med flera. I filmen gör också Björn Granath sin sista roll, den som tv-kommentatorn Bengt Grive. Björn Borgs son Leo spelar sin far som ung.

Regissör: Janus Metz Pedersen.

Manus: Ronnie Sandahl.

Inspelad: I London, New York, Prag, Stockholm och Göteborg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bris ger barnen en röst i Tynnered

Nyheter I december öppnar Bris ett inovationslabb i Tynnered. Syftet är att hitta lösningar för att minska utanförskap och ge barn och ungdomar i området en plattform.tisdag 21/11 18:30

Två kvinnor anhållna för Eriksbomordet

Nyheter Försökte elda upp man på gångväg Tre personer, två kvinnor och en man, anhölls idag skäligen misstänkta för det brutala mordet på en man i Eriksbo för en månad sedan.tisdag 21/11 14:21

Bananpiren ny plats för mansfri festival

Nyheter Göteborg får sin första musikfestival med bara icke-män Den mansfria festivalen Statement kommer att ta plats på Bananpiren sista helgen i augusti. Festivalen är en reaktion på de sexuella övergrepp som har förekommit på andra musikfestivaler. "Det blir...tisdag 21/11 14:16

Kommunalrådet om årets (h)julklapp: Bra men dyrt

Nyheter Staden behöver lägga i en högre växel Elcykeln är årets julklapp. Nu hoppas stadens trafikkommunalråd att det få fler att cykla i staden. För just nu går det trögt.tisdag 21/11 11:42

Snart är julklappsvagnen (och båten!) tillbaka

Nyheter "Barn ska kunna få nya saker en gång om året" För tredje året i rad är det snart dags för Stadsmissionens julklappsvagn att trafikera Göteborg. I skärgården kommer en båt att kryssa mellan öarna för att samla ihop gåvor till barnfamiljer som...tisdag 21/11 9:04

Henrik vill bygga Göteborg vackrare

Nyheter Nya stadsbyggnadsdirektören börjar till våren Hallå där Henrik Kant, som blir ny stadsbyggnadsdirektör till våren när Agneta Hammer går i pension. Hur kommer vanliga göteborgare att märka av det tror du?måndag 20/11 18:00

Därför är Elisabeth och Ann-Christine hela Göteborgs hjältar

Nyheter Göteborgs Stads första Vardagshjältar har korats Nu står det klart vilka som får äran att motta det helt nya Vardagshjälte-priset i Göteborg. – När jag fick reda på att jag fått priset tänkte jag bara "yes", säger Ann-Christine Thunman.måndag 20/11 15:50

Julbord med snille, smak, influenser och historia

Nyheter De har gett Sverige i en lektion i den svenska matens historia. Nu ska Lotta Lundgren och Erik Haag visa göteborgarna hur de ska äta julbord – och varför det räcker med två snapsar.måndag 20/11 9:15

Gängforskare: Samverkan får inte bli målet

Nyheter Ny forskning från Göteborgs universitet I arbetet mot gängbildning i Sverige blir samverkan ibland lösning snarare än en modell. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.måndag 20/11 6:00

Vi är GBG

    Vi är GBG