Så stoppar du tjuven på sportlovet

Sportlovet nalkas och många har planer på att spendera lovet någonstans med lite mer snö än i Göteborg. Vilket många inbrottstjuvar är väl medvetna om. Här är guiden för hur du skyddar ditt hus under sportlovssemestern.

  • Publicerad 05:30, 9 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Inbrotten i de södra delarna av Göteborg sjunker år för år, från 2015 till 2016 minskade inbrotten med 100 stycken och från 2016 till 2017 med 130. Men trots den goda trenden ske inbrotten fortfarande och i störst utsträckning i områden som saknar grannsamverkan.

– Från första januari till sjätte februari har det skett hela 30 inbrott i området som visas på kartan och 27 utav dem utfördes i områden där de inte grannsamverkar. I områden där man börjat jobba mot brott ser vi att brottsligheten går ned med över 25 procent, säger Niklas Brehm, samordnare för grannsamverkan hos polisen syd.

Tjuven tar inte semester

Semestertider är extra gynnsamma för inbrottstjuvarna och sportlovet är just ett sådant tillfälle som vi nu står inför. Niklas Brehm föreläser ofta för sina grannsamverkar om hur de på bästa sätt förebygger inbrott i samband med exempelvis en skidresa och han förvånas ofta över hur många som inte känner till de vanligaste knepen.

– Ibland känner jag mig som en tjatig gammal moster för det här är inget nytt. Att förebygga inbrott handlar om att få ditt hus att se bebott ut under tiden du är borta, säger Niklas Brehm.

Läs även: Trendbrottet: Dramatisk minskning av inbrotten i Göteborg

Ta hjälp av grannen

Det finns många olika sätt att göra detta på, en bra början är att berätta för din granne att du ska resa bort. Be hen hålla lite extra uppsikt över ditt hus för gör en van tjuv inbrott i ditt hus går det fort.

– Du har ungefär sju minuter på dig att upptäcka inbrottet, det är den ungefärliga tiden det tar för tjuven att genomföre inbrottet, säger Niklas Brehm.

Du kan även be grannen parkera sin bil på din uppfart för att skapa illusionen av att någon är hemma. Tända lampor får också tjuven att tveka.

– Alla husägare borde köpa sig ett gäng timers som man kopplar till lamporna i huset men se till så de tänds vid olika tidpunkter och inte alla på samma gång.

Läs även: Brottsvågen går hög – när båten ligger på land

Göm dina värdesaker

Det tjuven är ute efter när hen går in i ditt hus är elektronik som mobiler, surfplattor och datorer. Smycken och ädelstenar är också mycket stöldbegärliga.

– Har du ett värdeskåp bör du låsa in dina värdesaker där. Har du inte det göm dem då i exempelvis en låda på vinden eller på något annat oväntat ställe för tjuven vet var han ska leta.

Så agerar du vid inbrott

Skulle du som granne upptäcka att det pågår ett inbrott i huset intill ska du omedelbart ringa 112. Sedan är det bra om du lycka säkra signalement som exempelvis registreringsnummer på tjuvens bil.

– Man ska vara väldigt försiktig med att avstyra inbrott för i de flesta fallen kommer tjuven att försöka slå sig fri men skulle du gripa en brottsling har du rätten på din sida, avslutar Niklas Brehm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Grönt ljus för bullriga nätter i Sisjön

Nyheter Arbetet ska utföras på kvällar och helger Byggandet av de nya bostäderna vid Sisjövägen måste öka takten för att tidsplanen ska hållas. Därför vill man nu jobba kväller och helger under en period framöver.lördag 24/2 16:00

Nu är det dags att söka sommarjobb!

Nyheter 28 februari sista dagen Går du på gymnasiet och har tänkt söka kommunalt sommarjobb? Då är det hög tid. Nytt för i år är jobb på reklambyrå, som förändringsagent eller som värd på barnens kulturkalas.lördag 24/2 10:00

Bildextra: Kyrkan som förändrade stadsdelens siluett

Nyheter Se bilderna från den nya syrisk-ortodoxa kyrkan Den nya syrisk-ortodoxa kyrkan är ett pampigt inslag i Tynnered. Den stora kyrkan med mycket ljus, färg och guld är både bönerum och mötesplats för assyrier/syrianer i Västra Frölunda.lördag 24/2 6:30

Universeum jublar: Ett steg närmare rymdkupolen

Nyheter I år startar detaljplanearbetet Redan i fjol presenterades Universeums planer på en domteater i en rund kupol på taket. Nu har man fått grönt ljus för att påbörja detaljplanen. – Vi hoppas vara klara 2020, säger vd:n Carina Halvord.fredag 23/2 18:30

Inget beslut om försäljning av Spårvägen

Nyheter Ann-Sofie Hermansson: "Privatisering är inte nära" Kommunfullmäktige lät sig inte övertygas om fördelarna med att sälja 15 procent av Göteborgs Spårvägar till Västra Götalandsregionen. I går bordlades avsiktsförklaringen och framtiden kring...fredag 23/2 17:17

QUIZ: Vad minns du av nyhetsveckan i Göteborg?

Nyheter Västlänken, ny festival och hästfest Det kan verka otroligt, men det blev fredag även den här veckan. Vi har rapporterat om Västlänken, två helt nya musikfestivaler i stan och avstängda körfält på Götaälvbron. Här kan du testa hur bra...fredag 23/2 15:22

Beskedet: Detaljplanen för Västlänken vinner laga kraft

Nyheter Sträckningen genom stan klubbad De överklaganden som kommit in kring detaljplanen för Västlänken, det vill säga tågtunnelns sträckning genom stan, kommer inte att få prövningstillstånd. Det meddelar Mark- och miljööverdomstolen...fredag 23/2 13:30

Helgtips: Stark premiär, vernissage och hästshow

Nyheter Möjligheter för en spännande weekend Göteborgs nöjeshelg är öppen för det mesta – för de flesta. Från vernissage till Gothenburg horse shows finalhelg eller Carina M Johansson premiär på sin självbiografiska musikteater.fredag 23/2 8:56

Inget körfält stängs på Götaälvbron – planerna stoppas

Nyheter Politikerna trampar på bromsen Planerna på att stänga av ett körfält på Götälvbron och göra om till dubbelriktad cykelbana – och utrymme för utkiksplatser – stoppas. Åtminstone för tillfället. Det beslutade politikerna i...fredag 23/2 8:05

Vi är GBG

    Vi är GBG