Så vill de stoppa fartblinda cyklister

När 200 personer har röstat för medborgarförslaget att införa en hastighetsbegränsning för cyklister på Säröbanan. Men enligt Transportstyrelsen kan det bli svårt att genomföra i praktiken.

Efter att en hundvalp blivit påkörd av en fartblind cyklist på Säröbanan startade en kommentarsstorm på Facebook. Då tog Jeanette Ehrnrooth saken i egna händer och skickade in ett förslag om att införa hastighetsbegränsning på gång- och cykelbanan.

– Det var väldigt många starka kommentarer mellan cyklister och gående och jag tycker inte det var väldigt konstruktivt att bara spy galla över varandra så jag utformade ett förslag, säger Jeanette Ehrnrooth.

På Göteborgs Stads tjänst Göteborgsförslaget kan vem som helst lägga ett förslag men för att det ska behandlas av kommunen krävs minst 200 röster från allmänheten. Och Jeanette Ehrnrooths förslag är inte långt ifrån, just nu har 195 stycken röstat för förslaget.

– Jag säger inte att en hastighetsbegränsning är det bästa alternativet jag vet inte ens om det är genomförbart men jag vill lyfta frågan och peka på att cyklister som kör för fort är ett problem och det engagerar många, säger Jeanette.

Enligt trafikkontoret skulle det i teorin vara möjligt att sätta en hastighetsbegränsning på cykelbanan men de ställer sig frågande till hur en sådan åtgärd skulle följas upp på ett effektivt sätt.

– Frågan är hur vi fördelar resurserna på ett bra sätt, vi är ju ute och mäter hastigheten då främst på bilar. Men finns det en hastighetsbegränsning så måste det kontrolleras annars blir det väldigt tandlöst, säger Per Ekedorff, cykelpolis.

Finns det i dag någon maxgräns för hur fort en cyklist får cykla?

– Generellt finns det inte det, men på exempelvis gångfartsområde ska alla fordon hålla samma hastighet som de gående och där händer det att vi stoppar cyklister, säger Per Ekedorff.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan höjer säkerheten – inför väskkontroller

Nyheter Nytt för i år Bokmässan förstärker säkerhetsarbetet inför årets mässa. I år kommer man att införa väskkontroller för alla besökare.tisdag 19/9 11:31

Göteborg kan tvingas byta namn på ett stort antal vägar

Nyheter Missnöjd cyklist får rätt av Lantmäteriet Cyklisten som kämpar för ett nytt namn på cykelvägen utmed Mölndalsån får draghjälp från Lantmäteriet. Skulle han gå förlorande ur striden måste Göteborg hålla en konsekvent linje och byta namn på...tisdag 19/9 6:00

Efter nazisterna: I kväll marscherar de för kärleken

Nyheter Motdemonstation Efter gårdagens nazistmarsch kallar nu ett meddelande på sociala medier till en motreaktion. – Vi måste visa att allmänheten inte går med på det här, säger Caroline Casco, initiativtagare till...måndag 18/9 15:54

Röstsuccé i ”det bortglömda valet”

Nyheter Störst ökning för de politiska partierna Alla röster är inte färdigräknade. Men redan nu står det klart att årets kyrkoval hade det högsta valdeltagande sedan 1950-talet.måndag 18/9 14:53

Rättsexpert: Fanns visst möjlighet att upplösa nazistmarsch

Nyheter Tågade genom Göteborg utan tillstånd I helgen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en tillståndslös demonstration i stan, utan att stoppas av polis. Inte olaglig enligt Göteborgs polischef men Eva-Maria Svensson, professor i...måndag 18/9 13:37

Kraven som räddade "Ebbots ark"

Nyheter Dissade SVT:s idé för sin egen Sångarens krav för att få "Ebbots ark" i hamn. - Det ska ju låta som jag, säger Ebbot inför premiären.fredag 15/9 18:00

Vi är GBG