Alla sjätteklassare borde få plats på Kvibergs kaserner istället för att få lång resväg till skolan, anser Anna Almén. Foto: Josefin Gabrielson

Sjätteklassare i kläm inför skolstarten nästa höst

Fjällboskolans femteklassare riskerar att hamna i kläm när de ska börja sjätte klass nästa höst. Eftersom elevtrycket är stort i Utby riskerar många barn att inte få plats på de närmsta skolorna.

– Om man kan välja mellan att ens barn ska ta cykeln till skolan i närområdet eller resa längre med buss så är det ju självklart vad man väljer. Men närhetsprincipen verkar inte gälla för de Fjällboelever som ska börja sjätteklass, säger Anna Almén som själv är förälder till en berörd elev.

Saknar kapacitet

I både Fjällboskolan och Utbynässkolan går eleverna upp till årskurs fem. Men eftersom Kvibergsskolan inte står färdig förrän höstterminen 2019, är det nu ovisst var de eleverna ska få plats när de ska börja sjätte klass nästa höst. Något tidningen ETC Göteborg var första att skriva om.

Oklart vart Utbys femteklassare ska ta vägen

I dagsläget är Utbynässkolans elever inhysta i Kvibergs kaserner eftersom deras ordinarie skola renoveras, men de tillfälliga lokalerna saknar kapacitet att ta emot områdets alla sjätteklassare när terminen startar i augusti.

Anna Almén har ställt sig i kö till den privata skolan Cetrina, men inte heller där kan man ta emot alla sökande. Allra helst hade hon sett att hennes dotter fått plats i Kvibergs kaserner för att sedan fortsätta på den nya Kvibergsskolan ända till nian.

– Men jag har förstått det som att eleverna på Utbynässkolan har första tjing dit eftersom de redan har sin undervisning där. Jag tycker att de borde göra plats för alla elever eller låta barnen gå kvar ett extra år på Fjällboskolan. Det försöker man lösa på Utbynässkolan.

Startat namninsamling

Men närhetsprincipen innebär inte alltid att eleverna får plats i den skola som ligger närmast hemmet om det finns fler sökande till skolan än det finns platser. Kan du ha förståelse för det?

– Ja, fast man ska väl ha första hand till den som ligger närmast. Jag kan tycka att det borde gälla oss också om det gäller Utbynässkolans elever. Vi har ingen annan skola i Utby. Den skolan som ligger någorlunda nära är Lexboskolan i Partille, men där kommer man ha fullt också.

Anna Almén har nu tillsammans med fler föräldrar startat en namninsamling för att få politikerna att ge alla Utbyelever samma chans att få plats på Kvibergs kaserner i sjätteklass.

– Vi vill reagera nu innan politikerna fattat något definitivt beslut. Annars får våra barn kanske åka till Gamlestaden eller Kortedala i sexan. Det är inte optimalt att börja ny skola och klass första året man ska få betyg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Nu fortsätter Office 365 att rullas ut i staden

Nyheter Säkerhetsriskerna anses åtgärdade Införandet av Office 365 till kommunens anställda fortsätter nu. Arbetet pausades efter misstankar om att Microsoft kunde få tillgång till stadens känsliga uppgifter.söndag 22/10 17:53

Ordningsvakterna tillbaka i Bergsjön

Nyheter Nya rutiner för att öka säkerheten för ordningsvakter Misshandeln av en ordningsvakt på Rymdtorget i Bergsjön ledde till ett skyddsstopp för ett antal bevakningsföretag. Nu börjar vaktbolaget Cubsec arbeta i området igen med ökad bemanning och nya...fredag 20/10 18:00

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Nyheter Oväntade väderproblemet - imma i förarhytten Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.fredag 20/10 13:57

500 barnpatienter flyttas från Frölunda specialistsjukhus

Nyheter Brist på ögonläkare Frölunda specialistsjukhus har inte lyckats rekrytera nya läkare med barnkompetens till sin ögonmottagning. Det innebär att omkring 500 barn nu i stället får hänvisas till andra sjukhus.fredag 20/10 13:46

Sjukskriven polis extraknäckte som busschaufför

Nyheter Fälls för bidragsbrott En polisman från Göteborg jobbade extra trots att han var sjukskriven och fick sjukpenning. Nu fälls han för bidragsbrott.fredag 20/10 9:57

Vi är GBG