Publikmagnet. Skatetävlingen Gothenburg Bowl Games drar mycket folk till festivalen. Foto: Rebecka Ordenes Berggren

Skatefest lockar unga till betongparken

Göteborgshösten inleds med en chans att se imponerande skateboardåkning i betongparken bakom Bergakungen. Samtidigt blir det musik, mat, en lång rad utställare och nördloppis.

 • Publicerad 11:37, 28 aug 2017

Det började som en fritidsmässa på Chalmers kårhus för fem år sedan. Tanken var att visa unga göteborgare vad som fanns att göra på fritiden.

– Det gick väl sådär, det blev inte lika populärt som vi hade önskat, säger Roger Andersson, som sitter i festvalens styrgrupp.

Behövde en bättre plats

Arrangörerna kände att kårhuset inte var någon naturlig hemmaaréna för göteborgsungdomarna.

– Året därpå ville vi vara någonstans där ungdomarna ändå håller till, och vi ville göra det som en festival istället, säger Roger Andersson.

Sedan dess har Action i Parken varit ett årligt arrangemang vid skateboardparken bakom Bergakungen på Skånegatan. Där finns utställare från klubbar och organisationer som vill sprida vidare sin passion för olika sporter och hobbys, och bland årets utställare finns Jiu-Jitsu, MMA, cirkus, olika extremsporter, schack, ludosport, alltså fäktning med ljussvärd, och Loud Grrrl som peppar tjejer och transpersoner att starta band.

Slog ihop festivalen med skatetävling

2016 slogs festivalen ihop med skatetävlingen Gothenburg Bowl Games och det officiella namnet är numera Action i Parken Gothenburg Bowl Games.

– Det här har bara blivit bättre och bättre, förra året kom det mellan 2000 och 2500 personer på hela dagen, säger Roger Andersson.

En loppis för nördar

För den som intresserar sig för alternativkultur eller retroprylar, som tv-spel och serietidningar finns alternativ/nördloppisen, och det blir indierock, heavy metal, punk med mera när de västsvenska banden Rome is not a town, Night Viper, Browsing Collection, True Moon och Allvaret står på scen.

Festivalen är gratis och äger rum den 2 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Bokmässan tror inte på färre besökare

  Nyheter Trots att många är kritiska till att Nya tider får medverka på bokmässan även i år, ser arrangören ingen tendens till att det skulle sänka besökarantalet. Snarare beskrivs trycket som högst.söndag 24/9 8:00

  Efter kritiken: Nu höjer Västtrafik volymen

  Nyheter Nu blir det lättare att höra vilken spårvagnen som kommer Västtrafik har utökat hållplatsutropen för kollektivtrafiken. Det blir fler och tydligare utrop av linjer och destinationer på hållplatserna.lördag 23/9 12:00

  "Jag kommer att försöka blockera vägen för nazisterna"

  Nyheter Antifascisterna mobiliserar inför NMR:s march Inför Nordiska motståndsrörelsens marsch genom stan 30 september, mobiliseras nu en massiv motdemonstration. "Jag är jävligt förbannad över att nazister reser hit från hela Sverige för att försöka...lördag 23/9 8:00

  Här är tipsen till en lyckad utehelg: Börja med en riktig tavla!

  Nyheter Helgen före löning och Bokmässa brukar vara en helg man viker åt vila och eftertanke. Men det finns så klart gott om saker att göra. Varför inte börja med en riktig tavla?fredag 22/9 15:16

  Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

  Nyheter Hovrätten ändrar tingsrättens dom Under fredagen meddelade hovrätten sin dom mot de tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som utfört bombdåd i Göteborg.fredag 22/9 13:44

  Proffsboxning på Hisingen

  Nyheter Hallå där, Mikael Samuelsson på Lindholmen event och nöje, som nu ska bli boxningspromotor?!torsdag 21/9 18:15

  Vi är GBG