Så överlever du Göteborgsvarvet

Närmare 60 000 löpare står redo för att den 20 maj ta sig an det årliga Göteborgsvarvet. Och vissa år hare det varit med livet som insats men här är får du Göteborgsvarvets egna tävlingsläkare, Claes Mangelus, bästa tips för hur du klarar loppet utan stupa.

  • Publicerad 06:00, 17 maj 2017

Intresset för att delta i diverse lopp har aldrig varit större och nu står Göteborgsvarvet för dörren. 60 000 har anmälts i år och arrangörerna räknar med att cirka 200 000 kommer att följa folkfesten längs med banan. Men tidigare år har lärt oss att det inte är helt riskfritt att anta utmaningen, år 2014 avled en 27-årig man efter målgång och under Göteborgsvarvet 2013 fick ett 60-tal löpare behandlas i vårdtälten på Skottsskogsvallen och många fick föras till sjukhus på grund av värmeböljan.

– Värmen är den stora boven och den kritiska gränsen går ungefär vid 23, 24 grader, säger Claes Mangelus, medicinskt ansvarig på Göteborgsvarvet.

Enligt SMHI:s prognoser förväntas temperaturer på omkring 20 grader i helgen. Claes Magelus säger att det är viktigt att dricka regelbundet och har du inte tränat i de temperaturerna som kan väntas på lördag måste du vara beredd att dricka mer än vad du gjort i ett svalare väder.

– Engelsmännen har ett bra uttryck som lyder "a cup a mile makes you smile". Det är en ganska bra tumregel att dricka vid varje vätskedepå, säger Claes Mangelus.

Det är även viktigt att du har tränat innan du tar dig an Göteborgsvarvets 21 kilometrar. Hur mycket du ska träna är svårt att säga då det beror på vilka mål du har.

– Jag tycker inte det är vettigt att slå vad om att ställa upp i loppet utan att ha tränat och man ska inte springa om man känt sig krasslig eller druckit alkohol dagen innan, säger Claes Mangelus.

Kan man själv känna av när det är dags att stannar eller rentav avbryta?

– Problemet är att omdömet är det som förvinter först. Men känner man sig konstig och huden blir kall och blek så är det ett varningstecken. Känner man smärtor eller tryck över bröstet ska man avbryta omedelbart och uppsöka läkare, säger Claes Mangelus.

En ny studie från Göteborgs Handelshögskola, där man har samlat in information från tio långdistanslopp, visar att män överskattar oftare sin löpförmåga än kvinnor och pressar sig mot för höga mål.

– De flesta som behöver sjukvård under loppet är de som har en tid att försvara, säger Claes Mangelus.

Men skulle olyckan vara framme så kommer Claes att vara på plats tillsammans med ett stort team som står reda att får dig på företer igen.

– Egentligen är jag mer oroligt för de som inte springer än för de som tränar och tar sig an loppen då tränings positiva hälsoeffekter är större än riskerna med löpning, avslutar Claes Mangelus.

2012 - ett svart år för motionsloppen

Under Lidingöloppet år 2012 avled en man pågrund av hjärtstopp.

I samband med St Olavsloppet i Åre år 2012 avled en man.

En man avled under Kungsholmen runt i Stockholm år 2012. 

Under Salomon Trail Tour i Linköping år 2012 avled en man.

En man i 70-årsåldern dog under cykelloppet Vätternrundan år 2012.

Två män, 26 och 50 år, avled av hjärtstopp i samband med Midnattsloppet i Stockholm år 2010.

Lidingöloppet drabbades även av ett dödsfall år 2003.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Staden vänder på stenar när p-platser ryker

Nyheter 7000 p-platser påverkas Var fjärde parkeringsplats i centrala Göteborg påverkas när stadens stora infrastrukturprojekt tar fart. Göteborg stad och Västtrafik letar nu nya lösningar för både ersättningsparkeringar och utökad...söndag 28/5 7:00

Avgörandet: Då lyfter domstolen Västlänken

Nyheter "Bortledande av grundvatten väcker mest uppmärksamhet" I oktober prövas Västlänken i mark- och miljödomstolen. Då ska man ta ställning till om Trafikverket får tillstånd att bygga enligt miljöbalken och hur man ska gå tillväga när man gräver, fraktar...lördag 27/5 7:15

Lilleby camping nekas kameraövervakning

Nyheter Kommer överklagas Trots en lång rad hot samt faktiska attacker får Lilleby camping ingen kameraövervakning. Det står klart efter beslut från Länsstyrelsen.fredag 26/5 18:00

Lopp, loppis eller leva loppan?

Nyheter Helgens tips är här! Gott om aktiviteter utomhus denna helg. Dansa, shoppa, kör MC eller se på basket.fredag 26/5 14:11

Hon backar upp karnevalen

Nyheter 30 000 insamlade kronor till eventuella böter På en dag lyckades Nabila Abdul Fattah samla in 30 000 kronor – Pengar som ska täcka eventuella böter till följd av överskridna ljudnivåer på Hammarkullekarnevalen. – Det här visar på solidaritet,...torsdag 25/5 16:00

Stora skillnader i erfarenhet av krisläge

Nyheter Förra året antog Göteborg stad nya riktlinjer för krishantering. Stadsdelarna får nu hantera kriserna själva men arbetet är inte identiskt och erfarenheterna spretar. – Erfarenheterna är olika men...torsdag 25/5 7:00

En magisk natt på Draken

Nyheter Temafestivalerna fortsätter Under helgen arrangeras ett Harry Potter-maraton på Draken. Så länge publiken kommer kan fler temafestivaler bli aktuella på den klassiska biografenonsdag 24/5 18:00

Efter boten - nu reagerar Truckstops stammisar

Nyheter "De får stöd från alla håll" Att kulturföreningen Truckstop Alaska riskerar straffavgift har rört upp känslor. Klubben de arrangerar har många trogna besökare, som nu uppmanar till ekonomisk stöttning.onsdag 24/5 12:00