Så ska Göteborgs Fågelcentral räddas

Svanar, duvhökar och en gåsgam. Många tusen fåglar har genom åren passerat Fågelcentralen på norra Hisingen. I trettio år har Tommy Järås haft jour här, men snart går han i pension och ersätts av en ny eldsjäl.

  • Publicerad 05:30, 11 apr 2018

Duvhöken tar sats och flyger några meter i buren innan den landar i ett kalt träd. För inte länge sedan flög den genom en fönsterruta och skar sig över brösten. På Fågelcentralen fick den sys ihop och återhämta sig.

Tommy Järås följer den när den fäller ut sina breda, rundade, brunspräckliga vingar.

– Nu flyger den bra, konstaterar han. Snart kan vi släppa ut den.

Skadade fåglar väntade

Tommy Järås har jobbat här sedan 1987, när Göteborgs ornitologiska förening började med avel av den då utrotningshotade pilgrimsfalken.

– Ibland när vi kom hit till falkarna stod det kartonger med skadade fåglar i och väntade på oss. Till slut sade vi att det här måste vi göra någonting åt.

Med hjälp av kommunbidrag kunde de bygga fler hus och burar på gården, men det var först runt millennieskiftet, när Göteborgs ornitologiska förening avvecklade pilgrimsfalkaveln, som verksamheten riktade in sig på att ta hand om skadade fåglar. De senaste åren har Fågelcentralen tagit hand om omkring 1300 fåglar per år.

– Det känns meningsfullt på något sätt. Dels för att man hjälper djuren men också väldigt mycket också att man hjälper människorna, säger Tommy Järås. Många av de skador fåglarna har är orsakade av människan genom bilar, fönsterrutor och oisolerade ledningar, och det är som en sten som faller från deras axlar när de ser att någon annan tar hand om problemen.

Tuff ekonomi

Till dem kommer skadade fåglar, så trasiga att det enda Tommy Järås och hans kollegor kan göra är att så snabbt som möjligt avsluta lidandet. Vissa skador kräver veterinärvård som Fågelcentralen inte alltid har råd med. Ungefär femtio procent av alla de fåglar som kommer till Fågelcentralen överlever.

Men med Tommy Järås pension känner Göteborgs ornitologiska förening att de inte längre klarar av att driva verksamheten. De senaste åren har föreningen överlevt genom ett arv och genom att sälja kalendrar och fågelholkar.

– Göteborgs ornitologiska förening har ju varit alldeles utmärkta på att sköta Fågelcentralen men mindre bra på att dra in pengar, säger Jan Westin. Det hoppas jag att jag kan bidra med, att sprida kännedom om Fågelcentralen och samla in pengar.

Djurskötare och veterinärer

Jan Westin jobbade i många år på Universeum och valde efter att han gått i pension att viga sitt liv åt att rädda djur. Han grundade den ideella organisationen Animals' HOPE och med stöd av The Perfect World Foundation hoppas han nu att Animals' HOPE kommer att kunna dra in tillräckligt med pengar för att Fågelcentralen ska överleva när de tar över efter sommaren.

– Mitt jobb på Fågelcentralen kommer att vara att se till att det kommer in pengar och att det finns folk här; djurskötare och veterinärer, säger Jan Westin. Sedan har jag ingenting emot att hugga in om det behövs, men vi måste få Fågelcentralen att gå runt ekonomiskt.

Centralen vandaliserades

Ett par fiskmåsar som har förlorat sina flygfjädrar, en silltrut och några gråtrutar samsas med en knölsvanunge med en bruten tå i buren ute på gården, inte långt från huset där Tommy Järås bor. Han var tidigt tvungen att flytta dit eftersom Fågelcentralen vandaliserades när den var obemannad.

I snart trettio år har han alltså haft jour på Fågelcentralen. Men nu kan han gå i pension utan dåligt samvete. Hoppas han.

– Jag har ju varit låst här eftersom det inte går att lämna obevakat. Nu slipper jag gå och sköta fåglarna varje dag, säger han. Lite jour kommer det väl bli när privatpersoner som kommer och bankar på dörren och behöver hjälp med fåglar,  men jag kommer åtminstone kunna åka härifrån.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Musikfest vid Villa Belparc i sommar

Nyheter Hallå där...torsdag 19/4 14:48

78-åring rånad i Hammarkullen – efter bankomat-uttag

Nyheter Två unga killar tros ha följt efter på spårvagnen En 78-årig man blev under förmiddagen bestulen på pengar som han tagit ut i Angered. Polisen tror att gärningsmännen sett honom vid bankomaten och följt efter på spårvagnen.torsdag 19/4 13:09

GUIDE: Här kan du loppisfynda i helgen

Nyheter Starka tips – fynda kläder, prylar och grillad korv Våren plus loppis lika med sant. Nu städar vi och rensar förråd, så varför inte se om du kan hitta något bland andras avlagda prylar. Här tipsar vi om var du kan fynda i Göteborg i helgen!torsdag 19/4 11:17

Här byggs plats för nya elever

Nyheter Tusentals skolplatser planeras på Hisingen Det börjar bli trångt i skolorna på Hisingen. Samtidigt byggs det nya bostäder i varenda stadsdel. De kommande åren planeras flera tusen nya skolplatser på ön.torsdag 19/4 5:30

Säkert vårtecken: Nu öppnar Barnens zoo!

Nyheter Nya lamm att klappa – killingar på gång Torsdag 19 april öppnar grindarna till Barnens zoo för säsongen. Efterlängtat för många, och redan nu finns söta lamm att klappa.onsdag 18/4 17:40

Nye trafikbossen om Västlänken: "Ett gammalt beslut"

Nyheter Färska kommunalrådet Shahbaz Khan summerar en månad vid makten Det har gått en månad sedan Shahbaz Khan (S) hamnade i hetluften. Då blev den 38-åriga Hisingsbon ansvarig för några av Göteborgs viktigaste och mest omdiskuterade frågor.onsdag 18/4 5:30

Fotbollskrocken hotar GFC:s hemmapremiär

Nyheter "Vi har ingen plan på att ställa in premiären" På lördag spelar Kopparberg/Göteborg FC på Vallhalla IP samtidigt som det amerikanska fotbollslaget Göteborg Marvels. I alla fall enligt bokningsschemat för planen. – Det är Got Event som sjabblat...tisdag 17/4 17:40

Pojke sålde majblommor – blev bestulen på sina pengar

Nyheter Lurades av två vuxna män på Frölunda torg En 11-årig pojke sålde majblommor på Frölunda torg i går eftermiddag när han fick vara med om en obehaglig upplevelse: två män lurade av honom hans pengar. "Vi är såklart jätteledsna och upprörda",...tisdag 17/4 15:38

Göteborg får feministisk visfestival

Nyheter Sveriges största: "Har varit en homogen tradition" Femvis på Musikens hus blir Sveriges största feministiska visfestival. Inte utan stolthet. "Vi ville skapa något nytt dit alla är välkomna", säger Elin Callmer, en av arrangörerna.tisdag 17/4 11:50

Vi är GBG