Så vill de stoppa fartblinda cyklister

När 200 personer har röstat för medborgarförslaget att införa en hastighetsbegränsning för cyklister på Säröbanan. Men enligt Transportstyrelsen kan det bli svårt att genomföra i praktiken.

Efter att en hundvalp blivit påkörd av en fartblind cyklist på Säröbanan startade en kommentarsstorm på Facebook. Då tog Jeanette Ehrnrooth saken i egna händer och skickade in ett förslag om att införa hastighetsbegränsning på gång- och cykelbanan.

– Det var väldigt många starka kommentarer mellan cyklister och gående och jag tycker inte det var väldigt konstruktivt att bara spy galla över varandra så jag utformade ett förslag, säger Jeanette Ehrnrooth.

På Göteborgs Stads tjänst Göteborgsförslaget kan vem som helst lägga ett förslag men för att det ska behandlas av kommunen krävs minst 200 röster från allmänheten. Och Jeanette Ehrnrooths förslag är inte långt ifrån, just nu har 195 stycken röstat för förslaget.

– Jag säger inte att en hastighetsbegränsning är det bästa alternativet jag vet inte ens om det är genomförbart men jag vill lyfta frågan och peka på att cyklister som kör för fort är ett problem och det engagerar många, säger Jeanette.

Enligt trafikkontoret skulle det i teorin vara möjligt att sätta en hastighetsbegränsning på cykelbanan men de ställer sig frågande till hur en sådan åtgärd skulle följas upp på ett effektivt sätt.

– Frågan är hur vi fördelar resurserna på ett bra sätt, vi är ju ute och mäter hastigheten då främst på bilar. Men finns det en hastighetsbegränsning så måste det kontrolleras annars blir det väldigt tandlöst, säger Per Ekedorff, cykelpolis.

Finns det i dag någon maxgräns för hur fort en cyklist får cykla?

– Generellt finns det inte det, men på exempelvis gångfartsområde ska alla fordon hålla samma hastighet som de gående och där händer det att vi stoppar cyklister, säger Per Ekedorff.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bokmässan tror inte på färre besökare

Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

"Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

Proffsboxning på Hisingen

Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

Chaufför gav fingret åt bussrädda Mio, 3

Nyheter Efter flera nästan-olyckor var Karin Johanssons knappt fyraårige son rädd för att åka buss. När ytterligare en incident skedde sa Karins mamma till chauffören - som svarade med långfingret.torsdag 21/9 15:00

Vi är GBG